Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/kompiuterija/72800/didziausia-lietuvoje-garsiniu-knygu-biblioteka-atveria-duris-platesniam-vartotoju-ratui/spausdinti/

Didžiausia Lietuvoje garsinių knygų biblioteka atveria duris platesniam vartotojų ratui

Publikuota: 2020-05-05 09:18
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

Virtuali biblioteka ELVIS – internete nemokamai prieinama garsinių knygų platforma, skirta tiems, kurie dėl įvairių priežasčių negali skaityti įprasto spausdinto teksto: sunku laikyti knygą rankose (artritas, paralyžius, tremoras...); turi mokymosi sunkumų (disleksija, disgrafija); akys silpsta dėl amžiaus ar ligos.


Virtuali biblioteka ELVIS – internete nemokamai prieinama garsinių knygų platforma, skirta tiems, kurie dėl įvairių priežasčių negali skaityti įprasto spausdinto teksto: sunku laikyti knygą rankose (artritas, paralyžius, tremoras...); turi mokymosi sunkumų (disleksija, disgrafija); akys silpsta dėl amžiaus ar ligos.

Didžiausia Lietuvoje garsinių knygų biblioteka atveria duris platesniam vartotojų ratui
Asociatyvi nuotr. Pixabay.com

Karantino metu supaprastinta registravimosi ELVIS tvarka, neprašoma pateikti skaitymo sunkumus įrodančias medicinines pažymas, tačiau registruojantis būtina užpildyti sąžiningumo deklaraciją. Pirmyn – surinkite www.elvis.labiblioteka.lt, ir laikas karantine taps šviesesnis!

Nuolat pildomi garsinių leidinių ištekliai

Norisi lietuvių autorių? Prašom! Visa „Silva Rerum“ serija, Sigitas Parulskis, „Tarp pilkų debesų“, Irena Buivydaitė, Jolita Herlyn… Arčiau širdies – detektyvai? Mielai! Norvegų trilerio dievas Jo Nesbo, populiarioji Sandra Brown, šiurpinantis Lars Kepler. Domina Antrasis pasaulinis karas? Rasite keturis tomus Winstono Churchillio memuarų. Pageidaujate neatsilikti nuo naujienų? Šių metų Vilniaus knygų mugės svečio – skandinavų rašytojo Kimo Leine daugybės diskusijų sulaukę „Amžinybės fjordų pranašai“ jau įgarsinti. Taip pat ir patraukliai parašyta Yuval Noah Harari „Sapiens. Glausta žmonijos istorija“.

O gal norite susipažinti su populiariausiais romanais? Jokių problemų. Nuo „Man Booker“ premijos laureatų iki „Penkiasdešimties pilkų atspalvių“ ar„Saulėlydžio“ sagos. Net jei mieliau skaitote žurnalus – kviečiame užsukti, nes čia „Valstybė“, IQ, „National Geographic Lietuva“, „Moteris“, „A-Zet“, „Legendos“... O gal jūsų vaikas turi disleksiją (skaitymo sutrikimą) ir jums svarbiausia – mokyklinė privalomoji literatūra? Ji tikrai yra, kaip ir daug kitų vaikams bei paaugliams įdomių knygų, pradedant „Hariu Poteriu“, baigiant „Bado žaidynėmis“. Beje, nenustebkite, kai paaiškės, kad jūsų skaitymo sutrikimų turintis vaikas... mėgsta skaityti.

Elektroninėje leidinių valdymo informacinėje sistemoje (ELVIS) saugoma daugiau negu 12 tūkst. pavadinimų garsinių knygų, ir šie ištekliai nuolat pildomi. Per metus profesionalūs diktoriai ir savanoriai įgarsina beveik 500 pavadinimų knygų. Žinoma, visko neįgarsinsi – reikia nusistatyti prioritetus. Įgarsinamos populiariausios, labiausiai perkamos, geriausiai išverstos, įvairias nominacijas ar premijas gavusios knygos.

„Labiausiai mėgstu knygas“, – sako skaitymo sutrikimą turintis Kristijonas

Paradoksalu, tačiau šiam aštuonerių metų berniukui diagnozuota disleksija. Nepaisant to, jis be galo mėgsta knygas – tik jas ne skaito, o klauso.

„Kristijonas – labai protingas vaikas, beje, kaip ir dauguma disleksiją turinčių vaikų. Ironiška, kad garsinių knygų jis pradėjo klausyti kur kas anksčiau, nei kilo įtarimas apie galimą skaitymo sutrikimą“, – pasakoja mama Ramunė. „Mudu su vyru prastai matome ir abu esame užkietėję ELVIS garsinių knygų „rijikai“ – šiuo pomėgiu pasidalinome ir su sūnumi. Kai jam buvo treji-ketveri, kas vakarą kartu klausydavomės „Emilio iš Lionebergos“, kol visi išmokome mintinai. Vėliau, perklausę visą Astridą Lindgren, ėmėmės sudėtingesnės literatūros: „Tomo Sojerio nuotykių“, „Lobių salos“, Ž. Verno, Dž. Londono...

