Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/schemos/ivairios/10227/stroboskopas/spausdinti/

Stroboskopas

Publikuota: 2008-01-14 13:16
Tematika: Įvairi elektronika
Tipas: Paprasta
Autorius: Rimas Kapusto

Šio stroboskopo gaminimo laikas tikrai trumpas. Jeiigu nors kiek nusimanote elektronikoje ir turit noro ką nors pagaminti savo rankomis, tai šis įrenginys kaip tik jums. Šiam stroboskopui pagaminti nereikia brangių ir deficitinių detalių.


Šio stroboskopo gaminimo laikas tikrai trumpas. Jeigu nors kiek nusimanote elektronikoje ir turit noro ką nors pagaminti savo rankomis, tai šis įrenginys kaip tik jums. Šiam stroboskopui pagaminti nereikia brangių ir deficitinių detalių. Tereikia apsilankyti „Lemona“ arba „Evita“ parduotuvėse.

Schema:

Veikimo principas

Pradžioje, kintamoji 220 V įtampa išlyginama per du lygiagrečiai sujungtus RL205 diodus. Išlyginta įtampa per 330/17 W rezistorių patenka į 140 uF kondensatoriaus gnybtus ir jį įkrauna (kartu su juo įkraunamas ir 100 nF / 400 V kondensatorius).

Esant ilgam stroboskopo naudojimui, patartina padidinti 330 omų varžos nominalų galingumą. Strobavimo impulsų generavimo grandinę sudaro NE555 mikroschema. Jos suformuoti impulsai per 470 omų varžą ir 10 nF talpos kondensatorių atidaro simistorių BT137. Atsidarydamas simistorius iškrauna 100 nF / 400 V kondensatorių, taip sukuriamas srovės impulsas pirminėje (I) transformatoriaus apvijoje indukuojant aukštą įtampą antrinėje (II) apvijoje.

Aukštos įtampos impulsas ant IFK-120 lempos valdymo elektrodo jonizuoja dujas ir lempa pasidaro laidi elektros srovei. Tada per lempą išsikrauna 140 uF kondensatorius ir lempa ryškiai blyksteli.

Lempos blykstelėjimų dažnis priklauso nuo 22K potenciometro varžos, kuri tiesiogiai valdo NE555 generatoriaus dažnį. Lempos blykstelėjimo stiprį įtakoja 140 uF kondensatoriaus talpa (padidinus talpą didėja šviesos stipris). Impulsų generatoriui maitinti reikia atskiro, žemos įtampos maitinimo šaltinio (12 V), kurį galima montuoti savo arba nusipirkti išorinį. Konstruojant nuosavą maitinimo šaltinį prireiks mažos galios transformatoriaus Tr su 9 V kintama įtampa antrinėje apvijoje.

Konstruojant stroboskopą vietoj parodyto maitinimo šaltinio autorius naudojo mobilaus telefono kroviklio blokelį.

Štai kelios nuotraukos:

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!