Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/kompiuterija/45518/lietuvos-teismams-kuriama-pazangesne-informacine-sistema/spausdinti/

Lietuvos teismams kuriama pažangesnė informacinė sistema

Publikuota: 2014-07-02 14:31
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Pasaulį užvaldžius modernioms informacinėms technologijoms, teismų darbas taip pat neįsivaizduojamas be jų. Mūsų šalies teismai informaciją kaupia Lietuvos teismų informacinėje sistemoje LITEKO: kasdien apdorojama tūkstančiai šalių pateiktų ir teismų sukurtų dokumentų, registruojamos bylos, fiksuojamas teisėjų darbo krūvis, o nuo pernai vasaros – teikiamos teismų elektroninės paslaugos.


Pasaulį užvaldžius modernioms informacinėms technologijoms, teismų darbas taip pat neįsivaizduojamas be jų. Mūsų šalies teismai informaciją kaupia Lietuvos teismų informacinėje sistemoje LITEKO. Beveik 10 metų veikiančioje LITEKO kasdien apdorojama tūkstančiai šalių pateiktų ir teismų sukurtų dokumentų, registruojamos bylos, fiksuojamas teisėjų darbo krūvis, o nuo pernai vasaros naudojantis šia sistema teikiamos ir teismų elektroninės paslaugos.

Artimiausiu metu Lietuvos teismų informacinę sistemą numatoma papildyti naujomis duomenų mainų sąsajomis su kitų institucijų sistemomis ir registrais – numatoma, kad operatyvūs duomenų mainai padės žmonėms taupyti laiką ir išlaidas, o teisėjams – greičiau nagrinėti bylas.

Bylos teisėjams paskiriamos atsitiktiniu būdu

Tik pradėjusi veikti LITEKO buvo skirta paprastai teismo bylų apskaitai – užregistruoti teismuose gautas bylas ir jų rezultatus. Vėliau, sistemai pradėjus kaupti vis daugiau informacijos, joje buvo pradėti rinkti, kaupti ir sisteminti teismo procesiniai dokumentai, teismų sprendimai, teismų veiklos ataskaitos, imta detaliai fiksuoti bylos nagrinėjimo eigą.

Lietuvos teismams kuriama pažangesnė informacinė sistema

Pasak Nacionalinės teismų administracijos (NTA) Informacinių technologijų skyriaus vedėjo pavaduotojos Vaidos Keinaitės, 2004 m. sukurta LITEKO sistema teisėjų ir teismo personalo darbą palengvino keliais aspektais: visų pirma, nebereikia vartyti popierinės bylos medžiagos, raštinės darbuotojai gali stebėti, kur yra byla – pas teisėją ar padėjėją, atiduota į raštinę išsiųsti kopijų ar perduota į archyvą. Taip pat LITEKO surinkti duomenys leidžia stebėti ir analizuoti teismų veiklą: teisėjų darbo krūvį, teismuose nagrinėtų ir nagrinėjamų bylų skaičių, teismų sprendimų stabilumą.

LITEKO ne tik pagerino darbo teisme administravimą, bet ir padidino teismų sistemos viešumą. „Kasmet sistemai tobulėjant, įvairūs duomenys buvo pradėti apdoroti taip, kad jie būtų tinkami skelbti viešai – taip visuomenę pradėjo pasiekti teismų pranešimai, teismo posėdžių tvarkaraščiai, nuasmeninti teismų sprendimai“, – apie LITEKO plėtrą pasakojo V. Keinaitė.

Tobulinant LITEKO, buvo sukurtas Bylų skirstymo modulis. Šiandien jis užtikrina, kad bylos būtų paskiriamos automatizuotu būdu parinktam teisėjui, sistemai įvertinus ataskaitiniu laikotarpiu gautų bylų kiekį, teisėjų specializacijas, teisėjų užimtumą kitose veiklose ir kitus duomenis.

Vartotojams – vis daugiau elektroninių paslaugų

Anot pašnekovės, Lietuvos teismų informacinė sistema yra stipriai pažengusi. Praėjusių metų vasarą startavęs teismų viešųjų elektroninių paslaugų portalas e.teismas.lt teismų paslaugas perkėlė į elektroninę erdvę. Tai sudarė galimybę visiems proceso dalyviams (tiek piliečiams, tiek valstybės institucijoms ir kitiems juridiniams asmenims) elektroniniu būdu formuoti ir teismui pateikti procesinius dokumentus, peržiūrėti teismo siųstus dokumentus, elektroniniu būdu sumokėti žyminį mokestį, gauti informacinius pranešimus sistemoje ir žinutes elektroninio ryšio priemonėmis apie teismo proceso įvykius, peržiūrėti bylos medžiagą, perklausyti teismo posėdžio garso įrašą nuotoliniu būdu.

„Portalas e.teismas.lt buvo didelis iššūkis Lietuvos teismams ir visai visuomenei, ir jis pasiteisino. Per pirmuosius šešis portalo veikimo mėnesius registruoti portalo vartotojai jame apsilankė daugiau nei 72 tūkstančius kartų. Šių metų birželio 1 d. duomenimis, portale užregistruota beveik 14 tūkst. vartotojų. Per beveik metus gauta daugiau nei 36 tūkst. dokumentų. Vartotojų skaičius nuolat didėja, naudotojų poreikiai kasdien auga – mums nebeužtenka startinio paslaugų paketo“, – pasakojo NTA atstovė.

Lietuvos teismams – norvegų parama

Teismų darbuotojai LITEKO sistemoje nori fiksuoti vis daugiau skirtingų duomenų. Tačiau, anot V. Keinaitės, per 10 metų dėl didelio duomenų kiekio dažnai susiduriama su LITEKO sistemos našumo problemomis: „Reikia atnaujinti duomenų apdorojimo procedūras, struktūrizuoti duomenis“.

NTA Informacinių technologijų skyriaus vedėjo pavaduotoja pasidžiaugė, kad NTA įgyvendina projektą „Teismų informacinės sistemos (bylų tvarkymo ir teismo posėdžių garso įrašymo sistemų) modernizavimas“ pagal Norvegijos finansinio mechanizmo „Efektyvumas, kokybė ir skaidrumas Lietuvos teismuose“ programą, kurios lėšomis per artimiausius dvejus metus tikimasi modernizuoti LITEKO sistemą.

Įgyvendinant norvegų lėšomis remiamą projektą, bus atnaujinamos LITEKO apdorojamų duomenų tvarkymo procedūros, struktūrizuojami duomenys, kuriami struktūrizuoti dokumentų šablonai. Vienas svarbiausių teismų informacinės sistemos modernizacijos uždavinių – sukurti sąveikas su išorės sistemomis, t. y. sudaryti technines galimybes elektroniniu būdu ergonomiškai keistis duomenimis su kitomis valstybinėmis institucijomis.

Projekto metu numatoma LITEKO integruoti su Generalinės prokuratūros, Lietuvos advokatūros, Kalėjimų departamento, Lietuvos antstolių rūmų, Registrų centro, Centrinės hipotekos įstaigos registrais ir informacinėmis sistemomis.

„Bus siekiama, kad teismai kuo daugiau bylų nagrinėjimui reikiamų duomenų gautų integralioje aplinkoje. Tikimasi, kad sudarius tokias darbo sąlygas, teismuose bylos bus nagrinėjamos sparčiau“, – įsitikinusi NTA atstovė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!