Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/kompiuterija/60943/nemokami-mikrokompiuteriai-masiskai-keliauja-pas-lietuvos-vaikus/spausdinti/

Nemokami mikrokompiuteriai masiškai keliauja pas Lietuvos vaikus

Publikuota: 2017-09-18 15:23
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Autorius: Vaidas Neverauskas
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt

Pirmadienį, rugsėjo 18 dieną, Vilniaus penktokus pasiekė pirmieji nemokamai dalinami mikrokompiuteriai „Micro:bit“, kuriais jaunimą siekiama sudominti programavimu ir informacinėmis technologijomis apskritai – Vilniaus „Genio“ progimnazijos moksleiviai juos gavo tiesiogiai iš mero Remigijaus Šimašiaus rankų.


Pirmadienį, rugsėjo 18 dieną, Vilniaus penktokus pasiekė pirmieji nemokamai dalinami mikrokompiuteriai „Micro:bit“, kuriais jaunimą siekiama sudominti programavimu ir informacinėmis technologijomis apskritai – Vilniaus „Genio“ progimnazijos moksleiviai juos gavo tiesiogiai iš mero Remigijaus Šimašiaus rankų.

„Visi žinome, jog norint, kad mums, Lietuvai, ateityje sektųsi, gamtos ir techninius mokslus turime pamilti, džiaugtis jais ir tapti kūrėjais. Šiandieninis mikrokompiuterių projekto realizavimas – pirmas, ne tik simbolinis žingsnis, kad taip ir įvyktų. Esu tikras, kad jo dėka daug penktokų, o vėliau ir vyresnių vaikų atras pažinimo džiaugsmą, neišsigąs kompiuterių, taps kūrėjais, o ne vartotojais. Toks yra tikrasis šios akcijos tikslas“, – sakė R. Šimašius.

„Labai džiaugiuosi, kad tai nėra tokia „Idėja Lietuvai“, kurią kažkas paleidžia į eterį. Tai yra idėja Lietuvai, kuri buvo iškelta sausį, o jau šiandien galime pasidžiaugti jos realizavimu. Bent jau pilna apimtimi Vilniaus mieste. Linkiu, kad tai greičiau įvyktų ir kituose miestuose. Tikiu, kad ateinančiais metais ir kiti penktokai galės džiaugtis šiuo projektu bei atrasti kūrybos prasmę“, pridūrė miesto meras.

Nemokami mikrokompiuteriai masiškai keliauja pas Lietuvos vaikus

Meras papasakojo, kad sprendimas – kam, kokius kompiuteris ir kaip dalinti – buvo priimtas po apklausų, konsultuojantis su psichologais, analizuojant patirtį ir atlikus bandymus su penkiomis skirtingomis klasėmis. Anot bendrovės „Bitė Lietuva“ vykdančiojo direktoriaus Prano Kuisio, šiemetinis projektas anaiptol neturėtų būti vienkartinė akcija.

„Manau, kad jokiu būdu [gauti mikrokompiuterius – red.] neturėtų tik penktokai. Tai tik vienas mažas žingsnis ta kryptimi, kuria turime eiti. Esame maža šalis su daug išsibarsčiusių idėjų. Jeigu matome, kad šioje srityje esame stiprūs – o tikrai esame stiprūs IT, programavimo srityje – imkime pirmokus, penktokus, šeštokus, universitetus ir fokusuokimės į tai, auginkime tą kartą ir būkime stiprūs. Čia tik simbolinis vienas žingsnis. Vienas jis niekur nenuves. Bet jeigu savivaldybės, Vyriausybė, verslas prisijungs ir šitą kryptį vystysime, tai nebus tik penktokai“, – sakė P. Kuisys.

Mikrokompiuteris „Micro:bit“ yra be klaviatūros, pelės ir monitoriaus, tad norint juo ką nors suprogramuoti, tą reikia daryti „Micro:bit“ prijungiant prie kito kompiuterio – galima tą daryti arba USB, arba „Bluetooth“ jungtimi, tad programas kurti galima ir kompiuteriu, ir, pavyzdžiui, išmaniuoju telefonu.

Programavimas vykdomas „JavaScript“ kalba, grafinėje sąsajoje, kuri parengta svetainėje kompiuteriukai.lt – moksleiviai iš sąrašo pasirenka juos dominančios komandos bloką ir pele (ar pirštu, jei programavimui naudojamas nešiojamasis įrenginys) nuvelka jį į reikiamą vietą. Vėliau programa yra išsaugoma ir persiunčiama į „Micro:bit“ bei vykdoma. Nuo pavasario bandymuose dalyvavę mokiniai jau gali pasidžiaugti pirmaisiais savo projektais – pavyzdžiui, vienas moksleivis pademonstravo virtualų žaidimo kauliuką. Papurtai kompiuteriuką, ir jo LED šviestukų matricoje užsižiebia skaičius nuo 1 iki 10.

Tiesa, nors kai kurie „Genio“ progimnazijos moksleiviai buvo nudžiuginti paties mero, kitiems vaikams kompiuteriukus teks atsiimti patiems – jų paskirstytojo vaidmens ėmėsi mobiliojo ryšio operatorius „Bitė Lietuva“ taip pat prisidėjęs prie projekto ir finansiškai. Be to, salone atsiimant kompiuteriukus, specialistai vaikams paaiškins, ką ir kaip su jais galima nuveikti, o kilus kokiems nors klausimams bet kada bus galima grįžti papildomos konsultacijos.

Vienas iš tokių „Bitės“ specialistų sakė, kad vos gavus pirmuosius bandomuosius „Micro:bit“ kompiuteriukus, jis su kolegomis per valandą suprogramavo savotišką išmaniųjų namų projektą: žmogus savo kišenėje gali nešiotis vieną kompiuteriuką, o kiti kompiuteriukai, išdėstyti tam tikrose vietose, gali prie jo automatiškai jungtis „Bluetooth“ ryšiu – užmezgus tokį ryšį gali būti įjungiami tam tikri prie padėto kompiuteriuko prijungti elektros prietaisai.

Tokiu būdu, tarkime, galima padaryti, kad įėjus į kambarį automatiškai įsijungtų šviesa arba muzikos grotuvas. Informaciją apie tai, kur ir kada galima atsiimti kompiuteriukus, penktokams pateiks mokyklos. Iniciatyvos „Kompiuteriukai vaikams“ tikslas – Lietuvos penktokams išdalinti po „BBC Micro:Bit“ mikrokompiuterį ir taip paskatinti moksleivius susipažinti su technine kūryba ir programavimu.

Panašios iniciatyvos jau įvyko Jungtinėje Karalystėje, JAV, Singapūre, Suomijoje, Šri Lankoje ir kitose šalyse. „Kompiuteriukai vaikams“ Lietuvoje palaiko Vilniaus ir kitų miestų savivaldybės, įvairios bendrovės, organizacijos ir gyventojai. Daugiau informacijos apie iniciatyvą galima rasti projekto tinklalapyje, taip pat naujausia informacija bus pateikiama ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Kompiuteriukai vaikams“.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!