Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/46897/ktu-mokslininkai-kyla-i-kova-su-kibernetinemis-atakomis/spausdinti/

KTU mokslininkai kyla į kovą su kibernetinėmis atakomis

Publikuota: 2014-10-09 20:33
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Šalyje nuolat didėjant kibernetinių atakų skaičiui, KTU su partneriais įgyvendina Europos Komisijos finansuojamą projektą „Lietuvos kibernetinių nusikaltimų kompetencijų, tyrimų ir švietimo centro sukūrimas“. Jo tikslas – pažaboti kibernetinius nusikaltimus.


Šalyje nuolat didėjant kibernetinių atakų skaičiui, KTU su partneriais įgyvendina Europos Komisijos finansuojamą projektą „Lietuvos kibernetinių nusikaltimų kompetencijų, tyrimų ir švietimo centro sukūrimas“. Jo tikslas – pažaboti kibernetinius nusikaltimus.

Kauno technologijos universiteto Informatikos fakulteto (KTU IF) Kompiuterių katedroje, vadovaujant profesoriui Algimantui Venčkauskui, šis 1 mln. eurų vertės pusantrų metų truksiantis projektas startavo liepos mėnesį.

Profesorius A. Venčkauskas neseniai patvirtino, kad kibernetinis karas mūsų šalyje vyksta jau senokai.

„Galima išskirti keletą tarpusavyje glaudžiai susijusių kibernetinio saugumo sričių: kompiuterinių sistemų sauga, kibernetiniai nusikaltimai, kibernetiniai karai. Kadangi kibernetinė erdvė yra globali, tai kibernetinio saugumo grėsmių tik didės ir valstybė, ir mes asmeniškai tam turėsime skirti vis daugiau dėmesio“, – sakė jis.

Centrui suteiktas ir angliškas pavadinimas – „Lithuanian Cybercrime Centre of Excellence for Training, Research & Education“ (L3CE).

Europos Komisijos (EK) finansuojamo projekto pagrindinis tikslas – pasiekti esminio pagėrėjimo kovojant su kibernetiniais nusikaltimais Lietuvoje ir tarptautiniais kibernetiniais nusikaltimais Rytų Baltijos regione ir Europos Sąjungoje (ES).

Centro sukūrimas leis Lietuvai pradėti bendradarbiauti kibernetinių nusikaltimų prevencijos srityje su kitomis ES šalimis, bus parengtos ir adaptuotos įvairios mokymo programos, apmokyti dėstytojai.

Dar vienas svarbus žingsnis, lydėsiantis centro įkūrimą – Kriminalistikos atviro kodo įrankių laboratorijos („Forensic Open Source Tools“, FOST) sukūrimas ir įrengimas.

Įkurtame centre bus vykdoma mokslinė tiriamoji bei inovacijų veikla – atliekami tyrimai bei jų rezultatų panaudojimas ir sklaida. Surenkant skaitmeninius įkalčius, bus panaudota ispanų naudojama sertifikavimo programa tyrėjams „Certified specialist – Digital Evidence First Responder“.

Šio centro specialistai nuolat bendradarbiaus, keisis žiniomis ir patirtimi su kolegomis iš ES kibernetinių nusikaltimų kompetencijų centrų tinkle.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!