Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/73638/issukiais-gristas-mokymas-pades-universitetams-riboto-prisilietimo-ekonomikos-kontekste/spausdinti/

Iššūkiais grįstas mokymas padės universitetams riboto prisilietimo ekonomikos kontekste

Publikuota: 2020-07-07 20:51
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šiandien pasaulio regionai paveikti koronaviruso išgyvena virsmą, kuris ekonomine prasme formuoja naujus įpročius, teisines, politines, kultūrines bei kitas taisykles, paremtas mažesne artimo kontakto sąveika. Dabartinė situacija pakeis ne tik tai kaip mes gyvename, dirbame, valgome, leidžiame savo laisvalaikį, bet ir kaip mokomės, kokią ateitį formuojame naujame ekonominiame kontekste.


Šiandien pasaulio regionai paveikti koronaviruso (COVID-19) išgyvena virsmą, kuris ekonomine prasme formuoja naujus įpročius, teisines, politines, kultūrines bei kitas taisykles, paremtas mažesne artimo kontakto sąveika. Dabartinė situacija pakeis ne tik tai kaip mes gyvename, dirbame, valgome, leidžiame savo laisvalaikį, bet ir kaip mokomės, kokią ateitį formuojame naujame ekonominiame kontekste.

„Akivaizdu, tol kol neturime vakcinos ar įgyto imuniteto, prognozuojamas scenarijus ateinančius dvejus metus bus lydimas heroizmo, pasitenkinimo, nusvilimo, atstatymo pojūčių ir su tuo susijusių veiklų. Labiausiai kintanti aplinka turės įtakos naujų įpročių susiformavimui. Su kiekviena diena mums taps sunkiau grįžti prie to, kas buvo anksčiau. Tai nereiškia, kad pasaulis taps blogesnis ar geresnis. Tiesiog jis bus kitoks“, – sako Asta Daunorienė, EDU Lab Mokymo ir mokymosi kompetencijų centro vadovė, Kauno technologijos universiteto (KTU) Ekonomikos ir verslo fakulteto docentė.

Izoliacijos sukelti elgesio įpročiai turės įtakos ir sprendimams, susijusiems su universitetų veikla. Improvizacija ekonomikoje lems ne tik išgyvenimo sąlygas, bet ir teikiamos, o kartu ir gaunamos vertės peržiūrą.

Pasaulį užklupusios krizės kontekste, didžiausios Europos įmonės investuoja į logistiką, nuotolinį stebėjimą, saugojimą, virtualių grožio paslaugų kūrimą ir kitus inovatyvius sprendimus. Švietimo institucijos taip pat ieško naujų sprendimų efektyviam ir kokybiškam studijų procesui užtikrinti.

KTU eilę metų dalyvaudamas Europos inovatyvių universitetų konsorciumo (ECIU) veiklose, kuria novatorišką švietimo modelį Europos mastu. ECIU konsorciumas kuria ECIU universitetą su atvira ir lanksčia sistema, kurios pagrindas – iššūkiais grįstas mokymas (CBL).

CBL schema
CBL schema

Iššūkiais grįstas mokymasis – padės ateities ekonomikai

CBL yra mokymo(-si) metodas, kuris padeda spręsti realaus pasaulio iššūkius. Šis metodas grindžiamas patirtinio mokymosi pagrindu, skatina studentų ir įvairių suinteresuotų šalių: mokslininkų, verslo įmonių, viešųjų ir nevyriausybių organizacijų bendradarbiavimą, siekiant apibrėžti svarias idėjas, užduoti apgalvotus klausimus, nustatyti, ištirti bei išspręsti iššūkius.Kaip iššūkiais grįstas mokymas gali padėti universitetams riboto prisilietimo ekonomikos kontekste?

Pasaulio mokslininkai, tyrinėjantys inovacijas, siūlo žengti keturis žingsnius: įvertinti situacijos poveikį, parengti strategiją, nebijoti rizikuoti bei įgyvendinti savo idėjas.

„Tai padės išspręsti kylančius iššūkius. Studentui, kuris tik pradeda savo karjeros kelią nėra taip paprasta prisijaukinti inovacijų traukinį. Jaunam žmogui reikia ne tik teorinių žinių, bet ir patirties, kaip įvairių krizių kontekste, įveiklinti turimas žinias ir įgūdžius sprendžiant pasaulio iššūkius“, – sako A. Daunorienė

Andrea Brose, kuriamo ECIU universiteto iššūkiais grįsto mokymo veiklų vadovė bei Hamburgo technologijų universiteto mokymo ir mokymosi centro vadovė, teigia, kad iššūkiais grįstas mokymas yra pakankamai lankstus, todėl jis gali būti pritaikomas prie įvairių poreikių.

„Šis požiūris yra grindžiamas konkrečia struktūra, kurią sudaro trys pagrindiniai etapai: įsitraukti, ištirti ir veikti. Iššūkis turi motyvuoti studentus, todėl čia prasideda įsitraukimo etapas. Dirbant prie „svarios idėjos“, pavyzdžiui, sveikatos ar viešojo transporto srityje, įsitraukimas yra pasitenkinimo proceso pagrindas. Visi dalyviai, mokytojai, studentai ir išorės partneriai turi prieiti bendrą sprednimą dėl galutinio klausimo, kurį reikia išspręsti. Tyrimai leidžia įsitikinti, kad jie visi vienas kitą supranta ir prisideda savo žiniomis ir įgūdžiais, susijusiais su „svaria idėja“. Atsižvelgiant į aplinkybes, šiame etape galima atlikti savo tyrimus“, – sako ji.

Aktyvi veikla – sėkmingam idėjų įgyvendinimui

Iššūkio sprendimo konstravimas, paremtas aktyvia veika, yra svarbus elementas iššūkiais grįsto mokymosi procese. Sprendimo paieškoje dalyvaujančios suinteresuotos šalys naudoja ne tik procese įgytas žinias, bet ir mokosi iš kitų patirties – kuria inovatyvius sprendimus ir juos išbando realiame pasaulyje.

Tai procesas, kai aktyvaus patyrimo procese visi besimokantieji, t.y. studentai, socialiniai partneriai ir net dėstytojai, įgyja gilių srities žinių bei ugdo šiandieninius įgūdžius, padedančius konstruoti sistemas, kurios ateityje užtikrins jų aktyvią veiklą ir sėkmingą inovatyvių idėjų įgyvendinimą.

„Galvojant apie kintančią visuomenės socialinę elgseną, iššūkius, su kuriasi susiduria verslas bei kitos suinteresuotos šalys, iššūkiais grįstas mokymas gali tapti raktu, kuris padės suprasti susidariusios situacijos poveikį ir galimus sprendimus vertės grandinei, pramonei, vartotojams ir galiausiai visai visuomenei. Niekas negali nuspėti ateities, galima tik tam pasiruošti. Būtent todėl iššūkiais grįstas metodas padės pasitikti nežinomybės bangas, ir ieškoti naujų galimybių“, – teigia A. Daunorienė.

Pirmieji ECIU Universiteto iššūkiai, kuriuos spręsti bus kviečiami studentai, prasidės 2020 m. rudenį.

ECIU universitetas yra Europos Sąjungos remiama iniciatyva, kuria siekiama išbandyti novatorišką, iššūkiais grįstą Europos universiteto modelį.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!