Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/7706/microsoft-tikslas-mazinti-skaitmenine-atskirti/spausdinti/

„Microsoft“ tikslas – mažinti skaitmeninę atskirtį

Publikuota: 2007-04-20 13:09
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Microsoft Corp.

Tam, kad šis tikslas būtų įgyvendintas kompanija kurs naujus produktus ir programinę įrangą, kuri padės net 5 milijardams žmonių visame pasaulyje, neturintiems galimybės pilnai realizuoti savo socialinį ir ekonominį potencialą, pasinaudoti informacinių technologijų teikiamais privalumais.


Pasaulinė informacinių technologijų kompanija „Microsoft“ paskelbė apie savo siekį padėti sumažinti skaitmeninę atskirtį. Tam, kad šis tikslas būtų įgyvendintas kompanija kurs naujus produktus ir programinę įrangą, kuri padės net 5 milijardams žmonių visame pasaulyje, neturintiems galimybės pilnai realizuoti savo socialinį ir ekonominį potencialą, pasinaudoti informacinių technologijų teikiamais privalumais. Jau vykdomą „Neribotų galimybių“ programą „Microsoft“ plečia trimis pagrindinėmis kryptimis: švietimo, inovacijų skatinimu tose šalyse, kuriose kompanija vykdo savo verslą, bei sutelkdama didelį dėmesį į darbuotojų mokymą. „Neribotų galimybių“ programa trejus metus vykdoma ir Lietuvoje.

„Visi žmonės turi turėti galimybę maksimaliai išnaudoti savo potencialą“, – sakė Bilas Gatesas (Bill Gates), „Microsoft“ vadovas. „Siekdami padėti pajusti technologijų naudą 5 milijardams žmonių privalėsime sukurti naujus produktus, atitiksiančius socialinėje atskirtyje atsidūrusių žmonių poreikius. Be abejo, prireiks naujo, kūrybiškesnio požiūrio į verslą ir papildomų pastangų užtikrinti informacinių technologijų prieinamumą įvairioms socialinėms grupėms. Be abejo, neapsieisime be glaudaus bendradarbiavimo su vietos vyriausybės, mokymo institucijomis ir visuomenės organizacijomis.“

Plėsdama švietimo galimybes visame pasaulyje, „Microsoft“ bendradarbiauja su vyriausybėmis, tarpvyriausybinėmis organizacijomis, akademinėmis institucijomis ir verslo lyderiais. Tokiu būdu stengiamasi palengvinti patį mokymo procesą integruojant informacines technologijas.

„Tai ne pirmas „Microsoft“ indėlis didinant švietimo efektyvumą – jau keletą metų vykdome programą „Partneriai mokyme“. Ši programa, įgyvendinama 101 pasaulio šalyje, tarp jų ir Lietuvoje, jau padėjo patobulinti ar įgyti informacinių technologijų naudojimo įgūdžius per 2,5 milijono mokytojų, kurie dėsto daugiau nei 57 milijonams mokinių”, – pažymėjo Mindaugas Glodas.

Pagal programą „Partneriai švietime“, daugiau negu 722 tūkst. moksleivių ir mokytojų visame pasaulyje išlaikė „Microsoft“ technologijų naudojimo sertifikatus. „Microsoft“ kompanija taip pat dirba su verslo partneriais, padėdama mokytojams į mokomus dalykus integruoti informacines technologijas. Tarp tokių iniciatyvų paminėtinos kartu su kompanija „Intel“ vykdoma programa „Dėstymas ateičiai“ (ang. „Teach to the future“) ir kartu su UNESCO vykdomas projektas „Informacinių komunikacijos technologijų kompetencijų standartai mokytojams“ (ang. „ICT competency standards for teachers“.)

