Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/kompiuterija/77093/sparciausia-interneto-narsykle-apie-kuria-net-nesate-girdeje-ir-kodel-jos-negalime-tureti/spausdinti/

Sparčiausia interneto naršyklė apie kurią net nesate girdėję ir kodėl jos negalime turėti

Publikuota: 2021-03-04 17:12
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Autorius: Leonardas Sindaravičius
Aut. teisės: ©Telefonai.eu
Inf. šaltinis: Telefonai.eu

Auganti technologijų kompanija „Ekioh“ nusprendė pritaikyti savo žinias naujai kompiuteriams skirtai programai pavadinimu „Flow“. Lūkesčiai aukšti – „Ekioh“ tikisi, kad šiuo projektu pavyks pakeisti įsisenėjusias interneto naršyklių architektūros normas ir sukurti naują – spartesnį ir sklandesnį – būdą naršyti.


Kompiuteriams tampant vis galingesniais, net pigiausios nešiojamųjų sistemų versijos turi pakankamai galios kone bet kokiai kasdienei užduočiai atlikti – tvarkyti dokumentus, žiūrėti filmus bei naršyti internete. Tiesa, dėl per pastaruosius keletą metų smarkiai patobulėjusios geležies atsirado nauja problema – programinė įranga nespėja tobulėti taip sparčiai, kaip tobulėja įrenginių viduriai. Pasak kompanijos „Ekioh“, būtent tai pastoja kelią efektyvesniam interneto naršymui, mat maksimalus greitis ir sklandumas yra ribojami to, kaip dabartinės naršymo programos yra padarytos.

Sparčiausia interneto naršyklė apie kurią net nesate girdėję ir kodėl jos negalime turėti

Visos populiariausios šių dienų programos, įskaitant „Chrome“, „Safari“ ir „Edge“, yra sukurtos naudojant panašią programinę architektūrą, kuri nėra idealiai optimizuota moderniems kompiuterių komponentams. Vienintelis dalykas leidžiantis šioms technologijų milžinių sukurtoms programoms išlikti taip plačiai naudojamoms yra realių konkurentų trūkumas.

„Ekioh“ atstovas Stephen Reeder paaiškino – „Dabarties naršyklės yra iš prigimties vienagyslės (angl. single-threaded), tad net jei turite kelių gijų procesorių, naršydami internete naudojate tik vieną iš jų“. Taip pat jis pridūrė, jog „naršant su keliomis atvertomis kortelėmis vienu metu, kiekvienai iš jų skiriama atskira gija, tad jei ekrane esate atsidarę puslapį su kiek daugiau resursų reikalaujančia aplikacija ar naudotojo sąsaja, geriausia būtų visą procesoriaus galią nukreipti į to vieno puslapio atvaizdavimą“.

Žinant problemos kilmę akivaizdu, kad joks menkas naujinys, sukurtas „Google“ ar bet kurio kito iš populiariųjų naršyklių kūrėjų, jos neišspręstų. Vienintelis būdas, pasak Reeder, yra nuo nulio sukurti visiškai naują naršyklę, optimizuojant jos veikimą naujausioms kompiuterinėms sistemoms.

Naujos naršyklės išradimas

Iki šiol „Ekioh“ kūrė naršymo programas kaip plėtinius, pavyzdžiui į išmanųjį televizorių integruotas naršykles, kitaip tariant – galbūt Jums jau yra tekę susidurti su jų produkcija, tačiau to tiesiog nežinote. Dabar ši auganti technologijų kompanija nusprendė pritaikyti savo žinias naujai kompiuteriams skirtai programai pavadinimu „Flow“. Lūkesčiai aukšti – „Ekioh“ tikisi, kad šiuo projektu pavyks pakeisti įsisenėjusias interneto naršyklių architektūros normas ir sukurti naują – spartesnį ir sklandesnį – būdą naršyti.

Sparčiausia interneto naršyklė apie kurią net nesate girdėję ir kodėl jos negalime turėti

Kitaip nei „Chrome“, „Safari“ ir kitos populiariausios naršyklės, „Flow“ sukurta taip, kad kuo efektyviau išnaudotų papildomą galią, kurią turi kelių branduolių ir gijų procesoriai. Taip pat šis naršymo įrankis naudos vaizdo plokštės atmintį vaizdinės medžiagos atkūrimui – pasak kūrėjų tai leidžia atlaisvinti nemažą dalį operatyvinės atminties bei palikti kompiuterio procesorių laisvą svarbesnėms užduotims atlikti.

