Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/78824/karjera-it-ar-tikrai-viskas-taip-paprasta/spausdinti/

Karjera IT – ar tikrai viskas taip paprasta?

Publikuota: 2021-07-05 20:24
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt / Pranešimas spaudai

Žinoma, baigti mokymus, kurių trukmė gali būti įvairi, yra viena, tačiau visai kas kita yra įsilieti į IT sektorių, rasti darbą ir sėkmingai persikvalifikuoti. Taigi, kaip palengvinti persikvalifikavimą, darbo paieškas ir perėjimą į naują poziciją, pataria projekto „Renkuosi programuoti“ personalo specialistai.


Kiekvienais metais Lietuvoje pastebimas vis didesnis IT specialistų trūkumas. Darbo vietų skaičius nuolat auga, kuriasi naujos įmonės. Matydami, jog formaliojo švietimo įstaigos neparuošia reikiamo kiekio specialistų, darbdaviai atsigręžia į asmenis, norinčius persikvalifikuoti ir ateiti į IT sektorių iš kitų sričių. Deja, ne visi pabaigę mokymus gali pasigirti sėkmės istorijomis.

Karjera IT – ar tikrai viskas taip paprasta?
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Žinoma, baigti mokymus, kurių trukmė gali būti įvairi, yra viena, tačiau visai kas kita yra įsilieti į IT sektorių, rasti darbą ir sėkmingai persikvalifikuoti. Taigi, kaip palengvinti persikvalifikavimą, darbo paieškas ir perėjimą į naują poziciją, pataria projekto „Renkuosi programuoti“ personalo specialistai.

Greiti rezultatai iš karto?

Keičiant karjeros kryptį dažnai reikia viską pradėti nuo pradžių, todėl pabandykite prisiminti sunkumus, kai pradėjote ieškoti savo pirmojo darbo. Turbūt ne retam reikėjo išsiųsti dešimtis gyvenimo aprašymų, sudalyvauti ne viename darbo pokalbyje ir dažnai pradėti savo karjerą nuo neapmokamos praktikos ar ne nuo savo svajonių pozicijos.

Tie patys dėsniai taikomi ir pradedant dirbti naujoje srityje. Tikėtina, jog nepaisant ilgametės patirties, pavyzdžiui, logistikos srityje, ieškant pirmojo darbo IT sektoriuje, reikės išsiųsti daug gyvenimo aprašymų be atsako ar sudalyvauti ne viename nenusisekusiame darbo pokalbyje.

Natūralu, jog pozicija ne visada bus ta, kurioje norite atsidurti. Bet pagalvokite, koks gali būti mano karjeros kelias? Galbūt, jei trūksta kompetencijų programavime, galiu pradėti kaip testuotojas ir palaipsniui, per ateinančius metus, pereiti prie programuotojo pozicijos?

Tiesa, nors IT srityje atlyginimai yra vieni aukščiausių rinkoje, normalu, jog pirmajame savo darbe pradėsite nuo gerokai mažesnės sumos. Vėlgi, prisiminkite pirmąjį savo darbą dabartinėje srityje – ko gero uždirbote keliais šimtas, o gal net keliais kartais mažiau nei uždirbate dabar. Įgydami patirties, tampame vis labiau vertinami rinkoje, taigi, po keleto ar net po vienerių metų, atlyginimo pokytis pradedančiajam programuotojui yra pakankamai ženklus.

Ar tikrai įdedame pakankamai pastangų?

Jūsų gyvenimo aprašymas turi būti Jūsų vizitinė kortelė. Atkreipkite dėmesį, ar svarbiausios dalys yra aiškiai ir vizualiai išskirtos. Įsitikinkite, jog tie įgūdžiai, kurie svarbūs naujoje pozicijoje yra aiškiai pastebimi jau pirmame gyvenimo aprašymo puslapyje (jei nusprendžiate daryti ilgesnį). Tiesa, dažnas atrankų specialistas į pradedančiųjų darbuotojų pozicijas gauna didelį skaičių aplikacijų, todėl, natūralu, jog Jūsų gyvenimo aprašymui peržiūrėti skiria tik trumpą laiko tarpą. Galiausiai, nepamirškite aprašyti savo motyvacijos, kas paskatino ir dėl kokių priežasčių dairotės darbo visiškai naujoje srityje.

Kandidatuoti į būsimo darbdavio pozicijas galima ne tik per darbo skelbimų portalus. Pasidomėkite Jus dominančia įmone, galbūt turite pažįstamų, kurie galėtų Jus rekomenduoti? Siūloma pasinaudoti „LinkedIn“ socialiniu tinklu, bandyti surasti personalo specialistą ar IT komandos vadovą, su kuriuo galėtumėte susisiekti tiesiogiai ir taip padidinti savo šansus būti pastebėti bei sužinoti daugiau apie dominančią įmonę.

Nepraleiskite progų plėsti savo profesionalaus pažinčių rato ir įgyti patirties. Žinoma, jog IT srityje dažnai organizuojamos konferencijos, programavimo iššūkiai ar susitikimai įvairiomis temomis. Tokiu būdu galėsite praplėsti savo žinias, susipažinti su profesionalais, o galbūt net surasti mentorių ar būsimą darbdavį.

Darbo pokalbių metu nemeluokite, bet ir nenuvertinkite savo turimų žinių. Nepamirškite, jog ir nesusijusi ankstesnė patirtis yra reikšminga. Juk natūralu, kad net programuotojams dalį laiko reikia dirbti komandoje, spręsti konfliktines situacijas su kolegomis ar klientais, mokytis ir tobulėti, įvykdyti įsipareigojimus per atitinkamus laiko terminus ir pan. Tokias kompetencijas tikrai galėjote įgyti ir ankstesnėje savo patirtyje, todėl nepamirškite to darbo pokalbių metu.

Gavus neigiamą atsakymą iš potencialaus darbdavio, verta paklausti grįžtamojo ryšio – galbūt pritrūko konkrečių žinių ir galite tai išmokti, galbūt galite atkreipti dėmesį, kaip kitą kartą pristatyti save geriau. Tačiau, normalu, jog ne visos įmonės tinka mums, kaip ir ne visoms įmonėms tinkame mes. Tiesa, nors grįžtamasis ryšys gali mums padėti tobulėti, nepamirškite, jog tai, kad nepatekote į norimą komandą, nieko blogo nepasako nei apie jus, nei apie darbą.

Ką daryti, kad būtų lengviau?

Visų pirma, turėkite tikslus, o ne lūkesčius. Eikite savo tikslo link aiškiais žingsniais ir tik kupini motyvacijos. Pamatysite, jog kartu su dideliu noru ir įdėtu darbu, atsiras ir pozicija, kuri Jums bus patraukli.

Nepasiduokite, jeigu girdėjote keletą nesėkmės istorijų, tai nereiškia, jog visų kelias yra vienodas, galbūt Jums pasiseks labiau?

Taip pat nepamirškite, kad lengviau yra tuomet, kai turite su kuo pasikalbėti ir pasitarti. Projektas „Renkuosi programuoti“ taip pat siūlo galimybę persikvalifikuoti ir ateiti į IT sektorių visiškai nemokamai, tačiau nepaisant skambių šūkių, visų pirma norime padėti Jums. Mūsų personalo specialistai su dideliu noru laukia Jūsų, kad galėtų padėti, patarti ir palaikyti ieškant naujos pozicijos IT sektoriuje, baigus programavimo kursus.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!