Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/71709/sparciai-isibegeja-vienas-didziausiu-energetikos-projektu-lietuvoje/spausdinti/

Sparčiai įsibėgėja vienas didžiausių energetikos projektų Lietuvoje

Publikuota: 2020-02-15 17:14
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: LR energetikos ministerija

Vyriausybė pritarė Elektros energetikos sistemos sinchronizacijos su Europos tinklais ataskaitai, kurioje pristatyta projekto eiga ir 2019 m. atlikti svarbiausi darbai. Taip pat pritarta siūlymui įkurti Vyriausybės komisiją, kuri užtikrins projekto koordinavimą aukščiausiu lygiu.


Vyriausybė pritarė Elektros energetikos sistemos sinchronizacijos su Europos tinklais ataskaitai, kurioje pristatyta projekto eiga ir 2019 m. atlikti svarbiausi darbai. Taip pat pritarta siūlymui įkurti Vyriausybės komisiją, kuri užtikrins projekto koordinavimą aukščiausiu lygiu.

Vyriausybė priėmė sprendimą įsteigti specialią komisiją atsižvelgdama į sinchronizacijos svarbą ir projekto kompleksiškumą, kuris apima ne tik elektros perdavimo infrastruktūros parengimą, bet ir santykius su kitomis šalimis. Ši komisija užtikrins sklandų tarpinstitucinį bendradarbiavimą ir koordinavimą, siekiant pagrindinio tikslo – Lietuvos elektros energetikos sistemos sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais iki 2025 m.

Sparčiai įsibėgėja vienas didžiausių energetikos projektų Lietuvoje
Asociatyvi nuotr. Pixbay. com

„Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacija – strateginis energetinio saugumo projektas, kuriam nuo pat pradžių Vyriausybė skiria prioritetinį dėmesį. Projektas turi būti įgyvendinamas sparčiai, darbų daugės ir jie intensyvės, todėl politinis dėmesys prisidės užtikrinant, kad darbai vyktų pagal planą, padės glaudžiau bendradarbiauti ir greitai priimti reikalingus sprendimus“, – sako Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

2019 m. rugpjūtį Vyriausybė sudarė keturiolikos sinchronizacijos projektų sąrašą, kuriems suteiktas ypatingos valstybinės svarbos statusas. Rugsėjį patvirtino Lietuvos elektros energetikos sistemos sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais veiksmų ir priemonių planą.

Jau startavo darbai visuose infrastruktūros projektuose: vienur – prasidėjo parengiamieji ir planavimo etapai, kitur – jau įpusėta su statybomis, vienas projektas yra pilnai įgyvendintas. 2019 m. buvo baigti 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimo darbai. Jau pradėti didžiausio sinchronizacijos projekto - jungties „Harmony Link“ statybos teritorijų planavimo darbai Lietuvos teritorijoje, baigta jūrinio kabelio trasos studija, rengiamasi jūros dugno tyrimams.

2019 m. intensyviai vyko Šiaurės rytų Lietuvos elektros perdavimo tinklo optimizavimas ir paruošimas sinchroniniam darbui su kontinentinės Europos energetikos sistema. Atlikta daugiau nei pusė visų numatytų projekto darbų, tarp jų – atjungta ir išmontuota galingiausia Baltijos šalis su Rusija ir Baltarusija jungusi gija ­– 750 kV tarpsisteminės elektros perdavimo linija tarp Lietuvos ir Baltarusijos. Jau atlikta du trečdaliai 330 kV elektros linijos Lietuvos elektrinė – Vilnius rekonstrukcijos darbų.

Vyriausybė taip pat pritarė siūlymui, kad turi būti ieškoma būdų taikyti lankstesnes viešųjų pirkimų procedūras ypatingos valstybinės svarbos projektams, tokiems kaip sinchronizacija.

2019 m. Lietuva, Latvija ir Estija užsitikrino maksimalų galimą – 75 proc. – ES finansavimą pirmajam sinchronizacijos etapui. Šiuo metu, bendradarbiaujant Baltijos šalims ir Lenkijai, intensyviai rengiamos paraiškos antrajam finansavimo etapui. Šios paraiškos turi būti pateiktos iki šių metų gegužės mėnesio pabaigos, siekiant užsitikrinti tolimesnį savalaikį ir kaip įmanoma didesnį Europos Sąjungos (ES) finansavimą.

Sinchronizacija yra pripažinta ir prioritetiniu Europos Komisijos energetikos projektu.

Baltijos šalių elektros perdavimo sistema istoriškai buvo plėtota ir iki dabar veikia kaip sudėtinė IPS/UPS elektros sistemos, centralizuotai valdomos iš Rusijos, dalis. Po Baltijos šalių prisijungimo prie Europos Sąjungos, atsirado realios galimybės integruoti Baltijos šalių elektros energetikos infrastruktūrą, elektros rinką ir valdymą į Vakarų Europos elektros sistemas. Elektros energetikos sistemos sinchronizacija su kontinentinės Europos tinklais yra strateginis energetikos srities projektas, kuris leis desinchronizuotis nuo IPS/UPS sistemos ir galutinai užtikrinti nepriklausomą elektros energetikos sistemos valdymą, vadovaujantis europietiškais sistemos valdymo standartais.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!