Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/kompiuterija/20304/dsa-tobulins-imoniu-procesus-mazins-valdymo-sanaudas/spausdinti/

DSA tobulins įmonių procesus, mažins valdymo sąnaudas

Publikuota: 2009-11-24 13:04
Tematika: IT, kompiuteriai ir sistemos
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Prototechnika, UAB

Bendrovė „Prototechnika“ ir apskaitos UAB „Apskaitos ratas“ suvienijo jėgas bendram projektui – pradėjo kurti Darbų srauto automatizavimo programinę įrangą, kuri iš esmės palengvins įmonių procesų valdymą, leis lanksčiau ir operatyviau reaguoti į nuolat kintančias verslo situacijas, mažins valdymo sąnaudas.


Verslo, buhalterinės apskaitos bei personalo valdymo programas kurianti sostinės bendrovė „Prototechnika“ ir apskaitos UAB „Apskaitos ratas“ suvienijo jėgas bendram projektui – pradėjo kurti Darbų srauto automatizavimo programinę įrangą, kuri iš esmės palengvins įmonių procesų valdymą, leis lanksčiau ir operatyviau reaguoti į nuolat kintančias verslo situacijas, mažins valdymo sąnaudas.

Pagrindinė problema, su kuria šiuo metu susiduria programinę įrangą valdyme naudojančios įmonės – ji sunkiai pritaikoma keičiantis įmonės procesams. Dauguma procesų „pririšti“ prie programinės įrangos, t.y. veikia taip, kaip leidžia ar riboja programinė įranga. Pastebėjus, kad procesas neefektyvus, siekiant jį pakeisti, tenka papildomai investuoti ir tobulinti programinę įrangą.

DSA tobulins įmonių procesus, mažins valdymo sąnaudas

Ši problema plačiai keliama užsienyje, jos sprendimas paremtas programine įranga – Darbų srauto automatizavimu (DSA, angl. workflow software). Tai programinė įranga, kurioje proceso aprašymai atskirti nuo visos programos. Darbas su programa prasideda proceso aprašymu, kiekvienam proceso etapui „priskiriama“ viena ar kita programos funkcija. Tokia programos architektūra leidžia nekeisti programos funkcijų keičiantis procesui, o tiesiog pakoreguoti proceso aprašymą programoje, įtraukiant į jį naujas funkcijas arba panaikinant senas. Kai kurie autoriai šią koncepciją vadina revoliucine ir lygina ją su duomenų atskyrimu nuo aplikacijos.

„Prototechnikos“ ir „Apskaitos rato“ kuriamas DSA skirtas vidutinėms ir didelėms Lietuvos įmones, apskaitos kompanijoms, kurios atlieka kelių įmonių personalo ir darbo užmokesčio apskaitą. DSA aktuali tūkstančiams šalies įmonių. Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje 2009 m. pradžioje buvo registruota daugiau kaip 84.500 organizacijų.

Atlikus iki projektinį potencialių DSA vartotojų tyrimą paaiškėjo, kad jie pageidauja, jog sistema būtų lengvai suprantama kiekvienam vartotojui ir ja būtų lengva naudotis, nereikalautų daug priežiūros (versijų atnaujinimų, pakartotinio diegimo sugedus kompiuteriui ir kt.) ir didelių išlaidų (perkant licencijas, kompiuterinę įrangą, mokant už programos atnaujinimus, sistemos priežiūrą), iš esmės gerintų darbo srautų valdymą. Dar viena klientams priimtina DSA savybė – keičiantis įmonės procesui, vartotojui prieinamomis priemonėmis galima pakeisti ir jo aprašymą programoje. Ši savybė ypač svarbi greitai besikeičiant rinkos sąlygoms, nes leidžia įmonėms tobulinti savo procesus mažinant jų sąnaudas. Be to, DSA veiks interneto terpėje, pagal SaaS platformos modelį. (angl. Software as a Service – Programinė įranga kaip paslauga). Ji programinės įrangos gamintojams sudaro sąlygas savo produkciją nuomoti klientams, kurie naudojasi internetu. Šie neperka ir nesidiegia įrangos į kiekvieną darbo vietą, bet naudojasi ja per internetą. Tai leidžia kompanijoms mažinti išlaidas atsisakant programinės įrangos diegimo ir priežiūros išlaidų, o už nedidelį metinį ar mėnesio mokestį pavesti šiuos darbus kitai kompanijai.

DSA kūrimą planuojama baigti 2012 m.

Šis projektas iš dalies finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis pagal priemonę „Intelektas LT“ (projekto nr. VP2-1.3-ŪM-02-K-01-082).


UAB „Prototechnika“
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!