Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/kompiuterija/80612/virtualios-realybes-varzybos-isibegeja-microsoft-atkure-senoves-olimpijos-pasauli/spausdinti/

Virtualios realybės varžybos įsibėgėja: „Microsoft“ atkūrė senovės Olimpijos pasaulį

Publikuota: 2021-11-12 16:24
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Graikijos vyriausybė ir „Microsoft“ sudarė naują susitarimą, pagal kurį prieš 2 tūkst. metų egzistavusi senovės Graikijos Olimpijos miestas bus išsaugota skaitmeniniu būdu – panašiai, kaip „Facebook“ („Meta“) kuriamoje metavisatoje.


Graikijos vyriausybė ir „Microsoft“ sudarė naują susitarimą, pagal kurį prieš 2 tūkst. metų egzistavusi senovės Graikijos Olimpijos miestas bus išsaugota skaitmeniniu būdu – panašiai, kaip „Facebook“ („Meta“) kuriamoje metavisatoje.

„Microsoft“ / Senovės Graikijos skaitmeninė rekonstrukcija
„Microsoft“ / Senovės Graikijos skaitmeninė rekonstrukcija

Atkurtos vietovės ir žaidimai

Bendradarbiaujant buvo naudojamas dirbtinis intelektas, kad būtų galima sudaryti vietovės žemėlapį ir atkurti pirminius olimpinių žaidynių namus, rašoma oficialiame „Microsoft“ pranešime spaudai.

Žiūrovai gali tyrinėti vietovę, kokia ji buvo prieš daugiau nei 2000 metų.

„Microsoft“ turi ambicijų varžytis su „Facebook“, įgyvendindama savo planus dėl vadinamosios metavisatos sistemos.

Neseniai ji paskelbė apie susitikimams skirtą „Microsoft Teams“ metavisatą ir nori paversti „Minecraft“ ir kitus jai priklausančius žaidimus labiau įtraukiančiais 3D pasauliais.

Kompanijos ryšys su Graikijos vyriausybe reiškia, kad žmonės gali aplankyti vietovę nuotoliniu būdu arba asmeniškai naudodamiesi papildytosios realybės mobiliąja programėle. Olimpiniame muziejuje Atėnuose jie gali naudoti „HoloLens“ ausines, kurios padengia skaitmeninę svetainės versiją.

„Microsoft“ papildytosios realybės išmaniuosiuose akiniuose „HoloLens“ naudojami keli jutikliai, pažangi optika ir hologramos, kad būtų galima rodyti informaciją, susilieti su realiuoju pasauliu arba imituoti virtualųjį pasaulį.

Tarp 27 saugotinų paminklų yra originalus olimpinis stadionas, Dzeuso ir Heros šventyklos ir žymaus skulptoriaus Fidijo dirbtuvės.

Pastatai yra kuo panašesni į savo originalias formas, juose yra istorinės laiko juostos, vaizduojančios vietovės pokyčius laikui bėgant ir kiekvieno laikotarpio artefaktų atvaizdai.

Svetainės skaitmeninimas

Įgyvendindama iniciatyvą „AI for Cultural Heritage“, „Microsoft“ bendradarbiavo su technologijų bendrove „Iconem“, kuri specializuojasi istorinių vietovių skaitmeninimo 3D formatu srityje.

Naudodama vietoje esančias kameras ir dronus, kad padarytų šimtus tūkstančių vietovės vaizdų, „Microsoft“ dirbtinis intelektas apdorojo nuotraukas ir sukūrė modelius.

„Microsoft“ prezidentas Bradas Smithas pranešime spaudai teigė: „Senovės Graikijos skaitmeninio išsaugojimo projektas yra stulbinantis kultūros paveldo pasiekimas, sujungiantis žmogiškumą ir pažangiausias technologijas, naudingas pasauliui ir suteikiantis ateinančioms kartoms naujų būdų pažinti mūsų praeitį.“


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!