Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/kompiuterija/73919/speciali-programele-leis-gestu-kalbos-verteja-pasiekti-bet-kuriuo-metu/spausdinti/

Speciali programėlė leis gestų kalbos vertėją pasiekti bet kuriuo metu

Publikuota: 2020-07-28 15:28
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Autorius: Iveta Danieliūtė
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Ieškoma būdų, kaip palengvinti kurčiųjų kasdienybę. Planuojama kurti programėlę, kuri greičiau sujungtų gestų kalbos vertėjus ir kurčiuosius. Šiuo metu turintiems negalią reikiamų paslaugų reikia laukti ne vieną dieną.


Ieškoma būdų, kaip palengvinti kurčiųjų kasdienybę. Planuojama kurti programėlę, kuri greičiau sujungtų gestų kalbos vertėjus ir kurčiuosius. Šiuo metu turintiems negalią reikiamų paslaugų reikia laukti ne vieną dieną.

Speciali programėlė leis gestų kalbos vertėją pasiekti bet kuriuo metu
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kasdienėse situacijose kurtieji ir girdintieji susikalba ir be vertėjo. Jeigu girdintis asmuo nesupranta gestų, kurtieji užrašo ant lapo ar į telefoną tai, ką nori pasakyti. Tačiau yra vietų, kur be vertėjų sunku. Pasitaiko situacijų, kai gydytojai vertėjus tiesiog išvaro, nes mano, kad su kurčiaisiais gali susikalbėti patys.

„Pabandykite užsikišti ausis ir iš lūpų paskaityti, ką jums sako aplinkiniai žmonės. Pabandykit tai suprasti. Tai vieno žodžio nepagauni, praleidi ir visa prasmė dingsta sakinio, nebežinai, apie ką eina kalba. Ir taip pat gali būti kažkokie terminai, kurie yra sudėtingi paskaityti. Kurtysis tiesiog gauna tai, kas parašyta, pažiūri, bijo ginčytis su gydytoju ir išeina nežinodamas savo tikros diagnozės“, – pastebi Kurčiųjų draugijos prezidentas Kęstutis Vaišnora.

Lietuvoje vertėjų trūksta. Vienam vertėjui tenka apie 60 kurčiųjų. Todėl gyvą vertimą reikia užsisakyti prieš kelias dienas. Kurtieji su vertėjais gali susisiekti ir nuotoliniu būdu, tačiau vertėjo gali tekti palaukti ir iki 10 minučių. Tad sulaukti pagalbos čia ir dabar ne visada pavyksta.

„Dabar kurtieji skambina iš savo „Skype“ programėlės vertėjams į „Skype“ ir pokalbio metu mes skambiname iš savo darbinio telefono tam tikriems asmenims, kur reikia paskambinti“, – tikina Gestų kalbos vertėjų asociacijos prezidentas Mantas Radavičius.

Inovatyvių sprendimų specialistai šiuo metu ieško būdų, kaip būtų galima šiuolaikinėmis technologijomis palengvinti komunikavimą tarp kurčiųjų ir girdinčiųjų – skambinant draugui ar institucijai į pokalbį automatiškai būtų įtrauktas gestų kalbos vertėjas.

„Pirminė idėja buvo, kad pirmuoju etapu galėtų būti tam tikra mobili programėlė, kuri leidžia sujungti klausos negalią turinčius žmones su gestų kalbos vertėjais, tai automatizuoti, kad jiems nereikėtų laukti ir užsisakinėti vertimų iš anksto“, – aiškina „GovTech laboratorijos“ vadovė Arūnė Matelytė.

Planuojama kurti programėlė sutrumpintų klientų aptarnavimo laiką. Nors dar ieškoma žmonių, kurie galėtų sukurti tokią technologiją, bandomuosius variantus tikimasi išvysti jau šiemet. Šią technologiją siekiama pritaikyti ne tik Lietuvos, bet ir užsienio kurtiesiems.

Dabar šalyje yra per 4,5 tūkst. klausos negalią turinčių žmonių.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!