Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/rysiai/66693/socialine-iniciatyva-pazinciu-programele-padesianti-rasti-augintini-prieglaudoje/spausdinti/

Socialinė iniciatyva: pažinčių programėlė, padėsianti rasti augintinį prieglaudoje

Publikuota: 2019-01-22 19:41
Tematika: Telekomunikacijos
Vykdytojai: Mėgėjai
Autorius: Laura Čiginskaitė
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Pažinčių programėlės gali būti naudingos ne tik ieškantiems antros pusės, bet ir tiems, kurie svarsto į savo namus priimti augintinį iš gyvūnų prieglaudos. Vilniečių programuotojų savanorių komanda sukūrė neįprastą pažinčių programėlę „GetPet“, kuri padės beglobiams gyvūnams rasti šeimininkus.


Pažinčių programėlės gali būti naudingos ne tik ieškantiems antros pusės, bet ir tiems, kurie svarsto į savo namus priimti augintinį iš gyvūnų prieglaudos. Vilniečių programuotojų savanorių komanda sukūrė neįprastą pažinčių programėlę „GetPet“, kuri padės beglobiams gyvūnams rasti šeimininkus. Socialine iniciatyva siekiama ugdyti atsakomybę renkantis augintinį ir spręsti beglobių gyvūnų problemą.

Socialinė iniciatyva: pažinčių programėlė, padėsianti rasti augintinį prieglaudoje
Asociatyvi nuotr.

„Swipe left, swipe right… Ne, tai ne tinderis. Tai yra „GetPet“, – pirmąją programėlės veikimo dieną feisbuko paskyroje rašė pažinčių programėlės kūrėjai.

Kaip pasakoja vienas komandos, kūrusios mobiliąją programėlę, narių Karolis Vyčius, nuo pat projekto pradžios buvo sutarta, kad „Tinder“ programėlės principas be sutapimo elemento, vadinamojo matcho, su stilistiškomis gyvūnų nuotraukomis veiks puikiai. „Vieša paslaptis, kad du kartus išradinėti dviračio neverta. „Tinder“ programėlė – tai įrankis, plačiai paplitęs tarp jaunimo, kuris intuityviai valdomas ir vartotoją tarsi už rankos veda tikslo link“, – sakė vaikinas.

Komanda susibūrė hakatrono „Hack4Vilnius“ metu ir laimėjo pirmąją vietą tarp 17 inovatyvių ir išmanių sprendimų Vilniaus miestui. Septynių narių komanda, sutelkusi savo žinias, ėmėsi opios problemos ne tik Vilniuje, bet ir nacionaliniu mastu – beglobių gyvūnų.

Dalis komandos narių yra tiesiogiai susidūrę su beglobiais gyvūnais, galbūt tai viena iš priežasčių, kodėl jie taip tiki savo projekto sėkme. Komandos narės Astos namuose gyvena keturi išgelbėti katinai, o penktas katinas – globojamas, prie komandos prisijungusi Ana yra savanoriavusi „Tautmilės prieglaudoje“, Rūta savo augintinį, kurio likimas dėl „brokuotos“ ir veisimui netinkamos uodegos tuo metu buvo neaiškus, parsigabeno net iš Tailando. Merginų asmeninė patirtis prisidėjo prie projekto tobulinimo.

Skatins globoti atsakingai

Nors iš pirmo žvilgsnio pažinčių programėlė gali asocijuotis su neatsakingu augintinių priėmimu į savo namus, socialinės iniciatyvos autoriai patikina: jų tikslas – kad gyvūnai patektų tik į atsakingų šeimininkų rankas.

„GetPet“ kaip įrankis atlieka supažindinimo funkciją – programėle padėsime vartotojams pasiekti daugiau „įšuninimui“ pasiruošusių augintinių vienoje vietoje, pasirinkti patogiu būdu. Vis dėlto, kad augintinis patektų į namus, vartotojams reikės nuvykti į prieglaudą, kurioje jis tuo metu gyvens, ir su juo susipažinti“, – programėlės veikimo principus komentuoja K. Vyčius. Jo teigimu, kiekviena prieglauda per savo veiklos laikotarpį jau turi būdų, kaip nuspręsti, ar naujieji šeimininkai jau pasiruošę priimti į savo namus beglobį gyvūną, todėl šį sprendimą ir toliau paliks jų rankose.

Programėlės kūrėjai siekė, kad pats šuns rinkimasis būtų kuo patogesnis ir smagesnis. „Juk tai, kad pats sprendimas priimti naują augintinį į namus rimtas ir atsakingas, nereiškia, kad ir kelias ieškant turi būti nuobodus, sudėtingas ir varginantis“, – tiki vienas programėlės kūrėjų K. Vyčius. Pranašumu programėlės autorius laiko ir tai, kad dalis žmonių jau yra išbandę programėlę „Tinder“, todėl ir naudotis „GetPet“ bus paprasčiau, veiksmai bus intuityvūs.

Beglobių šunų pažinimo programėlės vartotojai taip pat gali pasinaudoti mentorystės programa, užduoti rūpimų klausimų daugiau žinių šioje srityje turinčiam asmeniui. „Pagrindinis mentorystės tikslas – nepalikti naujų šeimininkų vienų. Dažnai klausimai būna nesudėtingi, o naujiems šeimininkams svarbiausia žinoti, kad yra žmogus, pasiruošęs jiems padėti: ieškoti ir rasti atsakymus į problemas, su kuriomis gali susidurti. Kartais tiek ir užtenka“, – apie idėją kalba K. Vyčius.

Programėlė kol kas yra prieinama tik „Android“ operacinės sistemos vartotojams ir veikia tik Vilniuje. Iniciatyvoje dalyvauja dvi Vilniaus gyvūnų globos organizacijos – „Lesė“ ir „SOS gyvūnai“. Vartotojai gali peržiūrėti 43 augintinių profilius. Planuojama, kad greitu metu šis skaičius dar šiek tiek padidės – šiuo metu vyksta naujų šunų fotografavimas ir profilių ruošimas.


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!