Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/65960/kolegija-teikia-inzinerines-paslaugas-verslui/spausdinti/

Kolegija teikia inžinerines paslaugas verslui

Publikuota: 2018-11-20 13:13
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Kauno technikos kolegijoje atidarytas specialus inžinerinis padalinys, kuris ne tik suteiks studentams praktikos įgūdžių, tačiau ir siūlys privačiam sektoriui pastatų konstrukcijų erdvinio 3D skenavimo, analizės, modeliavimo ir projektavimo paslaugas.


Kryptingas Kauno technikos kolegijos (KTK) bendradarbiavimas su verslu sukūrė gana neįprastą ir aukštųjų mokyklų užsakomosios veiklos rinkoje analogų neturintį rezultatą – kolegijoje atidarytas specialus inžinerinis padalinys, kuris ne tik suteiks studentams praktikos įgūdžių, tačiau ir siūlys privačiam sektoriui pastatų konstrukcijų erdvinio 3D skenavimo, analizės, modeliavimo ir projektavimo paslaugas.

Kolegija teikia inžinerines paslaugas verslui
Asociatyvi nuotr.

Poreikį parodė verslas

Kauno technikos kolegijos direktoriaus Nerijaus Varno teigimu, idėją pradėti siūlyti pastatų konstrukcijų erdvinio 3D skenavimo, analizės, modeliavimo ir projektavimo paslaugas bei įsteigti tam skirtą specialų padalinį „KTK Engineering Division“ gimė daugiau nei prieš metus, matant esamą situaciją rinkoje ir artimai bendradarbiaujant su verslu.

„Esame inžinerinė pramonės įmonių kolegija, todėl natūralu, kad mūsų ryšiai su verslu yra labai artimi. Nuolatos ieškome abipusiai naudingų mokslo ir verslo sinergijos taškų. Iš to gimsta ir ženklios įmonių investicijos į bendras laboratorijas. Tokių investicijų kolegijoje turime beveik visose studijų programose. Statybos inžinerijos programoje iki šiol bendro projekto su verslu nebuvo, todėl stebėjome rinką, diskutavome su partneriais ir ieškojome visoms pusėms naudingo sprendimo. Bėgant laikui pastebėjome, kad įmonėms reikia paslaugų, kurių dėka operatyviai skaitmenizuojami esami statiniai ir jų informacija, analizuojamos naujų statinių statybos alternatyvos, modeliuojant jų konstrukcijas, parengiama ir pateikiama visa reikalinga projektinė dokumentacija“, – naują kolegijos veiklos kryptį pristato N. Varnas.

LR Švietimo ir mokslo ministerija universitetų veiklą vertina pagal jų mokslo produkcijos kokybės lygį, o kolegijas – pagal užsakomųjų taikomųjų darbų apimtis ir turinį. Tad nauja KTK veikla ne tik padeda studentams įgyti praktinių įgūdžių, tenkinti verslo poreikius, bet ir leidžia užsidirbti lėšų bei įdėti savo indėlį į šalies ir visuomenės gerbūvį.

„Visos kolegijos Lietuvoje turi orientuotis į užsakomąsias taikomąsias veiklas. Tą dar geriau galėsime padaryti ir mes įsteigę naują inžinerinį padalinį. Žinoma, mums svarbiausia, kad prie šiame padalinyje dirbančių profesionalų gali prisidėti ir mūsų studentai. Vadovaujami patyrusių, kvalifikuotų specialistų, jie gali dirbti su tikrais projektais ir ne tik matyti, kaip atliekami įvairūs tyrimai, skenuojami pastatai ar projektuojami sprendiniai, bet ir realiai prie to prisidėti.

Kol kas studentams yra įrengtos dvi darbo vietos, tačiau jų skaičių artimiausiu metu planuojame išplėsti iki dešimties. Baigę KTK Statybos inžinerijos studijas ir savo noru praktikavęsi mūsų inžineriniame padalinyje, studentai ženkliai sumažins adaptacijos laikotarpį ir reikalingas darbdavio išlaidas į juos“, – praktikos naudas vardina KTK direktorius.

Startuoja su 7 specialistų komanda

Pasak inžinerinio padalinio vadovo, KTK direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai Povilo Stalioraičio, projektas startuoja su 7 specialistais, tačiau jau dabar matoma būtinybė plėstis.

„Šiai dienai padalinyje dirba 7 specialistai – 1 architektas ir 6 tyrėjai konstruktoriai. Nors pati projekto idėja gimė prieš metus, tačiau ją spėjome įgyvendinti tik šį rudenį. Reikėjo ne tik investuoti į darbo vietas, specialias programas, bet ir surasti patyrusius, aukščiausios kompetencijos specialistus. Tai nemažos pradinės investicijos, tačiau kaip parodė pirmosios veiklos dienos – rinkos poreikis labai didelis.

Jau šiandien užsakymų turime iki metų pabaigos ir esame maksimaliai apkrauti. Turime ir labai didelių užsakovų, tokių kaip UAB „Enerstena“, UAB „Bendrieji statybos projektai“ ir keletą mažesnių. Matome, kad mūsų padalinys, kuris dar tik pradėjo veikti, galėtų būti ir didesnis, nes užsakymų yra ir daugiau, nei spėjame, todėl galvojame ir apie plėtrą“, – sako Povilas Stalioraitis.

Inžinerinio padalinio vadovo teigimu, kolegijos pranašumas – patyrę specialistai, kurie gali naudotis kitomis kolegijos bazėmis ir žmogiškaisiais ištekliais.

„Mes galime pateikti įvairius statomų objektų skaičiavimus, parinkti geriausias ir racionaliausius statybos sprendinius. Išanalizuojame, kokie konstrukciniai, funkciniai, eksploataciniai ir kiti statybos variantai yra tinkamiausi vienam ar kitam atvejui. Įmonės gauna galimybių studiją su racionalaus varianto detalizacija. Jei reikia, galime pasitelkti kelių inžinerijos specialistų turimas laboratorijas ar su turimu dronu nuskanuoti pastatus ir greitai pateikti 3D brėžinius, paskaičiuoti karjerų iškasas ir kt.

Visa tai daryti privačiam verslui pačiam yra brangu, reikia papildomos itin kvalifikuotos darbo jėgos ir laiko investicijų. Mes tai siūlome kaip išorinę paslaugą, kas yra itin patrauklu verslui. Šalia inžinerinio padalinio specialistų turime ir dėstytojų potencialą, kurie mielai prisideda savo žiniomis, įžvalgomis ar kitais, nestandartiniais ir kūrybiškais pasiūlymais. Iškart atsiradusi maksimali apkrova parodo, kad esame reikalingi rinkoje, tad belieka tik didinti apsukas“, – KTK inžinerinio padalinio veiklą apibendrina P. Stalioraitis.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!