Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/kompiuterija/77356/facebook-ismoko-skaityti-mintis-pakeis-jusu-kompiuterio-pele-ir-klaviatura/spausdinti/

„Facebook“ išmoko skaityti mintis: pakeis jūsų kompiuterio pelę ir klaviatūrą

Publikuota: 2021-03-21 15:08
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Autorius: Leonardas Sindaravičius
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

„Facebook“ jau nebėra tik socialinis tinklas, ir naujausiu savo produktu kuo puikiausiai tai pabrėžia – kompanija pristatė mintis skaitančius prietaisus riešams bei virtualios realybės klaviatūrą.


„Facebook“ jau nebėra tik socialinis tinklas, ir naujausiu savo produktu kuo puikiausiai tai pabrėžia – kompanija pristatė mintis skaitančius prietaisus riešams bei virtualios realybės klaviatūrą. Ateityje tokie įrenginiai gali pakeisti jau kone pusę amžiaus skaičiuojančią tradicinę periferiją – klaviatūrą ir pelę.

Socialinio tinklo kompanijai priklausantis „Facebook Reality Labs“ skyrius šių inovatyvių gaminių prototipus pristatė virtualioje konferencijoje. Skyriaus vadovai kalbėjo apie sukurtas technologijas kol publikai buvo rodomi projektus pristatantys vaizdo įrašai. Ant riešo dėvimas prietaisas geba skaityti neurologinius signalus, naudotojo siunčiamus iš smegenų į ranką, Teoriškai įrenginys galėtų nuskaityti šiuos signalus ir nuspėti, ką žmogus nori padaryti bei replikuoti veiksmą virtualios realybės aplinkoje arba tiesiog pakeisti kompiuterio pelę.

„Facebook“ išmoko skaityti mintis: pakeis jūsų kompiuterio pelę ir klaviatūrą

„Iš tikro didesnė Jūsų smegenų dalis yra dedikuota riešų valdymui nei bet kuriai kitai kūno daliai – beveik dvigubai daugiau neuronų yra rankose, atsakingų už jų judesius, nei burnoje, atsakingų už kalbą bei mitybą kartu sudėjus“, – sakė „Facebook Reality Labs“ mokslo tyrimų vadovas Thomas Reardon.

„Facebook“ laboratorijų tyrėjai pademonstravo „jėgos“ veiksmą, kuomet prietaiso naudotojas gali suglausti pirštus realybėje tam, kad atliktų veiksmą virtualioje erdvėje. Veiksmo pavadinimas yra lyg nuoroda į „Žvaigždžių Karų“ franšizę, kur kai kurie veikėjai naudodami fikcinę „jėgą“ galėjo valdyti arba perkelti toliau nuo jų esančius objektus.

„Facebook“ išmoko skaityti mintis: pakeis jūsų kompiuterio pelę ir klaviatūrą

Tuo pačiu kompanija pademonstravo ir elektromiografijos (EMG) principu veikiančias apyrankes, kurias naudojant būtų galima spausdinti tekstą ant bet kokio paviršiaus, lyg būtų renkamas tekstas fizine klaviatūra. Be jokios „tikros“ klaviatūros, šie EMG priedai paprasčiausiai užregistruotų rankų judesius ir paverstų juos raidėmis ir žodžiais.

Tokių technologijų vystymas nėra toks nelogiškas „Facebook“ kontekste, koks gali pasirodyti iš pradžių – vėliau šiais metais įmonė žada pristatyti savo pirmuosius išmanius akinius. Pastarieji bus sukurti bendradarbiaujant su „Ray-Ban“ bei išleisti su partnere „Luxottica“. Priešingai nei jutiklinius ekranus naudojantys išmanieji telefonai bei rankiniais valdikliais manipuliuojamos VR sistemos, išmanieji akiniai dar neturi konkretaus įvesties būdo – būtent dėl to „Facebook“ ir eksperimentuoja su tokiais projektais kaip šis.

Paklaustas kaip greitai tokios technologijos galėtų būti pasiekti plačiąją publiką, „Facebook“ vyriausiasis technologijų skyriaus direktorius Mike Schroepfer atsakė tik tiek, kad kol kas jie yra ankstyvoje vystymo stadijoje, tad neįmanoma nuspėti nei tolesnės šių eksperimentų eigos nei kada jie galiausiai bus išvystyti pakankamai, kad jais naudotis galėtų kiekvienas.


Telefonai.eu
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!