Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/schemos/garso/1716/stiprintuvas-su-tda1562q/spausdinti/

Stiprintuvas su TDA1562Q

Publikuota: 2005-07-30 17:23
Tematika: Garso technika
Tipas: Paprasta
Autorius: el. paštas Vytautas

Paprastas stiprintuvas su TDA1562Q serijos mikroschema. Stiprintuvo surinkimas iliustruotas nuotraukomis.


Ši mikroschema man labai patiko dėl savo galios ir įtampos santykio. Tokia mikroschema puikiai tiktų naudoti automobilyje, nes tokios galios stiprintuvui dirbant nuo 12 V reikalinga didesnė srovė. Apie šią mikroschemą internete nėra daug diskutuojama, ar bent jau nepavyko rasti, tačiau pagal charakteristikas ir poreikius, nusprendžiau naudoti būtent ją. Mikroschemos galingumas yra 50–70 W, o jos kaina siekia apie 35 Lt.

Stiprintuvo schema taip pat nėra sudėtinga (1 pav.)


1 pav. Stiprintuvo principinė elektrinė schema

2 pav. Mikroschemos TDA1562Q vaizdas

Kad būtų paprasčiau, mikroschema nebuvo įlituota į plokštę, o įstatyta į 18 kontaktų mikroscheminį lizdą. Tokiu būdu, esant gedimui, ar norint mikroschemą panaudoti kitur, nereikia jos išlituoti. Montažinė plokštė konkrečiai šiai schemai taip pat nebuvo daryta, o panaudota universali montažine plokšte. Reikiami kontaktai sujungti paprastais laideliais. Vaizdai, sulitavus plokštę, pateikti 3 ir 4 pav.


3 pav. Montažinės plokštės vaizdas iš detalių pusės

4 pav. Montažinės plokštės vaizdas iš kontaktų pusės

Mikroschemos aušinimui būtinas geras radiatorius, tad ilgai nesvarsčius, buvo toks surastas, išgręžtos reikiamos skylutės ir prie jo pritvirtinta mikroschema. Svarbu pastebėti tai, kad mikroschemos korpusas negali tiesiogiai liestis su neigiamu maitinimo šaltinio poliumi. Pastaroji problema išspręsta panaudojus termopastą bei žėručio plokštelę. Žėručio plokštelė užtikrina gerą izoliaciją, o termopasta pagerina šiluminį kontaktą. Kaip viskas atrodo surinkus, galima matyti 5 pav. Šiuo atveju nebuvo didelis dėmesys skirtas dėžutės išvaizdai bei praktiškumui, todėl kai kam gali kelti šypseną daug laisvos ir neišnaudotos vietos.


5 pav. Radiatoriaus pritvirtinimas

Surinkus schemą ir viską sudėjus į dėžutę gaunasi visai neblogas vaizdas (6, 7, 8 pav.)


6 pav. Maitinimo prijungimo kontaktai

7 pav. Įėjimo ir išėjimo signalų prijungimo kontaktai

8 pav. Vaizdas iš priekio

Norint sumažinti pašalinius triukšmus, būtina prie korpuso prijungti minusą arba įžeminti, jei yra galimybė. Šis stiprintuvas buvo išbandytas su kompiuteriniu maitinimo šaltinio bloku. Prijungus S90 akustines kolonėles, garsas buvo pakankamai švarus. Žinoma, tai nėra aukščiausia kokybė, tačiau vien faktas, kad stiprintuvas surinktas pačio rankomis sukelia gerą jausmą.

Stiprintuvui veikiant vidutiniu galingumu, radiatorius išlieka pakankamai šaltas, tad panaudotas radiatorius pilnai užtikrina aušinimą. Taip pat galima paminėti, kad kaip ir kitos TDA serijos mikroschemos, ši irgi turi apsaugas nuo trumpo jungimo, perkaitimo ir kt.

Tekstą pakoregavo: Vytas (Elektronika.lt)

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!