Dabar jam aštuoneri, ir jam – oficialiai pripažinta disleksija. Tačiau dėl to, kad labai daug skaito garsinių knygų (tai mums patvirtino ne vienas specialistas), vaikas turi fantastiškai platų žodyną, įspūdingą pasaulio reiškinių pažinimą, platų akiratį (nuo indėnų iki atradėjų, nuo anglies kasyklų iki alpinizmo – nė viena tema jam nėra nauja). Ir klasėje iš jo niekas nesityčioja – priešingai: jei kas nors ko nors nežino, bėga klausti Kristijono“, – tęsia Ramunė.

Nepilnamečiai vaikai, žinoma, negali registruotis per Elektroninius valdžios vartus, tačiau tai gali atlikti jų tėvai.

Sinchronizuotas skaitymas padeda „gimti“ žodžių vaizdiniams

Dar vienas įdomus dalykas, kurį verta išmėginti disleksiją turinčių vaikų tėvams – sinchronizuotas skaitymas, kuomet vaikas klauso garsinės knygos ir lygiagrečiai seka spausdintą tekstą. Mintimis dalinasi Disleksijos centro koordinatorė ir Informacinių išteklių skyriaus vedėja Dalia Balčytytė: „Neturėjau didelių lūkesčių, kad vaikai, kuriems knyga ir skaitymas kelia ne pačias maloniausias asociacijas, ilgai klausysis ir dar mėgins sekti turinį spausdintoje knygoje. Tad buvau daugiau nei maloniai nustebinta, kai po beveik dviejų valandų radau juos tyliai sėdinčius ir klausančius pasirinktų knygų. Taip mažais žingsneliais įsitikiname, kad ELVIS garsinės knygos – puiki parama disleksiją ir skaitymo sutrikimų turintiems vaikams.“

„Garsinės knygos praskaidrina ir senatvę, ir vienatvę“

Taip teigia neseniai prie ELVIS prisijungusi ponia Janė iš Vilniaus. „Nebuvo lengva suprasti, kaip elgtis, kaip prisijungti, kaip parsisiųsti... Darbuotojos ne kartą man skambino, įkalbinėjo nustoti bijoti kompiuterio, mokė, kaip žingsnis po žingsnio ieškoti mėgstamų knygų. Jaunystėje be galo daug skaičiau, tačiau vyresniame amžiuje akys ėmė silpti. Gebu perskaityti tik trumpus tekstus, o ir tam reikia nemažai pastangų ir priemonių: ne tik nosį akiniais pasibalnoju, bet ir padidinamąjį stiklą pasiimu. Jeigu ne ELVIS, matyt, iki šiol kompiuteris ir internetas man būtų tabu“, šypsosi Janė.

Buvęs kaunietis, dabar jau Vilniuje gyvenantis p. Kazimieras yra užkietėjęs garsinių knygų ir žurnalų skaitytojas. Jis nepaprastai džiaugiasi galėdamas iš ELVIS parsisiųsti įvairiausių leidinių ir taip numalšinti žinių alkį. „Smagu skaityti tas pačias knygas, kurias skaito vaikai ir anūkai – turime apie ką padiskutuoti. Esu pensijoje, laiko į valias, tai dažnai pralenkiu juos ir kokį nors literatūrinį perliuką atrandu pirmas“, šypsosi Kazimieras.

Prieiga prie garsinių knygų – kur kas paprastesnė

„Prieiga prie ELVIS lobių karantino metu yra palengvinta – nereikia pateikti gydytojų pažymų ar dokumentų, tačiau būtina užpildyti sąžiningumo deklaraciją, kuria patvirtinate, kad Jums ar Jūsų vaikui yra būdinga negalia, liga ar sutrikimas, dėl kurio sunku skaityti įprastus spausdintus leidinius. Tiesiog surinkite www.elvis.labiblioteka.lt, knygas iš ELVIS parsisiųsti paprasta, kad ir kur būtumėte – svarbu, kad veiktų internetas“, teigia projekto „MoBiLait: mokymosi galimybių atvėrimas žmonėms, negalintiems skaityti įprasto spausdinto teksto, per Lietuvos bibliotekų tinklą“, kurio dėka šiuo metu modernizuojamas ELVIS, koordinatorė Erika Buivydienė.

„Kadangi prie virtualios bibliotekos ELVIS gali jungtis ir administratoriai, labai kviečiame globos įstaigų, senelių namų, sanatorijų personalą pradėti teikti garsinių leidinių atsiuntimo paslaugą savo klientams“, ragina p. Erika.

ELVIS – tai Lietuvos aklųjų bibliotekai priklausanti Elektroninių leidinių valdymo informacinė sistema. Garsiniai leidiniai joje pradėti kaupti dar 2012 metais ir pradžioje buvo skirti tik regėjimo negalią turintiems vartotojams. Šiuo metu ELVIS ištekliais gali naudotis sensorinių (regėjimo), fizinių funkcijų, raidos, kompleksinių sutrikimų, kitų įgimtų ar įgytų sveikatos sutrikimų turintys asmenys bei mokiniai, patiriantys mokymosi sunkumų.


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!