Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/7457/moksla-ir-versla-kartu-kurti-inovacijas-skatins-tpc/spausdinti/

Mokslą ir verslą kartu kurti inovacijas skatins TPC

Publikuota: 2007-03-24 16:49
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Saulėtekio slėnis, VšĮ

Projekto „Technologijų perdavimo centras“ pagrindinis tikslas yra sukurti nuolat veikiančią inovacijų paramos sistemą, skirtą visų pirma Vilniaus universiteto ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto bei verslo bendradarbiavimo tinklų ir inovacinės veiklos plėtojimui.


Per pastarąjį dešimtmetį bendrų Vilniaus mokslo įstaigų ir verslo įmonių mokslinių tyrimų projektų skaičius išaugo keturis kartus. Tai nustatyta UAB „Baltijos Tyrimai“ apklausus beveik 200 Lietuvos įmonių ir 20 Vilniuje veikiančių aukštojo mokslo ir mokslinių tyrimų įstaigų. Tyrimas buvo atliktas 2007 m. sausį siekiant įvertinti „Saulėtekio slėnio“ žinių ekonomikos branduolyje kuriamo „Technologijų perdavimo centro“ paslaugų poreikį.

Apklausos rezultatai rodo, kad vyrauja didėjanti bendradarbiavimo poreikio tarp mokslo ir verslo bendruomenių tendencija (40 proc. mokslo įstaigų padalinių tokį bendradarbiavimą įvertino kaip svarbų, o 60 proc. – kaip labai svarbų). Tai patvirtina ir faktas, kad per pastarąjį dešimtmetį bendrų mokslo įstaigų ir verslo įmonių mokslinių tyrimų projektų skaičius išaugo keturis kartus (1996 m. buvo vykdoma 20 tokių projektų, o 2006 m. – net 80).

Tyrimas taip pat atskleidė, kad mokslo institucijų ir verslo įmonių bendradarbiavimą skatina, iš vienos pusės, verslo įmonių siekis plėsti savo veiklą, optimizuoti gamybos procesus, teikti naujus produktus ir kokybiškas paslaugas, investuojant į mokslinius tyrimus ir technologinę plėtrą, iš kitos pusės, mokslo įstaigų atliekami moksliniai tyrimai ir eksperimentai, kuriamos naujos technologijos, kurios gali būti komercializuotos, taip pat mokslo įstaigų ruošiami specialistai, kurie gali išspręsti kvalifikuotų darbuotojų trūkumą darbo rinkoje.

Pagrindinėmis priežastimis, stabdančiomis verslo ir mokslo bendradarbiavimą, mokslo įstaigų atstovai įvardija iniciatyvos iš verslo pusės trūkumą (taip teigė 25 proc. nedalyvavusių bendruose su verslu projektuose mokslo institucijos), įstaigos bendradarbiavimo strategijos su verslu nebuvimą, potencialių partnerių stoką bei specializuoto technologijų perdavimo funkcijas atliekančio padalinio trūkumą. Šios priežastys sąlygoja poreikį aiškios struktūros, kuri palengvintų partnerių moksliniams tyrimams paiešką bei žinių apie bendradarbiavimo galimybes sklaidą..

Tuo tarpu verslo atstovai nurodė, kad bendradarbiavimo su mokslo įstaigomis stoką lemia menkas informuotumas apie mokslo įstaigų galimybes atlikti mokslinius tyrimus (taip teigė 63 proc. verslo įmonių atstovų), žinių apie technologijų perdavimo procesą ir intelektinės nuosavybės apsaugą trūkumas (daugiau nei 40 proc.), specializuoto technologijų perdavimu užsiimančio padalinio trūkumas (42 proc.) bei skirtumas tarp mokslo įstaigų ir verslo įmonių poreikių (42 proc.).

Beveik 80 proc. verslo įmonių ir 90 proc. mokslo įstaigų teigė, kad tarpusavio bendradarbiavimo problemas išspręstų Technologijų perdavimo centras. Aktualiausios centro teikiamos paslaugos būtų verslo įmonių informavimas apie mokslinius tyrimo rezultatus (70 %), konsultacijos inovacijų diegimo (69 %) ir intelektinės nuosavybės valdymo klausimais (70 %). Taip pat dažnai minimas buvo ir naujų technologijų komercinio potencialo vertinimo reikalingumas.

Projektą „Technologijų perdavimo centras“ nuo 2006 m. spalio mėn. įgyvendina VšĮ „Saulėtekio slėnis“ kartu su partneriais – Lietuvos pramoninkų konfederacija, VšĮ „Lietuvos inovacijų centras“, VšĮ „Šiaurės miestelio technologijų parkas“ ir „Visorių informacinių technologijų parkas“. Projekto, remiamo ES struktūrinių fondų ir Lietuvos bendrojo finansavimo lėšomis pagal Lietuvos 2004–2006 m. BPD 3.2 priemonę „Verslo aplinkos gerinimas“, pagrindinis tikslas yra sukurti nuolat veikiančią inovacijų paramos sistemą, skirtą visų pirma Vilniaus universiteto ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto bei verslo bendradarbiavimo tinklų ir inovacinės veiklos plėtojimui.

Lietuvos aukštojo mokslo institucijų, verslo įmonių apklausa apie technologjų perdavimo centro paslaugų poreikį (suarchyvuotas PDF).


VšĮ „Saulėtekio slėnis“
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!