Tradicinių naršyklių veikimą riboja tai, kad jos gali išnaudoti tik vieną procesoriaus branduolį, tuo tarpu „Flow“ naudojimo efektyvumas bus geresnis dėl efektyvaus darbo paskirstymo tarp procesoriaus ir vaizdo plokštės. Tai reiškia, kad kuo galingesnis bus Jūsų įrenginys, tuo sklandžiau galėsite naršyti. Pasak programos kūrėjų, naudojimo skirtumas akivaizdžiausias kuomet puslapyje yra komplikuota vartotojo sąsaja, daug grafinių elementų bei intensyvi animacija.

„Įsivaizduokite ekrane atvaizduojamus keturis teksto blokus. Dabartinės naršyklės gali užkrauti juos tik po vieną, tuo tarpu mūsų programa, gebanti išnaudoti kelis procesoriaus branduolius, galės imti atvaizduoti kiekvieną bloką atskirai, vienu metu“, – paaiškino Reeder.

Vienintelis patobulinimas, kurį gali pritaikyti savo egzistuojančioms naršyklėms jų kūrėjai, yra galimybė išnaudoti vaizdo procesorių interneto puslapių atkūrimui, kaip neseniai padarė „Firefox“. Tačiau kelių procesoriaus gyslų palaikymas yra visiškai kitas dalykas, kuriam būtina kurti iš pagrindų naują programą. Kol tai bus priimtina iš ekonominės perspektyvos, populiariausios pasaulyje interneto naršymo programos išliks maždaug tokios pat, kokios yra dabar.

Koncepcijos įrodymas

„Flow“ efektyvumas grindžiamas ne vien galimybe išnaudoti kelis procesoriaus branduolius – šioje naršyklėje naudos ras ir silpnų, vieno branduolio sistemų, savininkai, geresnio operatyvinės atminties išnaudojimo pavidalu.

Tam, kad įrodytų savo programos efektyvumą ribotus resursus turinčiose sistemose, „Ekioh“ pritaikė savo sukurtą programą „Raspberry Pi 400“ mini kompiuteriui – rezultatas buvo net šešis kartus spartesnis už „Chromium“ pagrindo naršykles pagal „MotionMark“ testą. Dar didesnį efektyvumą naršyklė pademonstravo „Raspberry Pi Zero“ mikro kompiuteryje, turinčiame vos 512 megabaitų operatyvinės atminties – „Chrome“ pastarosios naudoja pernelyg daug, kad šiame įrenginyje ją būtų galima naudoti interneto naršymui.

„Raspberry Pi Zero“

Nors „Flow“ iš tikro skamba įspūdingai, pirminė šios naršyklės versija geba atidaryti ne visus interneto puslapius ir neturi kai kurių XXIa. gyvybiškai svarbių funkcijų, pavyzdžiui negali atkurti vaizdo įrašų. Pasak Stephen Reeder, pagrindinė šio projekto esmė buvo parodyti kaip naršymas gali pasikeisti ateityje, kuomet kelis branduolius palaikančios naršyklės taps kasdienybe.

„Mes dar nebeldžiame į „Google“ duris, sakydami, kad netrukus aplenksime jų naršyklę sparta ir populiarumu. Demonstracinė „Flow“ versija sukurta tam, kad būtų atkreiptas dėmesys ir sukelta diskusija apie tai, kaip interneto naršyklės evoliucionuos ateityje“, – sako Reeder.

Žinoma, kol kas nėra planų išleisti „Flow“ į plačiąją rinką visiems kompiuterių naudotojams. Iš dalies tai yra dėl to, kad dėl didelių skirtumų tarp naudotojų turimų įrenginių, „Ekioh“ negalėtų užtikrinti sklandaus veikimo kiekvienoje skirtingoje sistemoje. Kita to priežastis yra ta, jog įmonė neturi galimybės iš šios naršyklės gauti pelno.

Reeder tikisi, kad „Flow“ mažų mažiausiai atkreips konkurentų iš didžiųjų technologijų kompanijų dėmesį – „Vienas iš industrijos tobulėjimą stabdančių veiksnių yra naršyklių monopolija; jei visas pasaulis naudosis, pavyzdžiui, „Google Chrome“, naujos funkcijos nuolat bus pridedamos, tačiau senųjų niekas nepašalins. Rezultate turėsime tik labai daug vietos užimantį ir daug resursų naudojantį, lėtą produktą“.

„Kodėl kažkas turėtų susidomėti „Flow“dabar? Tai lyg vaikas, lipantis rinkoje įsisenėjusių programų kūrėjams ant kulnų, o galutinis rezultatas bus milžiniškas patobulinimas kiekvienam naršytojui“, – galiausiai pridūrė „Ekioh“ atstovas Stephen Reeder.


Telefonai.eu
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!