„UNESCO, kuri jau seniai siekia gerinti švietimo kokybę taikant informacines technologijas, džiaugiasi sėkminga partneryste su „Microsoft“. Informacijos komunikacijos technologijos gali reikšmingai padidinti švietimo prieinamumą skirtingoms socialinėms grupėms bei jo kokybę. Šios technologijos taip pat gali sumažinti kvalifikuotų mokytojų trūkumą, kuris yra viena iš didžiausių kliūčių geresniam visuotiniam išsilavinimui“, – sakė Koïchiro Matsuura, UNESCO vadovas. – „Pritariame „Microsoft“ iniciatyvai ir prie jos prisijungiame – juk tik dirbdami su partneriais iš verslo sektoriaus galime pasiekti šį bendrą tikslą.“

„Microsoft“ taip pat paskelbė, kad pagal programą „Partneriai švietime“, kompanija išleis specialų programų rinkinį moksleiviams „Microsoft Student Innovation Suite“. Šiame rinkinyje bus operacinė sistema „Windows XP Starter Edition”, biuro programų rinkinys „Microsoft Office Home and Student 2007” ir specialios mokymuisi skirtos programos, tokios kaip „Microsoft Math 3.0“ ir „Learning Essentials 2.0 for Microsoft Office”.

Šį programų rinkinį antroje 2007 metų pusėje „Microsoft“ pasiūlys vyriausybėms, kurios perka personalinius kompiuterius mokykloms. Programų rinkinys kainuos 3 JAV dolerius (apie 7 litus).

Kitas žingsnis, kuriuo „Microsoft“ sieks pagelbėti didžiajai daliai pasaulio žmonių, yra inovacijų skatinimas tose šalyse, kur „Microsoft“ vykdo savo veiklą. „Microsoft“ per dvejus metus išplės jau esantį 110 inovacijų centrų tinklą papildomais 90 centrų visame pasaulyje.

Inovacijų plėtrą „Microsoft“ skatina rengdama „Imagine Cup“ – kasmetinį technologijų konkursą studentams. „Imagine Cup“ suteikia galimybes studentams pristatyti savo idėjas, įgauti praktinės patirties kuriant sprendimus, kuriuos vėliau būtų galima realizuoti. Pernai šiame konkurse dalyvavo daugiau kaip 65 tūkst. studentų iš 100 valstybių, o šiemet jau spėjo užsiregistruoti beveik 100 tūkst. dalyvių iš viso pasaulio.

Trečiajai pasirinktai sričiai – darbuotojų mokymui – šiuo metu kuriamas eksperimentinis tinklalapis, kuriame bus teikiamos nuotolinio mokymo ir egzaminavimo paslaugos. Kol kas jis veiks tik Indijoje, tačiau panašius portalus ketinama kurti visame pasaulyje. Šiame tinklalapyje darbuotojai galės pasirinkti, kokius įgūdžius siekia įgyti ar pageidauja patobulinti. Priklausomai nuo pasirinkimo, jiems bus teikiamas nuotolinis mokymas internetu, o išlaikę specialius testus gaus sertifikatą, patvirtinantį mokymų pabaigimą.

„Visuotinis technologijų naudojimas skatina žinių visuomenės plėtrą ir sukuria daugiau galimybių kiekvienam žmogui. „Microsoft“ kompanija, bendradarbiaudama su vyriausybėmis, pedagogais ir kitomis IT kompanijomis yra užsibrėžusi tikslą iki 2015 m. išmokyti naudotis informacinėmis technologijomis pirmąjį milijardą iš penkių“, – pasakojo M. Glodas.

Lietuvoje pagal „Neribotų galimybių“ programą jau įvykdyta keletas projektų. „Microsoft“ lėšomis nevyriausybinėms organizacijoms „Dvasinės pagalbos jaunimui centras“ ir Lietuvos paraplegikų asociacija įrengtos kompiuterių klasės. Bendra parama viršijo 100 tūkst. litų. Pasauliniu mastu per pastaruosius penkerius metus „neribotų galimybių programai“ bendrovė skyrė 250 mln. JAV dolerių.


Microsoft
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!