Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/kompiuterija/82344/nutylima-svietimo-problema-kaip-tvarkomes-su-plagijavimu-aukstosiose-mokyklose/spausdinti/

Nutylima švietimo problema: kaip tvarkomės su plagijavimu aukštosiose mokyklose?

Publikuota: 2022-03-29 20:34
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Modernių technologijų sprendimai suteikia ne tik naujas galimybes mokytis ar ieškoti informacijos, bet turi ir neišvengiamų minusų, o vienas svarbiausių jų – plagijavimas. Reaguojant į tai, aukštųjų mokyklų ar verslo atstovai yra priversti ieškoti priemonių, kurios leistų išvengti nesąžiningai atliktų ir netinkamai cituojamų darbų kūrimo.


Modernių technologijų sprendimai suteikia ne tik naujas galimybes mokytis ar ieškoti informacijos, bet turi ir neišvengiamų minusų, o vienas svarbiausių jų – plagijavimas. Reaguojant į tai, aukštųjų mokyklų ar verslo atstovai yra priversti ieškoti priemonių, kurios leistų išvengti nesąžiningai atliktų ir netinkamai cituojamų darbų kūrimo. Plagijavimo prevencijos srityje išsiskiria ir išmanius sprendimus siūlantis bei sparčiai augantis lietuvių startuolis „Oxsico“.

Nutylima švietimo problema: kaip tvarkomės su plagijavimu aukštosiose mokyklose?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Studentai, kurie pateikia ne savo sukurtus darbus susiduria su labai realiomis pasekmėmis, įskaitant neigiamą įvertinimą ar pašalinimą iš mokslo institucijos. Tiesa, problema yra kiek gilesnė: mokslo pasaulis susiduria ne tik su specialiai kitų darbą pasisavinančių žmonių veikla, bet ir akademinio rašymo įgūdžių stoka ar iš nežinojimo kylančiomis citavimo problemomis. Tokios pat problemos sutinkamos ir versle, kai autorinis kūrėjų darbas yra netinkamai perfrazuojamas ar kitaip platinamas. Todėl džiaugiamės savo darbu galėdami spręsti realias ir daugeliui aktualias problemas“, – teigia vienas startuolio „Oxsico“ įkūrėjų Chorst Klaus.

Nuo pažeidėjų iki sąžiningumo puoselėtojų

„Oxsico“ savo paslaugas klientams siūlo jau daugiau nei dešimtmetį, nuo pat 2011 m. Tiesa, bendrovė pilnu tempu darbuotis pradėjo prieš 3 metus, pristačius naują, tik verslui skirtą produktą, kuris padėjo pritraukti pirmąsias investicijas. Šiuo metu „Oxsico“ su neteisėtai platinamu turiniu padeda kovoti plačiam aukštųjų mokyklų, mokslo institucijų ar naujienų portalų ratui.

„Istorija apie „Oxsico“ įkūrimą daugelį priverčia šyptelti. Ne paslaptis, jog mūsų projektas išsivystė iš mano su draugu įkurtos rašto darbus studentams rašančios įmonės. Dirbant kitoje barikadų pusėje aiškiai matėme, kokios problemos kamuoja aukštąjį mokslą. Visgi kai vykdytos veiklos ir mūsų etinio požiūrio neatitikimas pasiekė aukščiausią tašką, nusprendėme savo veiklą apsukti 180 laipsnių kampu. Iš pradžių rašėme darbus studentams, o savo naujuoju verslu siekiame skatinti atsakingą ir moraliai tvirtą požiūrį į švietimo procesus“, – dalinasi Chorst Klaus.

Mokslo ateitis – skaidri

Teksto sutapties atpažinimo sistemą teikianti „Oxsico“ leidžia palyginti turimą tekstą su mokslinėse bazėse prieinamais moksliniais straipsniais. Be šio pagrindinio rodiklio įmonė analizuoja ir sąžiningo perfrazavimo, citavimo duomenis bei fiksuoja bandymus apgauti autentiškumo tikrinimo programą.

Bendrovės teikiamomis paslaugomis šiandien jau naudojasi klientai iš įvairių pasaulio kraštų: Europos, JAV, Brazilijos, Saudo Arabijos, Singapūro, Filipinų ir kitų – iš viso apie 20 valstybių. Be to, įmonė gali pasigirti ir nuosekliai augančių partnerysčių tinklu: 2021 m. „Oxsico“ tapo „EdTech“ asociacijos dalimi, kuri drauge su kitais startuoliais siekia prisidėti prie pozityvių pokyčių mokslo ir švietimo srityje.

Pasak įmonės įkūrėjo, „Oxsico“ vertė nuosekliai auga, o turimų klientų ratas užtikrintai plečiasi. 2020 m. įmonės pajamos augo 28 proc., o 2021 m. – net 76 proc. Todėl 2022 m. planai išlieka ambicingi – bendrovė net ir pesimistiniu scenarijumi planuoja 64 proc. augimą.

Ambicingi planai

Kol kas „Oxsico“ komandą sudaro 5 nuolatiniai darbuotojai, kuriems padeda ir laisvai samdomi specialistai. Artimiausios ateities planuose – tolimesnė komandos plėtra, pirmiausiai pritraukiant aukšto lygio programuotojus bei rinkodaros specialistus.

Kaip teigia įmonės įkūrėjas, „Oxsico“ teikiamos paslaugos šiuo metu susilaukia potencialių investuotojų dėmesio, bet bendrovė investicijų priimti neskuba. „Oxsico“ šiuo metu koncentruojasi į techninių sprendimų ištobulinimą bei naujųjų įgyvendinimą, kurie užtikrins spartesnius augimo tempus bei leis padidinti įmonės vertę.

„Pagavę savo veiklos pagreitį, planuojame plėstis ir toliau. Matome daug svarbių vietų, ką galime daryti efektyviau, lyginant su artimiausiais konkurentais. Dėl to nuolat ieškome būdų pasiūlyti moderniausius sprendimus bei stengiamės juos įgyvendinti pirmieji“, – apibendrina Chorst Klaus.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!