Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/kompiuterija/66004/kasos-aparatus-keis-kasos-programos-kodel-tai-bus-naudinga-smulkiajam-verslui/spausdinti/

Kasos aparatus keis kasos programos, kodėl tai bus naudinga smulkiajam verslui?

Publikuota: 2018-11-22 18:19
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Valstybinė mokesčių inspekcija pasirašė Europos Sąjungos finansavimo sutartį dėl „Išmaniųjų elektroninių kasos aparatų posistemio (i.EKA) sukūrimo ir įdiegimo“, projekto tikslas – techniniais ir programiniais sprendimais mažinti administracinę naštą verslui.


Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pasirašė Europos Sąjungos (ES) finansavimo sutartį dėl „Išmaniųjų elektroninių kasos aparatų posistemio (i.EKA) sukūrimo ir įdiegimo“, projekto tikslas – techniniais ir programiniais sprendimais mažinti administracinę naštą verslui. Įgyvendinus šį projektą, prekybininkų laukia permainos, į kurias kiek neramiai žvelgia smulkusis verslas. Tačiau specialiai šiam projektui sukurtos verslo ekspertų darbo grupės nario ir UAB „Dineta“ produkto vadovo Giedrius Židonio teigimu, efektyvi prekybos tiekimo grandinės valdymo sistema – gali padidinti įmonės apyvartą maždaug 10–15, o pelną – 10–20 procentų, tad modernizacija smulkiajam verslui taps galimybe, o ne kliūtimi.

Kasos aparatus keis kasos programos, kodėl tai bus naudinga smulkiajam verslui?

Specialistas pasakoja, jog palaipsniui įprastus kasos aparatus ims keisti kasos programos ir išskiria 5 integracijos tokiose programose galimybes.

1. Greita prekių paieška

„Vienas iš labai veiksmingų būdų efektyvinti kasininko darbo laiką – skaitmeniniai katalogai (angl. digital catalogue). Paprastai tariant, tai yra specialiai darbuotojams sukurtas ir kasos aparate integruotas prekių katalogas su paveiksliukais. Ši funkcija leidžia parduotuvių darbuotojams atsisakyti iki šiol naudojamų popierinių katalogų, kurių prireikia kasoje norint suvesti sveriamų produktų ar prekių be užklijuotų barkodų kodus. Naudojantis skaitmeniniu katalogu, kasininkui nebereikia rasto prekės kodo perrašyti į kasos aparatą, todėl greitėja ne tik kasininko darbas, bet ir trumpėja kliento apsipirkimas“, – pasakoja G. Židonis.

2. Nuolaidų ir lojalumo sistemos

Specialisto teigimu, kasos programoje taip pat galima integruoti nuolaidų ir lojalumo sistemas. Toks įmonės pasirinkimas leidžia taikyti akcijas ar lojalumo programas be jokio kasininko įsikišimo, o tai ne tik sutaupo laiko, bet ir išsprendžia žmogiškosios paklaidos problemas. Tokioje sistemoje visą darbą atlieka automatiškai veikiantys įvairūs akcijų algoritmai, kurie patys pritaiko akcijas skenuojamoms prekėms. Šiuo metu jau yra galimybė kasos aparatuose integruoti įvairaus tipo nuolaidas, pavyzdžiui: sumines, procentines, taškų kaupimui į kortelę ir kt. Visos šios akcijos pritaikomos pagal įvairias prekių pirkimo sąlygas (kiekius, sumas, nuolaidų kortelių grupes ir pan.).

3. Integracija planšetiniuose kompiuteriuose

Anot G. Židonio, kasos programų integracija planšetiniuose kompiuteriuose Lietuvoje kol kas nėra labai populiari, nes operacijoms reikalingas fiskalinis kvitas, o jį sudėtinga prijungti prie planšetės. Tačiau minėto VMI projekto įgyvendinimas sukurs galimybę suformuoti elektroninį kvitą. Įdiegus tokį funkcionalumą turėtų atsirasti ir tendencija kasos programas integruoti planšetiniuose kompiuteriuose.

4. Loterijos bilietų pardavimas

„Įmonės gali pasirinkti, ar įsigyti loterijos terminalus, ar bilietus pirkti iš loterijos organizatorių. Antrasis būdas tapo įmanomas, kai atsirado galimybė kasos aparatuose įdiegti specialiai bilietų pardavimui sukurtas sistemas, kurios aktyvuoja bilietą tik nuskenavus jo brūkšninį kodą. Taip pat kasos programos atlieka visas loterijos terminalo funkcijas, t. y. kasoje galima pasitikrinti, ar bilietas laimėjo bei išmokėti pinigus už laimėjimą“, – sako G. Židonis ir priduria, kad pagrindinis tokio funkcionalumo privalumas yra finansinis. Įmonei nereikia papildomai pirkti loterijos terminalo. Tiesa, efektyvėja ir kasos darbuotojo darbas, nes jam nebereikia dirbti su dviem skirtingais aparatais bei laukti, kol bilietas bus atspausdintas.

5. Atsiskaitymas už komunalines paslaugas

„Komunalinių paslaugų apmokėjimas – tai dar viena šiuolaikinių kasos programų integracijos galimybė. Toks sprendimas leidžia kasos darbuotojui paprasčiausiai nuskenuoti įmokos brūkšninį kodą tame pačiame kasos aparate prie kurio jis dirba. Nuskenavus kodą, programoje automatiškai parodoma mokama suma bei suskaičiuojamas aptarnavimo mokestis. Klientui tai patogu, nes prasiplėčia komunalinių paslaugų apmokėjimo tinklas, be to, atsiranda galimybė „nušauti du zuikius vienu šūviu“, t. y. nusipirkti reikiamų prekių ir apmokėti sąskaitą“, – teigia G. Židonis.

UAB „Dineta“ įmonių grupei priklauso bendrovės „Dineta“, „Dineta informacinės sistemos“ ir „Mokas iT“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!