Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/rysiai/12872/projektas-tv-mozaika-skatins-skaitmenines-televizijos-galimybiu-pletra/spausdinti/

Projektas „TV Mozaika“ skatins skaitmeninės televizijos galimybių plėtrą

Publikuota: 2008-08-27 11:49
Tematika: Telekomunikacijos
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: TEO LT, AB

TEO LT, AB rugpjūčio mėnesį baigė kartu su partneriais vykdyto ir dalinai ES struktūrinių fondų finansuojamo projekto „TV Mozaika“ įgyvendinimą. Daugiau nei 2 metus trukusio projekto metu buvo sukurtos prielaidos spartesnei skaitmeninės televizijos galimybių plėtrai Lietuvoje.


GALA

Integruotų telekomunikacijų, IT ir TV paslaugų teikėja TEO LT, AB (toliau – TEO) rugpjūčio mėnesį baigė kartu su partneriais vykdyto ir dalinai ES struktūrinių fondų finansuojamo projekto „TV Mozaika“ įgyvendinimą. Daugiau nei 2 metus trukusio projekto metu buvo sukurtos prielaidos spartesnei skaitmeninės televizijos galimybių plėtrai Lietuvoje.

Pagal 2004–2006 metų Bendrąjį programavimo dokumentą dalinai finansuoto projekto vertė viršijo 3 mln. litų.

Projekto metu sukurtas interaktyvių TV paslaugų valdymo ir teikimo sistemos prototipas interaktyviosios televizijos žiūrovams leis savo televizijos ekranuose matyti įvairių turinio kūrėjų kuriamą produkciją. „TV Mozaika“ suteikia galimybę sujungti paslaugos gavėją, paslaugų teikėjo siuntimo infrastruktūrą ir turinio kūrėjų įrangą. Sukurtas sistemos prototipas apima ir vaizdo kūrinių autorių teisių valdymo bei apmokestinimo modelius.

Vaizdo turinio kūrėjus projektas paskatins kurti interaktyvias vaizdo turinio paslaugas bei savarankiškai valdyti ir administruoti šių paslaugų teikimo procesą. Tai paslaugos „Interaktyvioji GALA“ klientams atvers žymiai didesnes galimybes pasirinkti norimas papildomas paslaugas savo televizoriuose.

Nuo 2006 metų vidurio vykdyto projekto metu TEO specialistai kartu su Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslininkais ir bendrove „Tilde IT“ atliko skaitmeninio turinio sklaidos verslo modelių ir techninių galimybių analizę, sukūrė techninius reikalavimus sistemos prototipui įdiegti. Remdamasi analize TEO sukūrė ir išbandė interaktyvių TV paslaugų valdymo ir teikimo sistemos prototipą.

Projekto vykdymo metu TEO specialistai įgijo naujų kompetencijų technologijų srityje, dalyvavo svarbiose konferencijose, dalinosi patirtimi su kitų Europos šalių telekomunikacijų operatorių specialistais, bendradarbiavo su KTU mokslininkais.

GALA ekranas

Dar nepasibaigus projektui kuriama sistema susilaukė nemažai potencialių vaizdo turinio tiekėjų dėmesio. Įgyvendinti projekto „TV Mozaika“ sukurtą prototipą ir taip išplėsti paslaugos „Interaktyvioji GALA“ galimybes numatoma kitąmet.

Televizijos paslaugą „Interaktyvioji GALA“ TEO pradėjo teikti 2006 m. pabaigoje. Paslauga teikiama tomis pačiomis linijomis, kuriomis teikiamos TEO balso telefonijos ir interneto paslaugos. Šiuo metu TEO jau turi daugiau kaip 30 tūkst. šios paslaugos klientų, trečdalis jų naudojasi papildomomis interaktyviosiomis galimybėmis - užsisako papildomų kanalų paketą, naudojasi virtualia videonuoma, o beveik kas penktas žaidžia žaidimus.


TEO LT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!