Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/7306/iniciatyva-dovana-ateiciai/spausdinti/

Iniciatyva „Dovana ateičiai“

Publikuota: 2007-03-06 18:12
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: el. paštas LR švietimo ir mokslo ministerija

Švietimo ir mokslo ministerija kartu su Lietuvos verslo bendrovėmis sukūrė mokyklų kompiuterizavimo sistemą, kurios tikslas – skatinti įmones bei organizacijas dovanoti mokykloms panaudotą kompiuterinę techniką.Siekiama, kad kompiuteriais būtų aprūpinti ne tik informatikos kabinetai, bet ir kitų dalykų klasės.


Iniciatyvos dalyviai

Švietimo ir mokslo ministerija kartu su Lietuvos verslo bendrovėmis sukūrė mokyklų kompiuterizavimo sistemą, kurios tikslas – skatinti įmones bei organizacijas dovanoti mokykloms panaudotą kompiuterinę techniką. Iniciatyva „Dovana ateičiai“ siekiama, kad kompiuteriais būtų aprūpinti ne tik informatikos kabinetai, bet ir kitų dalykų klasės.

„Nors kompiuterius turi jau visos Lietuvos mokyklos, tačiau privalome siekti, kad kompiuterizuoti būtų ne tik informatikos kabinetai, bet ir kitų dalykų klasės, bibliotekos, mokytojų kambariai. Tikimės, kad ši bendra viešojo sektoriaus ir verslo bendrovių iniciatyva padės tai įgyvendinti“, – sako Švietimo informacinių technologijų centro direktoriaus pavaduotojas Mantas Masaitis.

Projektą „Dovana ateičiai“ inicijavo Švietimo ir mokslo ministerija kartu su informacinių technologijų bendrove „Microsoft Lietuva“. Prie jo taip pat prisijungė siuntų gabenimo kompanija „DHL Lietuva“, atliekų perdirbimo bendrovė „Kuusakoski“, antivirusines programas gaminanti „Panda Software“. Pirmuoju kompiuterius paaukojusiu akcijos dalyviu tapo elektros energijos tiekimo bei skirstymo bendrovė „VST“.

Sistema veiks taip: kompiuterius norinčiai paaukoti įmonei pakaks paskambinti ir užsiregistruoti specialiu „Dovana ateičiai“ telefonu. Tuomet pas juos atvyks „DHL Lietuva“ kurjeris, kuris surinks dovanojamus kompiuterius ir nugabens juos į technologijų centrus. Čia jie bus sutvarkyti, išvalyta jų atmintis bei įdiegta visa būtiniausia programinė įranga: operacinė sistema „Microsoft Windows“, programų rinkinys „Microsoft Office“ bei antivirusinė „Panda Software“ programa. Po to sutvarkyti kompiuteriai bus nuvežti į jų laukiančias mokyklas. Visas likusias neveikiančias elektros ir elektronikos įrangos dalis surinks ir utilizuos atliekų perdirbimo bendrovė „Kuusakoski“.

Projekto iniciatorius Mindaugas Glodas

„Didesnės verslo bendrovės kas 3–5 metus atnaujina savo kompiuterių ūkį. Tuomet būna nurašoma daug nenaujų, tačiau vis dar puikiai veikiančių kompiuterių. Jie galėtų būti padovanoti mokykloms, tačiau įmonės neretai tiesiog neranda laiko ir resursų tuo užsiimti. Nusprendėme pakeisti šią situaciją ir sukurti schemą, kuri leistų be jokių kliūčių padovanoti nereikalingus kompiuterius. Džiaugiuosi, kad prie iniciatyvos mielai prisijungė tiek daug šalies bendrovių”, – sako „Microsoft Lietuva“ Generalinis direktorius Mindaugas Glodas.

Technologijų centrai, kuriuose bus tvarkomi paaukoti kompiuteriai, sukurti dviejose Lietuvos profesinio ugdymo įstaigose: Vilniaus geležinkelio transporto ir verslo paslaugų mokykloje bei Elektrėnų profesinio mokymo centre. Kompiuterius čia tvarkys mokyklų mokiniai, kuriems tai atstos informacinių technologijų praktiką.

„Lietuvoje veikiančios įmonės turi rūpintis mokyklų modernizavimu ir mokymo proceso kokybės gerinimu, nes būtent nuo mokyklų modernumo priklauso būsimų specialistų kompetencija, valstybės ekonomikos augimas ir kiti mums visiems svarbūs dalykai“, – teigia bendrovės „DHL Lietuva“ Generalinis direktorius Mindaugas Pivoriūnas.

Pirmuoju „Dovana ateičiai“ kompiuterius padovanojusiu akcijos dalyviu tapo akcinė bendrovė „VST“. Ji per metus mokykloms skirs apie 200 kompiuterių. Pirmoji techninės įrangos dalis – 30 kompiuterių – mokyklas pasieks jau šią savaitę:

Simbolinio kompiuterio paemimas

„Anksčiau skirti paramą ir mokyklai padovanoti kompiuterius buvo gana sudėtinga. Vien tik noro nepakako, nes reikėjo skirti nemažai laiko mokyklos, kuriai reikalinga bendrovės parama, paieškai, kompiuterių paruošimui normaliam darbui, nugabenimui į reikiamą vietą. Tad sveikiname šią iniciatyvą, kuri pašalins kliūtis gerai įmonių valiai įgyvendinti“, – teigia „VST“ Informacinių technologijų ir telekomunikacijų departamento vadovas Vidmantas Šakalys.

Pirmaisiais „Dovana ateičiai“ kompiuteriais galės naudotis 4 bendrojo lavinimo mokyklos įvairiuose Lietuvos miestuose: Klaipėdos „Verdenės“ vidurinė mokykla, Plungės Nausodžio pagrindinė mokykla, Tauragės Lomių pagrindinė mokykla bei Šakių „Aukuro“ pagrindinė mokykla.

Spaudos konferencijos dalyviai

„Lietuvoje turime ugdyti modernius piliečius, kurie ne tik mokėtų naudotis šiuolaikinėmis technologijomis, bet ir suvoktų tinkamo elektros ir elektroninės įrangos atliekų perdirbimo svarbą. Tad šiame projekte užtikrinsime, kad nenaudojamos kompiuterių detalės neterštų mūsų aplinkos“, – pasakoja Paulius Juška, UAB „Kuusakoski“ direktorius.

„Panda Software“ atstovės Lietuvoje Janinos Anusauskaitės teigimu, šiuo metu vienas didžiausių informacijos išteklių yra internetas. Tačiau naršant internete yra būtina kompiuterio apsauga nuo kenksmingų virusų. Būtent todėl antivirusines programas Lietuvoje platinanti „Panda Software Lietuva“ nusprendė prisijungti prie iniciatyvos ir kartu su kompiuterine įranga dovanoja apsaugos nuo internetinių grėsmių sprendimą.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!