Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/rysiai/66048/programele-pades-besilaukiancioms-mamytems-laiku-pastebeti-sveikatos-rizikas/spausdinti/

Programėlė padės besilaukiančioms mamytėms laiku pastebėti sveikatos rizikas

Publikuota: 2018-11-26 20:11
Tematika: Telekomunikacijos
Vykdytojai: Profesionalai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Įsivaizduokite, kad vos pajutę negalavimo simptomus apie tai realiu laiku pranešite savo gydytojui, o jis, atpažinęs riziką, nedelsdamas pakonsultuos ir paskirs tyrimus. Atrodo beveik neįmanoma, tačiau tai jau greitai taps realybe.


Įsivaizduokite, kad vos pajutę negalavimo simptomus apie tai realiu laiku pranešite savo gydytojui, o jis, atpažinęs riziką, nedelsdamas pakonsultuos ir paskirs tyrimus.

Programėlė padės besilaukiančioms mamytėms laiku pastebėti sveikatos rizikas

Atrodo beveik neįmanoma, tačiau tai jau greitai taps realybe. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. dr. Rūta Nadišauskienė su dar trijų gydytojų komanda ir UAB „Softneta“, dirbančia su medicinine programine įranga, kuria unikalią inovaciją besilaukiančioms mamytėms ir žmonėms, sergantiems diabetu, – programėlę „Sveikatos dienoraštis“. Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros straipsnių cikle „Mokslas – verslui: metas veikti kartu!“ kalbamės su projekto kūrėjais ir naujomis galimybėmis pacientams.

Padės bendrauti su gydytojais

Kuriamą inovaciją sudaro programėlė išmaniesiems įrenginiams, į kurią yra integruoti du dienoraščiai: „Besilaukiančios mamytės“ ir „Mano diabetas“. Dienoraštis „Besilaukiančios mamytės“ palengvins nėščiųjų ir jų gydytojų ginekologų bendravimą. Virtualus dienoraštis „Mano diabetas“ padės visiems, sergantiems diabetu, laiku pranešti savo gydytojams apie jaučiamus sveikatos pokyčius, kurie gali nulemti ligos eigą.

„Programėlę kūrė 3 akušeriai ginekologai ir gydytoja endokrinologė. Produktas itin aktualus besilaukiančioms mamytėms, kurios jau serga diabetu arba turi padidėjusį kraujo spaudimą. Šios programėlės tikslas – glaudus tiesioginis gydytojo ir besilaukiančios mamytės bendravimas ir bendradarbiavimas, siekiant, kad moteris ir gydytojas laiku reaguotų į atsiradusius grėsmingus požymius“, – teigia projektui vadovaujanti prof. dr. R. Nadišauskienė.

Minėta liga sergantiems yra svarbus nuolatinis bendravimas su gydytoju ir ligos stebėjimas. Programėlė tai leis daryti lengvai ir greitai. „Sveikatos dienoraštis“ sukurtas, kad iki minimumo sumažintų komplikacijų išsivystymo riziką. Jis leidžia tiesiogiai gauti gydytojo komentarą ir rekomendacijas, o esant reikalui – platesnę būsimą mamą stebinčio gydytojo konsultaciją, išplėstinių tyrimų atlikimą gydymo įstaigoje.

Padėjo rasti bendrą kalbą

Pasak profesorės, programėlės kūrimas buvo labai įdomus procesas, kurio metu buvo siekiama kuo glaudesnio gydytojų ir informacinių technologijų specialistų tarpusavio supratimo.

„Kiekvienas iš mūsų tarsi kalbame sava kalba, įsivaizduojame savus problemų sprendimo būdus. Programėlės kūrimas mums, gydytojams, buvo labai naudingas, nes leido suprasti, kaip mūsų pageidavimus sprendžia IT specialistai. Tikiu, kad ir kita pusė turėjo teigiamų patirčių, kurios bus ir vieniems, ir kitiems naudingos ateities projektuose“, – pasakoja žinoma gydytoja akušerė ginekologė R. Nadišauskienė.

„Galutinis rezultatas – „Sveikatos dienoraštis“ – bus skirtas pacientų asmeniniam naudojimui bei bendradarbiavimui su medicinos įstaigomis. Asmens duomenys, susiję su sveikata, bus savanoriškai kaupiami ir panaudojami – dienoraščio pagalba nuolat teikiami kvalifikuotam medicinos personalui, kuris seks paciento sveikatos būklę“, – teigia Laura Baronienė, „Softnetos“ kokybės vadovė.

Programėlėje kaupiami duomenys suteiks galimybę kvalifikuotam personalui įžvelgti sveikatos pokyčių tendencijas, galimus sveikatos sutrikimus bei rizikas ir laiku imtis prevencinių priemonių. Dar viena galimybė – tiksliau identifikuoti diagnozę bei paskirti tikslesnį, efektyvesnį gydymą ir rekomendacijas, kaip elgtis esant tam tikrai sveikatos būklei ir pastebint nuokrypius nuo asmeninių sveikatos rodiklių. Pasak inovacijos kūrėjų, labai svarbu, kad pacientai žinotų, kokiems atvejams esant rekomenduotina nedelsiant kreiptis į gydytojus.

Jau žvalgosi į užsienio rinkas

Pasak L. Baronienės, iš verslo pusės ši programėlė aktualiausia įvairioms medicinos įstaigoms, kurios administruotų renkamus medicininius duomenis ir tokiu būdu galėtų gerinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę.

„Stengiamės, kad programėlė būtų naudinga galutiniam jos naudotojui – pacientui. Mūsų užsakovai, labiausiai suinteresuoti pirkti programėlę, bus medicinos įstaigos, siekiančios suteikti individualias sveikatos priežiūros ir stebėjimo paslaugas savo klientams, – teigia „Softnetos“ kokybės vadovė. – „Sveikatos dienoraščio“ prototipo komercializavimui esame numatę vertės grandinę. Tai yra programėlę nemokamai naudojantys pacientai, už programėlės integravimą į esamas sveikatos sistemas mokančios medicinos įstaigos, taip pat privatūs partneriai ir investuotojai, suinteresuoti sukauptų statistinių duomenų baze.“

Pasak L. Baronienės, Lietuvos rinka tokiam produktui yra labai maža, ir čia kol kas yra vykdomas tik prototipo bandomasis projektas. Planuodama programėlės komercinimą mokslo ir verslo komanda ruošiasi ją pritaikyti pirmiausia Europos Sąjungos rinkai, o vėliau numato plėtrą ir Rytų Europos šalyse. Dėl to jau yra numatyti programėlės vertimai į kitas kalbas.


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!