Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/48520/saugesnio-interneto-savaite-kada-vaikams-pradeti-pasakoti-apie-sauguma-internete/spausdinti/

Saugesnio interneto savaitė: kada vaikams pradėti pasakoti apie saugumą internete?

Publikuota: 2015-02-09 11:23
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Socialiniame tinkle „Facebook“ ir kitose interneto svetainėse žaibiškai plintantys virusai, galimybė nemokamai ir nelegaliai siųstis muziką ir filmus bei lengvai bet kam prieinama asmeninė informacija – tai internete nuolat naršantiems vaikams Lietuvoje tapo jau kasdienybe. Tačiau dauguma vaikų neturi pakankamai žinių ir įgūdžių, kaip internete naršyti saugiai – tuo įsitikinę šiandien startuojančios Saugesnio interneto savaitės dalyviai.


Saugesnio interneto savaitė: kada vaikams pradėti pasakoti apie saugumą internete?Socialiniame tinkle „Facebook“ ir kitose interneto svetainėse žaibiškai plintantys virusai, galimybė nemokamai ir nelegaliai siųstis muziką ir filmus bei lengvai bet kam prieinama asmeninė informacija – tai internete nuolat naršantiems vaikams Lietuvoje tapo jau kasdienybe. Tačiau dauguma vaikų neturi pakankamai žinių ir įgūdžių, kaip internete naršyti saugiai – tuo įsitikinę šiandien startuojančios Saugesnio interneto savaitės dalyviai.

„Turėdami bene sparčiausią interneto ryšį visoje Europoje vis dar nepradėjome vaikų mokyti saugaus naršymo internete taisyklių, nors tai turėtų būti lygiai tokia pati atsakomybė kaip ir mokymas vaikus saugiai eiti per gatvę. Internetas jau yra visų mūsų kasdienybė, todėl į vaikų ugdymą turėtų įsitraukti ne tik mokykla, ypač svarbus ir šeimos vaidmuo“, – sakė Lietuvoje startuojančios Saugesnio interneto savaitės dalyvis, bendrovės TEO informacinių technologijų specialistas dr. Arūnas Požėra.

Svarbiausia: kalbėti su savo vaikais

Pasak dr. A. Požėros, pernelyg dažnai tėvai savo vaikams suteikia daug laisvės ir leidžia naršyti internete patiems be didesnės priežiūros – tai nėra gerai, nes vaikai neretai stokoja įgūdžių tinkamai įvertinti aplinkybių bei savo veiksmų pasekmes. Profesinės savanorystės „Kam to reikia?!“ savanoris praktikas taip pat sakė, kad vaikų įpročių internete ignoruoti nereikėtų: „Gal kartais ir lengviau mažam vaikui duoti planšetinį kompiuterį, kad vaikas užsiimtų savo veikla ir netrukdytų pailsėti, bet tai, deja, problemą tik atidės ir pagilins – kitą kartą gali prireikti daugiau laiko, kad atžala apsiramintų, o kompiuterio prireiks dar dažniau, todėl geriau bus, jei surasite laiko realiam dėmesiui bei atžalas mokysite elgesio taisyklių ir internete“.

„Yra trys saugaus naršymo internete aspektai, kuriuos būtina kiekvienam tėvui aptarti su savo vaikais: patikima techninė kompiuterio ir išmaniojo telefono apsauga, asmeninės informacijos prieinamumo ribojimas bei pagarbus bendravimas interneto erdvėje, ypač socialiniuose tinkluose. Šiandien jau esame pasaulinių didžiųjų duomenų (angl. Big data) dalis bei žengiame į daiktų internetą (angl. Internet of things), tačiau vis dar neturime elementarių internetinės saugos įpročių – saugaus slaptažodžio, periodiško jo keitimo, apriboto naršymo internete savo atžaloms ir kt.“, – sakė dr. A. Požėra.

Daugiau patarimų: iš įvairių IT specialistų

Anot TEO atstovo, vaikai ne tik turėtų būti tikri, kad asmeninis kompiuteris turi naujausią antivirusinę programinę įrangą, bet ir atminti, kad privačių duomenų skelbimas gali sukelti įvairių grėsmių: „Todėl vaikai neturėtų internete pasitikėti bet kokiais pasiūlymais ir geriau nebendrauti su nepažįstamais žmonėmis“, – pasakojo profesinės savanorystės iniciatyvos „Kam to reikia?!“ organizuojamos Saugesnio interneto savaitės dalyvis.

Apie įvairias saugaus naršymo internete tendencijas – nenulaužiamus slaptažodžius, nelegalaus turinio siuntimą, internetinius žaidimus bei apsipirkimą elektroninėje erdvėje šią savaitę mokiniams pasakoja ir daugiau informacinių technologijų (IT) specialistų.

Startuoja Saugesnio interneto savaitė

Vasario 9–13 dienomis Lietuvoje vyksta Saugesnio interneto savaitė, kurios metu šalies įmonių IT profesionalai lankosi įvairiose šalies mokyklose ir pasakoja vaikams apie saugų bendravimą ir naršymą internete. Renginių ciklą organizuoja profesinės savanorystės iniciatyva „Kam to reikia?!“, kurios vadovė Živilė Drėgvaitė pasakoja, kad turėdami didelę profesinę patirtį IT specialistai vaikams gali efektyviai perduoti savo turimas žinias.

„Saugesnio interneto savaitę Lietuvoje organizuojame todėl, kad matome, jog vaikams žinių apie saugumą internete iš tiesų trūksta, o IT profesionalai gali geriausiai šias žinias perduoti. Per visą savaitę organizuojame susitikimus mokyklose, kuriuose turėtų sudalyvauti daugiau nei 2 tūkst. mokinių“, – komentavo antrą kartą Lietuvoje organizuojamos Saugesnio interneto savaitės inicijavusios „Kam to reikia?!“ direktorė Ž. Drėgvaitė.

„Kam to reikia?!“ yra iniciatyva, prie kurios prisijungę organizacijų atstovai visoje Lietuvoje padeda mokiniams sužinoti apie skirtingas profesijas bei karjeros galimybes.

Savo sričių profesionalai važiuoja į mokyklas pasakoti apie savo profesijas, priima mokinius į savo darbą vienai dienai „šešėliauti“ arba pasikviečia į ekskursiją įmonėje ar organizacijoje pamatyti, kuo gyvena ir ką veikia viena ar kita įmonė ar įstaiga. Prieš trejus metus šią programą inicijavo „Swedbank“ ir „Omnitel“, o šiandien prie jos prisijungusios daugiau nei 320 įmonių bei 840 mokyklų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!