Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/77482/eso-dalyvauja-vieningo-europos-elektros-tinklo-vystymo-projekte/spausdinti/

ESO dalyvauja vieningo Europos elektros tinklo vystymo projekte

Publikuota: 2021-03-30 15:43
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

ESO kartu su 70 partnerių iš 23 šalių dalyvauja vieningo Europos elektros tinklo vystymo projekte. Per trijų metų laikotarpį planuojama padėti pamatus vieningam senojo žemyno elektros tinklui. Projektas siūlys lankstumo paslaugas ir produktus, kurie yra susiję su elektros tinklo efektyvesniu išnaudojimu.


Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) kartu su 70 partnerių iš 23 šalių dalyvauja vieningo Europos elektros tinklo vystymo projekte. Per trijų metų laikotarpį planuojama padėti pamatus vieningam senojo žemyno elektros tinklui. Projektas siūlys lankstumo paslaugas ir produktus, kurie yra susiję su elektros tinklo efektyvesniu išnaudojimu.

ESO dalyvauja vieningo Europos elektros tinklo vystymo projekte
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Naujos lankstaus tinklo paslaugos turėtų išnaudoti elektros energijos kaupimo technologijas bei plačiai paskirstytąją energijos generaciją. Lankstumo paslaugų koncepcija yra vis dar nauja tema tiek Europos tiek Lietuvos mastu. Šiuo metu Lietuvoje lanksčių paslaugų ir produktų, kuriuos įsigytų skirstymo operatorius, rinkos nėra.

Būtent todėl ESO aktyviai prisideda prie šių paslaugų konceptualizavimo. Projekte sukurti lankstumo paslaugų principai, informacinės sistemos ir standartai bus išbandomi skirtinguose Europos regionuose bei rinkose. Bendrovė sieks identifikuoti problemines vietas ir joms spręsti dėlios reikalavimus naujoms paslaugoms ir produktams.

Viso projekto vizija yra labai svarbi šiuo metu vykstančių energijos sistemos pokyčių kontekste. Tradicinis centralizuotas elektros tinklas, tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse, yra statytas principui kai energija teka iš didelių elektros generacijos šaltinių per perdavimo ir skirstymo tinklus ir galiausiai pasiekia galutinį vartotoją. Tačiau, centralizuotas tinklas po truputį keičiasi į decentralizuotą sistemą.

Tokioje sistemoje svarbu suvaldyti augančius iššūkius, kurie yra susiję su gaminančių vartotojų augimu, pasiskirsčiusia gamyba, elektromobiliais, energijos kaupimo sistemomis ir šilumos siurbliais. Tai yra, didelės galios prietaisais, kurie nepastoviai vartoja ar generuoja energiją.

Šiems pokyčiams spręsti, tinklų operatoriai gali pasitelkti lankstumo paslaugas, jas naudojant tinklo balansavimui, įtampos ir apkrovos valdymui. Nors šiuo metu tinklas yra gerai pasiruošęs valdyti šiuos veiksnius, numatoma, kad ateityje tai gali tapti vis sunkiau.

Todėl, šios vizijos įgyvendinimui ypatingą reikšmę turi skirstomojo tinklo operatoriai, kurie ir naudotų lankstumo paslaugas tam, kad užtikrintų efektyvų, saugų ir tinkamą elektros energijos tiekimą.

Europos komisijos inicijuotos mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Horizon 2020“ projektas „OneNet“ (angl. One Network for Europe) vienija virš 70 partnerių iš 23 Europos valstybių.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!