Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/schemos/apsvietimas/21601/naktinis-pasvietimas/spausdinti/

Naktinis pašvietimas

Publikuota: 2010-02-15 17:23
Tematika: Šviesos efektai
Tipas: Paprasta
Autorius: el. paštas Mindaugas Jankūnas
Aut. teisės: ©Mindaugas Jankūnas
Inf. šaltinis: www.schemos.ten.lt

Tamsoje susiduriame su daugeliu sunkumų – kliūvame už kliuvinių ant žemės, apgraibomis ieškome šviesos jungiklio, arba norėdami atrakinti lauko duris, palydint keiksmažodžiais, raktu badome aplink tikslą. Šią problemėlę ir bandysiu išspręsti.


Konkurso „Elektronika taupo elektrą“ dalyvis. Rėmėjai:
Žurnalas „Pasidarysiu pats“
UAB „Lemona“
Elektronika.lt

Tamsoje susiduriame su daugeliu sunkumų – kliūvame už kliuvinių ant žemės, apgraibomis ieškome šviesos jungiklio, arba norėdami atrakinti lauko duris, palydint keiksmažodžiais, raktu badome aplink tikslą. Šią problemėlę ir bandysiu išspręsti.

Įsivaizduokite, kaip patogu, jeigu atėjus sutemai, spyna bus apšviesta ir nebereikės nervuotis dėl rodos, mažos, bet vis dėl to – problemėlės. Mėgstantys paeksperimentuoti ir daugiau pakonstruoti, galės surinkti ir saulės baterijos pakrovėją, kuris dienos metu įkrovinės baterijas, o naktį jos atiduos energiją lemputei. Mūsų atveju tai – šviesos diodas, o ne kokia kita lemputė, nes taip sumažinam energijos sąnaudas iki minimumo. Saulės baterijų panaudojimas kuo toliau tuo labiau artėja link buitinio naudojimo. Kol dar saulės energija nieko nekainuoja, galima pasigaminti ir visai įdomių bei naudingų dalykėlių. Tiems, kam į rankas pakliuvo saulės baterijos nuo kepurėlių su varikliukais, ar iš neveikiančių sodo šviestuvų – puikus būdas jas realizuoti.

Schema sudaryta iš dviejų dalių – foto detektoriaus ir baterijų pakrovėjo. Detektoriaus daviklis (foto tranzistorius) S1, kuris reaguoja į šviesą ir yra pagrindinė schemos dalis. Priklausomai nuo jo apšviestumo jis atidaro arba uždaro tranzistorių, kuris įjungia arba išjungia šviesos diodą. Diodą galima naudoti bet kokį, tačiau savo atveju schemą paskaičiavau super ryškiam LED‘ui, kurio vartojamoji srovė – apie 20 mA. Pagal tai sureguliuotas ir saulės baterijos pakrovėjas, kuris įkraudinėja du nuosekliai sujungtus 1,2 volto akumuliatoriukus (liaudyje dar vadinamas „įkraunamas baterijas“) taip pat 20 mA srove. Saulės baterijos turėtų būti naudojamos ne mažesnės įtampos nei schemos maitinimo šaltinis plius įtampos kritimas ant diodo. Normalus diodas turi apie 0,7–1,7 volto įtampos kritimą, kai tuo tarpu „schottky“ diodai – apie 0,15–0,45 volto. Šis mažesnis įtampos kritimas duoda geresnį sistemos efektyvumą, bei leidžia naudoti saulės bateriją, kuri duoda mažesnę įtampą.

Naktinis pašvietimas

Šis įrenginys sąlyginai leidžia ir „taupyti“, jeigu galvosime, kad kas kartą vakare einant į sandėliuką sode ar į garažą reikia degti kieme žibintą. O jeigu galvosime ir apie saulės „sugautą“ energiją – schemos sąnaudos bus ypač nedidelės.

Red. pastaba: atnaujinta 2010 m. kovo 24 d.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!