Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/78323/baigiami-irengti-regioniniai-steam-centrai-siaulieciai-veikla-jau-pradejo/spausdinti/

Baigiami įrengti regioniniai STEAM centrai, šiauliečiai veiklą jau pradėjo

Publikuota: 2021-05-31 14:42
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: LR švietimo, mokslo ir sporto ministerija

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos iniciatyva kuriami STEAM centrai galės moksleivius pakviesti eksperimentuoti moderniose laboratorijose. Veiklą jau pradėjo Šiaulių STEAM atviros prieigos centras, kitais mokslo metais duris atvers dar šeši regioniniai STEAM centrai.


Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos iniciatyva kuriami STEAM centrai galės moksleivius pakviesti eksperimentuoti moderniose laboratorijose. Veiklą jau pradėjo Šiaulių STEAM atviros prieigos centras, kitais mokslo metais duris atvers dar šeši regioniniai STEAM centrai.

Baigiami įrengti regioniniai STEAM centrai, šiauliečiai veiklą jau pradėjo

Lietuvoje turėtų atsirasti iš viso 10 STEAM centrų. Veiks 7 regioniniai centrai – prieš metus įkurtas STEAM centras Šiauliuose jau veikia. Šiuo metu baigiami įrengti ir kitais mokslo metais palaipsniui duris atvers regioniniai Alytaus, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių, Tauragės, Telšių STEAM centrai. Trys metodiniai STEAM centrai kuriami Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestuose.

STEAM centras – nauja vieta mokytis

„Apie savo veiklas dar kalbame būsimuoju laiku, nes ir pats centras, ir laboratorijos, ir visų veiklų aprašai yra tobulinami, perkama trūkstama įranga. Praėjusį rudenį jau buvome pradėję rengti užsiėmimus mokiniams, bet karantinas juos sustabdė. Todėl kol kas mezgame ryšius su mokyklomis, mokytojais, planuojame veiklas centre ir labai laukiame rudens, tikėdamiesi, kad galėsime dirbti gyvai“, – sako Šiaulių STEAM atviros prieigos centro vadovė doc. dr. Violeta Šlekienė.

Jos žodžiais, Šiaulių STEAM atviros prieigos centrą galima vadinti visos Šiaulių apskrities mokyklų laboratorija, į kurią mokiniai atvyksta įtvirtinti, apjungti gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos ir kūrybinių įgūdžių. Centre įkurtos 4 laboratorijos: biologijos-chemijos, robotikos-informacinių technologijų, fizikos-inžinerijos bei gyvenimo kokybės ir sveikatos technologijų.

„STEAM centras nėra muziejus ar žaidimų kambarys. Pirmiausia – tai mokslo ir mokymosi vieta. Mūsų pagrindinė auditorija – 7–12 klasių mokiniai, kuriems centro laboratorijose vyks visus STEM dalykus, t. y. gamtos mokslus, technologijas, inžineriją ir matematiką, integruojantys užsiėmimai. Jaunuoliai čia atliks tiriamuosius darbus, kurie bus susieti su ugdymo programa, mokykloje teoriškai analizuojamais reiškiniais, pvz., šviesos ar garso sklidimu, širdies ritmu, DNR, fotosinteze ir t. t.“, – dėsto doc. dr. V. Šlekienė. Anot jos, svarbu, kad šią STEAM centrų misiją įvertintų ir mokytojai bei tinkamai paruoštų čia tyrimus daryti atvykstančius mokinius.

Doc. dr. V. Šlekienė pasakoja, kad ateityje Šiaulių STEAM atviros prieigos centre turėtų atsirasti ir neformaliojo ugdymo veiklų, edukacijų, stovyklų, kurios bus skirtos ne tik vyresniojo mokyklinio amžiaus vaikams, bet ir pradinukams bei ikimokyklinukams. Be to, Šiaulių akademijos STEAM centre studentai galės atlikti pedagoginę praktiką. Čia bus plėtojami ir taikomojo pobūdžio moksliniai tyrimai, rengiami profesinio tobulėjimo kursai pedagogams bei kitos mokslo populiarinimo, profesinio orientavimosi, visuomenės švietimo veiklos.

Karantino metu Šiaulių STEAM atviros prieigos centras parengė metodinės medžiagos mokytojams, vykdo projektą „STEAMuko eksperimentai“. Šis yra skirtas ikimokyklinukams ir pradinukams, kurie žiūrėdami įvairių eksperimentų vaizdo įrašus susipažįsta su pagrindiniais gamtos mokslų dėsniais – kodėl kūnai plaukia, kaip šyla ir pan. Visi filmukai yra nemokami ir visiems prieinami.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!