Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/kompiuterija/74988/jav-karines-oro-pajegos-kuria-skaitmenini-dvyni-strateginiam-bombonesiui-b-1b-lancer/spausdinti/

JAV Karinės oro pajėgos kuria skaitmeninį dvynį strateginiam bombonešiui „B-1B Lancer“

Publikuota: 2020-10-14 14:57
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

JAV Karinės oro pajėgos kartu su Vičitos universitetu kurs „skaitmeninį dvynį“ strateginiam bombonešiui „Rockwell B-1B Lancer“. Tai – pirmas toks projektas amerikietiškos karybos istorijoje. Kas, apskritai, yra „skaitmeninis dvynys“?


JAV Karinės oro pajėgos kartu su Vičitos universitetu kurs „skaitmeninį dvynį“ strateginiam bombonešiui „Rockwell B-1B Lancer“. Tai – pirmas toks projektas amerikietiškos karybos istorijoje. Kas, apskritai, yra „skaitmeninis dvynys“?

„B-1B Lancer“ © Robert Frola | commons.wikimedia.org
„B-1B Lancer“ © Robert Frola | commons.wikimedia.org

Iš tikrųjų, tikriausiai nesunkiai galite susigaudyti kas yra „skaitmeninis dvynys“. Tai – suskaitmenintas itin detalus orlaivio atvaizdas, kuris bus pasiektas skenuojant B-1B bombonešį. Joks kitas karinis lėktuvas dar niekada nebuvo pilnai nuskenuotas. Kam to reikia?

Na, B-1 pirmam skrydžiui pakilo 1974 metais. Iki dabar naudojama B-1B versija buvo gaminama 1983-1988 metais. Tai yra labai pajėgus ir JAV strategiškai svarbus bombonešis, tačiau negalima paneigti fakto, kad jis yra labai senas. Pamaina jam jau ruošiama – kada nors jo vietą užims „Northrop Grumman B-21 Raider“. Tačiau B-1B JAV pajėgose tikrai tarnaus dar bent iki 2036-ųjų metų.

Kaip galite įsivaizduoti, kai B-1 buvo kuriamas, kompiuterinės simuliacijos ir modeliavimas dar nebuvo taip išvystyti. Tai reiškia, kad gerų pilnų skaitmeninių orlaivio planų nėra. Yra atskirų sistemų brėžiniai, sukurti įvairių atnaujinimų metu, bet viso B-1 plano nėra. Bet bus.

Vienas nurašytas B-1B šiuo metu yra kruopščiai ardomas. Norima ištirti pagrindines orlaivio konstrukcijos detales, kurios nėra prieinamos įprastos eksploatacijos metu. Tai padės geriau suprasti, kaip lėktuvas dėvisi. O tuomet lėktuvas bus skenuojamas lazeriu. Technikai oro pajėgų lėktuvų kapinėse Arizonoje kaip svogūną lups seną bombonešį, skenuodami kiekvieną atsiveriantį naują sluoksnį. Prireiks 6 metų, tačiau rezultatas turėtų būti labai naudingas – skaitmeninis B-1B modelis.

Kam jis? Na, jį bus galima naudoti įvairioms simuliacijoms. Tai padės suprasti būsimus gedimus – jiems bus galima užkirsti kelią arba pasiruošti juos taisyti. Be to, tai leis efektyviau spausdinti įvairias detales – pavyks išvengti ilgo modeliavimo proceso. Galiausiai, modelis galės būti įkeltas į virtualios realybės sistemą. Ji padės ruošti naujus orlaivio mechanikus. Tai taip pat leis specialistams nuošaliose bazėse pasiruošti sudėtingesnėms remonto procedūroms.

Trumpai tariant, tas skaitmeninis modelis išvaduos JAV oro pajėgų techninį personalą nuo senų dvimačių planų keliamų rūpesčių. Svarbiausia, jis leis senam bombonešiui užtikrintai tarnauti tikriausiai paskutinį savo dešimtmetį.


Technologijos.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!