Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/kompiuterija/73691/modernizuota-nacionaline-sengeno-informacine-sistema/spausdinti/

Modernizuota nacionalinė Šengeno informacinė sistema

Publikuota: 2020-07-10 20:11
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: LR vidaus reikalų ministerija

Informatikos ir ryšių departamentas prie Lietuvos Respublikos reikalų ministerijos įgyvendino Vidaus saugumo fondo 2014–2020 m. programos lėšomis finansuojamą projektą, kurio tikslas – modernizuoti Nacionalinę Šengeno informacinę sistemą ir užkirsti kelią galimiems sutrikimams.


Informatikos ir ryšių departamentas prie Lietuvos Respublikos reikalų ministerijos įgyvendino Vidaus saugumo fondo 2014–2020 m. programos lėšomis finansuojamą projektą, kurio tikslas – modernizuoti Nacionalinę Šengeno informacinę sistemą ir užkirsti kelią galimiems sutrikimams.

Modernizuota nacionalinė Šengeno informacinė sistema

Šengeno informacinė sistema buvo įsteigta tarpvyriausybine iniciatyva pagal Šengeno konvenciją, o dabar integruota į bendrą Europos Sąjungos (ES) didelės apimties informacinių technologijų sistemų erdvę. Šioje informacinėje sistemoje tvarkoma informacija apie asmenis, kurie galėjo dalyvauti darant sunkius nusikaltimus arba neteisėtai įvažiavo (bandė įvažiuoti) į Šengeno erdvės valstybes, arba neturi teisės gyventi ES.

Joje taip pat pateikti perspėjimai apie dingusius asmenis, įskaitant vaikus, taip pat informacija apie tam tikrus daiktus, pavyzdžiui, banknotus, transporto priemones, šaunamuosius ginklus ir tapatybės dokumentus, kurie galėjo būti pavogti, neteisėtai pasisavinti ar dingę.

Informacija, kurią Lietuvos nacionalinės valdžios institucijos įvedė į šią sistemą, yra perduodama per centrinę sistemą visoms Šengeno valstybėms.

Projekto įgyvendinimo metu buvo vykdoma Nacionalinės Šengeno informacinės sistemos techninės ir programinės įrangos profilaktinė priežiūra, šalinami operacinių sistemų, techninės ir programinės įrangos sutrikimai, taip pat modernizuojamos duomenų bazės, aplikacijos, duomenų kopijavimo sistemos (magnetinių juostų bibliotekos, duomenų saugyklų), duomenų perdavimo SAN ir LAN tinklų įrangos funkcionalumas bei teikiama? taikomosios programinės įrangos priežiūros paslauga.

Ši sistema privalo veikti nepertraukiamai, užtikrinant sklandų valstybės sienos apsaugos ir policijos pareigūnų, vykdančių su sienų kontrole, teisėsaugos institucijų veikla susijusias funkcijas, darbą. Projekto vykdymo laikotarpiu nebuvo sutrikimų, dėl kurių šalinimo prieinamumas prie sistemos ir susijusių sistemų būtų buvęs mažesnis kaip 99,2 procento. Buvo pasiekti visi planuoti projekto rezultatai.

Nuo šiol, vykdant ES išorės sienų pasienio kontrolę, Šengeno informacinė sistema veiksmingiau naudos veido atvaizdus – bus užtikrintas suderinamumas su būsimąja elektronine atvykimo ir išvykimo sistema, kuri registruos sieną kertančių trečiųjų šalių piliečių judėjimą.

Projekto įgyvendinimo metu taip pat buvo sukurta ir įdiegta papildomų funkcijų ir paslaugų, atlikti techninės infrastruktūros ir taikomosios programinės įrangos konfigūravimo, modifikavimo darbai, diegiant didesnį duomenų saugumą atitinkančias technologijas.

Vykdant projektą buvo pašalinti visi galimi operacinių sistemų, techninės ir programinės įrangos sutrikimai.

Projektas „N.SIS techninės priežiūros ir remonto paslaugų pirkimas 2016–2018 metams“ buvo finansuotas Europos Komisijos Vidaus saugumo fondo nacionalinio biudžeto lėšomis, iš kurių Europos Bendrijos įnašas sudaro 75 procentus (pagal Vidaus saugumo fondo 2014–2020 m. programos Išorės sienų ir vizų finansinės paramos priemonę), o likusi dalis finansuota iš nacionalinio biudžeto.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!