Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/66855/internete-vaiku-tyko-ivairus-pavojai-kaip-juos-apsaugoti/spausdinti/

Internete vaikų tyko įvairūs pavojai: kaip juos apsaugoti?

Publikuota: 2019-02-04 19:27
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Aut. teisės: ©Alfa.lt
Inf. šaltinis: Alfa.lt

10 tūkst. vaikų, saugesnių internete. Tokį tikslą išsikėlė Darius Juravičius, dviejų vaikų tėvas, pats kasdien susiduriantis su iššūkiu suvaldyti savo atžalų laiką, leidžiamą prie ekranų.


10 tūkst. vaikų, saugesnių internete. Tokį tikslą išsikėlė Darius Juravičius, dviejų vaikų tėvas, pats kasdien susiduriantis su iššūkiu suvaldyti savo atžalų laiką, leidžiamą prie ekranų.

Pasak D. Juravičiaus, vaikų saugumas internete vis dar yra sritis, kuriai skiriama per mažai dėmesio, nors pavojų virtualioje erdvėje netrūksta.

Internete vaikų tyko įvairūs pavojai: kaip juos apsaugoti?

„Užtikrinti, kad vaikai interneto erdvėje būtų saugūs, yra visiškai nauja užduotis šiuolaikiniams tėvams, nes jokiai ankstesnei kartai tai nebuvo aktualu. Turbūt daugelis tėvų susiduria su situacija, kai vaikas nori nuolat leisti laiką prie ekrano, ir tikrai ne visada žinome, ką tiksliai jis ten veikia“, – sakė D. Juravičius.

Beieškant šios problemos sprendimo būdų gimė idėja sukurti nuotolinę mokymų platformą „Moki-Moku“, kurioje vaikams patrauklia forma būtų pateikiami saugaus elgesio internete patarimai. Juos išklausyti ir išmokti skatintų išmanūs apdovanojimai, kuriuos vaikui už išlaikytą testą nupirktų tėvai. D. Juravičiaus tikslas šiemet – kad šiuos testus išlaikytų 10 tūkst. vaikų.

„Šia iniciatyva noriu atkreipti visuomenės dėmesį, jog vaikai internete turi elgtis saugiai ir to juos reikia mokyti. Jei kasdien pasikalbame, kaip vaikui sekėsi mokykloje, turėtume pasikalbėti ir apie tai, ką jis šiandien veikė ir patyrė internete“, – teigė pašnekovas.

Akcentuoti saugumą, privatumą, pagarbą

D. Juravičiaus patirtis rodo, kad dauguma tėvų lyg ir nujaučia, kokios grėsmės jų vaikui kyla internete, tačiau galbūt to neįsisąmonina kaip problemos, kuriai reikėtų skirti dėmesio.

„Mums galbūt atrodo savaime suprantama, kad, pavyzdžiui, savo slaptažodžio niekam neatskleidžiame, tačiau vaikui ši informacija yra nauja, ir apie tai su juo reikia kalbėtis. Kaip ir apie tokius dalykus, kad ne visos reklamos sako tiesą, po slapyvardžiais gali slėptis žmonės, turintys blogų kėslų, o nepažįstamajam, užkalbinusiam internete, negalima sakyti savo namų adreso“, – pagrindines klaidas, kurias daro nesaugiai internete elgdamiesi vaikai, įvardijo pašnekovas.

Atskira sritis yra patyčios internete, nes vaikams trūksta informacijos apie pagarbų bendravimą virtualioje erdvėje. „Vaikams internetas dažnai atrodo kaip kitas pasaulis, kuriame negalioja realaus gyvenimo bendravimo taisyklės, tačiau labai svarbu akcentuoti, kad ir internete bendraujame ir elgiamės taip, kaip ir realiame gyvenime. Ne mažiau svarbu kalbėti su vaiku ir apie tai, ką daryti, jei su juo internete kažkas pradėjo negražiai, nemandagiai bendrauti“, – sakė D. Juravičius. Vaikas turėtų žinoti, kad bet kokiam klausimui ar neaiškumui iškilus jis turėtų kreiptis pagalbos į tėvus.

Apsaugoti vaikus – misija įmanoma

Pasauliniai operacinių sistemų gamintojai tikrai turi ką pasiūlyti tėvams, ieškantiems, kaip apsaugoti savo vaikus: tai ir įvairios mobiliosios programėlės, leidžiančios kontroliuoti veiklą vaiko išmaniajame įrenginyje, atskirtos vaikų paskyros operacinėse sistemose ir kiti sprendimai.

D. Juravičius tvirtino, kad jo sukurta pirmoji lietuviška tokio tipo platforma išsiskiria žaismingu, specialiai vaikams sukurtu turiniu. „Paprastai saugumo klausimai internete skirti suaugusiesiems ir surašyti kaip taisyklių rinkinys, o mano tikslas buvo juos adaptuoti vaikams, įtraukiant įvairių filmukų, klausimų-atsakymų ir linksmų patarimų“, – atskleidė „Moki-Moku“ kūrėjas.

Socialinis verslininkas prie savo idėjos kviečia jungtis visą visuomenę: tiek tėvus, kuriems rūpi jų vaikų saugumas internete, tiek verslo atstovus, kurie norėtų paremti iniciatyvą „10 000 vaikų, saugesnių internete“. Daugiau informacijos apie iniciatyvą galima rasti iniciatyvos puslapyje. Portalas Alfa.lt yra šios iniciatyvos informacinis rėmėjas.


Alfa.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!