Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/71863/lietuvos-moksleiviai-sukure-pirmasias-skaitmeninio-etiketo-taisykles/spausdinti/

Lietuvos moksleiviai sukūrė pirmąsias skaitmeninio etiketo taisykles

Publikuota: 2020-02-26 17:46
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Rudenį visus Lietuvos moksleivius pakvietusi sukurti pirmąsias skaitmeninio etiketo taisykles, vakar „Samsung“ apdovanojo kūrybingiausius jaunuolius, dalyvavusius projekto „Skaitmeninis moksleivio IQ“ paskelbtame konkurse.


Rudenį visus Lietuvos moksleivius pakvietusi sukurti pirmąsias skaitmeninio etiketo taisykles, vakar „Samsung“ apdovanojo kūrybingiausius jaunuolius, dalyvavusius projekto „Skaitmeninis moksleivio IQ“ paskelbtame konkurse. Konkurse dalyvavo beveik 300 mokinių, o renginio metu buvo apdovanotos net 7 geriausios komandos, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Skaitmeninis moksleivio IQ“ renginio uždarymo akimirka
„Skaitmeninis moksleivio IQ“ renginio uždarymo akimirka

Konkurso idėją ir poreikį kalbėti apie etiketą internete paskatino vasarą atlikta „Samsung“ apklausa, kurios duomenimis, daugiau nei 60 proc. Lietuvos paauglių yra susidūrę su jiems nepatogiomis situacijomis skaitmeninėje erdvėje ir į jas reagavo kitaip, nei tai darytų realiame gyvenime.

„Šiandien rankoje turėdami tik išmanųjį telefoną galime išsiųsti elektroninį laišką potencialiam darbdaviui, užsakyti prekes ar užmegzti naujas pažintis. Vis dėlto, kiekvienas mūsų turi atsiminti, kad už ekrano yra gyvas žmogus, kuriam mūsų susirašinėjimo maniera, minčių dėstymas ir galų gale gramatinės klaidos apie mus pasako daug, kaip ir bendravimas akis į akį. Tai mus ir paskatino vyresniųjų klasių moksleivius pakviesti dalyvauti kūrybiniame konkurse, kurio tikslas buvo pristatyti pirmąsias Lietuvos moksleivių interneto etiketo taisykles“, – pasakoja projekto „Skaitmeninis moksleivio IQ“ programos vadovė Eglė Tamelytė.

Geriausias internetinio etiketo taisykles sukūrę moksleiviai buvo iškilmingai apdovanoti projekto „Skaitmeninis moksleivio IQ“ surengtame renginyje. Pirmą vietą laimėjusi Prienų Žiburio gimnazijos komanda, sukūrusi trumpametražį filmą apie etiketo normas ir nusižengimus socialiniuose tinkluose, apdovanota išmaniaisiais telefonais, o komandai vadovavęs mokytojas planšetiniu kompiuteriu.

Antroje vietoje likusi Ukmergės raj. Siesikų gimnazijos abiturientų komanda džiaugėsi bevielėmis ausinėmis, mokytojas – išmaniąja apyranke. Tarp geriausių komandų pateko ir komandos iš Kauno J. Jablonskio, Klaipėdos Vydūno, Vilniaus Vladislavo Sirokomlės ir S. Daukanto mokyklų.

Renginyje, skirtame moksleiviams, taip pat dalyvavo žurnalistas, televizijos laidų vedėjas ir keliautojas Orijus Gasanovas ir internetinio žurnalo „Abstractstylist“ įkūrėja bei kibernetinių naujienų portalo projektų vadovė Lina Survila. Socialiniuose tinkluose dešimtis tūkstančių skaičiuojantys Lina ir Orijus su moksleiviais pasidalino ir savo asmenine patirtimi.

Žurnalistas moksleivius ragino į socialinius tinklus pažvelgti, kaip į rankose esantį automobilio vairą. „Socialinius tinklus verta naudoti geram tikslui, nes tai yra kaip tam tikras ginklas, tribūna. Čia galima pasidalinti įvairiausiomis patirtimis, į kažką atkreipti visuomenės dėmesį. Anksčiau žmonės tyliai pasikalbėdavo tarpusavyje, dabar, matydami neteisybę, tarkime, savo mieste, jie parašo įrašą socialiniuose tinkluose, kur gali pasiekti ir miesto merą ar kitus atsakingus žmones. Kuo daugiau skaitmeninę erdvę naudosime atsakingai, tuo labiau tai padės visuomenei augti“, – sakė O. Gasanovas.

Tuo tarpu, kibernetinių saugumo naujienų portale dirbanti Lina moksleivius ragino pasidomėti programėlėmis, kurias diegia į savo telefonus.

„Viena iš įdomiausių naujienų, kuria teko neseniai pasidalinti su savo sekėjais, buvo tai, kad kelios programėlės, kurias naudojame pasigražinti savo nuotraukoms yra labai pavojingos. Jos turi daug vartotojų ir neprašydamos tam jokio leidimo, gali prieiti prie visos informacijos mūsų telefonuose. Gali įjungti kamerą, naudoti ją pasiklausymo tikslams“, – moksleivius įspėjo L. Survila.

Konkurse dalyvavusių moksleivių darbus vertino kompetetinga komisiją, kurią sudarė technologijų ir švietimo ekspertai iš Kultūros ministerijos, Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos ir kitų institucijų. Iš visų atsiųstų darbų buvo atrinktos dešimt taisyklių, kurios ir sudaro pirmąsias Lietuvos moksleivių interneto etiketo taisykles, ir renginio metu buvo padovanotos Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovams.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!