Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/84880/jav-planuoja-lietuvoje-fenomenalu-projekta-ir-milziniska-energetikos-revoliucija/spausdinti/

JAV planuoja Lietuvoje fenomenalų projektą ir milžinišką energetikos revoliuciją

Publikuota: 2022-11-03 08:22
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos energetikos sektoriaus transformaciją modeliuos Lietuvos ir JAV mokslininkai bei energetikos specialistai. Lietuvos energetikos agentūra ir JAV Nacionalinė atsinaujinančios energetikos laboratorija pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, pagal kurį didžiausios pasaulyje atsinaujinančios energetikos laboratorijos mokslininkai kartu su LEA parengs Lietuvos energetikos sektoriaus transformacijos studiją, šaliai pereinant prie 100 proc. atsinaujinančios energetikos.


Lietuvos energetikos sektoriaus transformaciją modeliuos Lietuvos ir JAV mokslininkai bei energetikos specialistai. Lietuvos energetikos agentūra (LEA) ir JAV Nacionalinė atsinaujinančios energetikos laboratorija (National Renewable Energy Laboratory – NREL) pirmadienį Denveryje (JAV, Kolorado valstija) pasirašė bendradarbiavimo susitarimą, pagal kurį didžiausios pasaulyje atsinaujinančios energetikos laboratorijos mokslininkai kartu su LEA parengs Lietuvos energetikos sektoriaus transformacijos studiją, šaliai pereinant prie 100 proc. atsinaujinančios energetikos.

Tautvydo Levinsko nuotr.
Tautvydo Levinsko nuotr.

Studijos pagrindu bus rengiama trečioji Nacionalinės energetinės nepriklausomybės strategija po 2030-ųjų metų. Ją tikimasi patvirtinti 2024 metų pradžioje.

„Žengiant link 100 proc. atsinaujinančios energetikos ir siekiant dekarbonizuoti pramonę, mums reikės daugiau nei tris kartus padidinti atsinaujinančios energetikos generacijos apimtis Lietuvoje. Tai didelis iššūkis valstybei, kuri šiandien du trečdalius elektros energijos vis dar importuoja, – pasirašymo ceremonijos metu sakė energetikos ministras Dainius Kreivys. – Tikimės, kad kartu su NREL mokslininkais būsime gerai pasirengę šio tikslo įgyvendinimui, ir parengta studija leis išlaikyti saugų, stabilų elektros energijos tinklą jo milžiniškos transformacijos periodu. Taip pat tikiuosi, jog ir NREL bus naudinga galimybė stebėti, kaip visą šalį apimančiame elektros tinkle bus diegiami atsinaujinantys energijos ištekliai bei jų koks jų poveikis tinklo veikimui.“

LEA ir JAV laboratorija bendradarbiaudamos per artimiausius kelerius metus atliks visa apimantį Lietuvos energetikos sektoriaus vertinimą ir parengs transformacijos kompiuterinį modelį. Pagal modelį numatyti scenarijai numatys ekonomiškai efektyviausius ir pažangiausius būdus pasiekti šiam tikslui. Modelis bus rengiamas įvertinus elektros generacijos šaltinių plėtrą ir jų integravimą, transporto, pramonės ir kitų sektorių elektrifikaciją, elektros biržos modelio įtaką, vandenilio ir žaliųjų dujų panaudojimą ir į kitus aspektus. Rengiant studiją bus renkami, paruošiami ir modeliuojami visos Lietuvos energetikos sistemos duomenys – tam planuojama įtraukti Lietuvos energetikos sektoriaus įmones, šios srities mokslininkus bei socialinius ekonominius partnerius.

Studija taip pat įvertins ir kitus atsinaujinančios energetikos plėtros aspektus. Pavyzdžiui, naudojant įvairius duomenis – išmetamų kietųjų oro dalelių pasklidimą, pramonės įmonių lokaciją, vyraujančias vėjo kryptis, gyventojų sergamumą, gyvenimo trukmę, susirgimų pobūdį ir kt. – studija galės įvertinti, kokį poveikį dėl žaliosios energijos plėtros sumažėjusi oro tarša turės gyventojų sveikatai ir gyvenimo kokybei, bei kokia to finansinė išraiška šalies sveikatos apsaugos sistemai ir individualiai.

Analogišką energetikos sektoriaus perėjimo nuo iškastinio kuro prie 100 proc. atsinaujinančios energetikos modelį JAV energetikos departamentui pavaldi laboratorija yra parengusi Los Andželo miestui, ir jis jau pradėtas praktiškai įgyvendinti.

„Bendradarbiavimas su daug patirties atsinaujinančios energetikos tyrimų srityje turinčia JAV tyrimų laboratorija padės ne tik stiprinti abipusius ryšius, bet ir reikšmingai prisidės prie Lietuvos energetikos agentūros tarptautiškumo skatinimo ir analitinių gebėjimų bei mokslinių kompetencijų stiprinimo, taip sudarant galimybes Lietuvoje formuoti įrodymais grįstą valstybės politiką energetikos sektoriuje“, – teigia LEA direktorius Virgilijus Poderys.

NREL direktorius Martinas Kelleris sakė, jog NREL džiaugiasi šiuo pirmuoju tokio pobūdžio bendradarbiavimu su Lietuvos energetikos agentūra: "Šiame tyrime bus panaudota visa laboratorijos kompetencija, kad būtų galima išsiaiškinti kelius, naujoves ir poveikį, susijusį su 100 proc. švarios energijos ateitimi Lietuvoje".

Susitarimas tarp Lietuvos ir JAV agentūrų pasirašytas įgyvendinant š. m. liepos 7 d. Lietuvos Respublikos energetikos ministerijos su JAV Energetikos departamentu pasirašytą Memorandumą dėl bendradarbiavimo energetikos srityje remiant Lietuvos energetinį saugumą ir jos kelią į neutralaus poveikio klimatui energetikos sektorių iki 2050 m.

Pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas įgyvendina ir Vyriausybės programoje numatytą siekį plėtoti transatlantinį energetinį dialogą, stiprinti projektinį bendradarbiavimą su JAV analitiniais centrais energetinio saugumo srityje.

Lietuva iki 2030 m. planuoja turėti 9 GW instaliuotos atsinaujinančiosios energijos galios. Daugiau nei 90 proc. energijos poreikio 2030 m. bus pagaminama iš atsinaujinančių energetiko išteklių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!