Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/45130/vilniaus-universitetui-moksline-pazanga-padeda-uztikrinti-ir-modernejanti-infrastruktura/spausdinti/

Vilniaus universitetui mokslinę pažangą padeda užtikrinti ir modernėjanti infrastruktūra

Publikuota: 2014-06-05 16:08
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vis dažniau pasigirsta diskusijų apie studijų kokybę, konkurencingumą, galimybes įsitvirtinti darbo rinkoje. Visi renkasi įstaigas studijoms, vertina, ieško sau ar atžalai geriausio varianto. Vilniaus universitetas (VU), vienas dažniausių moksleivių prioritetų, negali skųstis dėmesio stoka, tačiau pirmaujančiojo etiketė skatina pasitempti visose srityse.


Vis dažniau pasigirsta diskusijų apie studijų kokybę, konkurencingumą, galimybes įsitvirtinti darbo rinkoje. Visi renkasi įstaigas studijoms, vertina, ieško sau ar atžalai geriausio varianto. Vilniaus universitetas (VU), vienas dažniausių moksleivių prioritetų, negali skųstis dėmesio stoka, tačiau pirmaujančiojo etiketė skatina pasitempti visose srityse.

Šiuolaikiška įranga šiuolaikiniam studentui

Vilniaus universitetas, įvertinęs, kad studijų kokybei ne mažiau nei specialistai svarbi moderni infrastruktūra, prieš trejus metus pradėjo įgyvendinti Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamą projektą „Vilniaus universiteto filologijos, socialinių ir komunikacijos mokslų studijų infrastruktūros ir bazinės įrangos atnaujinimas“. Visos projekto, kurio biudžetas – per 14 mln. litų, investicijos skiriamos studijų programų technologiniam aprūpinimui VU Filologijos, Komunikacijos, Filosofijos, Kauno humanitariniame fakultetuose, Užsienio kalbų, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutuose. Taip pat projektas skirtas VU centrinių rūmų bibliotekos lankytojams, kurie naudosis atviros prieigos humanitarinių ir socialinių mokslų skaityklomis.

Pasak projekto įgyvendintojų, idėja gimė iš savalaikių poreikių, kad universitete studentai gautų ne tik atitinkamos studijų srities teorines žinias, bet ir išmoktų dirbti su tokia įranga, kuri paplitusi lyderiaujančiose darbo rinkose, organizacijose, Lietuvos, užsienio mokslo institucijose, verslo struktūrose. Šiuo metu kuriama pasaulinio lygio humanitarinių ir socialinių mokslų studijų infrastruktūra pagerins studijų programų kokybę, absolventų konkurencingumą darbo rinkoje, o dėstytojams sukurs šiuolaikiškas, patogias darbo sąlygas moksliniams tyrimams ir tobulėjimui.

Projekto metu jau modernizuota filologijos, socialinių studijų krypčių infrastruktūra: įsigyta studijoms ir laboratoriniams tyrimams reikalinga įranga, kompiuterinė bei programinė įranga, suremontuotos patalpos. Moderni vaizdo konferencijų įranga suteikė galimybę plačiau taikyti e-mokymo(si) privalumus, organizuoti nuotolines įvairių šalies regionų, užsienio lektorių paskaitas, konferencijas. Jau veikiančios šiuolaikiškos tekstų analizės ir redagavimo kompiuterinės programos, sinchroninio vertimo technika bei laboratorijose esanti specialioji įranga skatina lituanistikos (baltistikos) studijų ir mokslinių tyrimų plėtrą, intensyvina lituanistikos specialistų edukacinę, mokslinę veiklą. Įrengus specialia filologijos mokslų specifiką atitinkančia programine, kompiuterine įranga aprūpintas modernias užsienio kalbų mokymo auditorijas ir laboratorijas, studentai gali dirbti ne tik su dėstytoju, bet ir savarankiškai.

Netolimoje ateityje – ir technologinius proveržius skatinsianti įranga

Rekonstravus iki šiol nenaudojamą pastatą VU Kauno humanitariniame fakultete, netrukus pradės veikti moderni biblioteka. Įdiegus atvirų fondų leidinių identifikavimo ir apsaugos sistemas, VU centrinių rūmų bibliotekoje pagerės lankytojų aptarnavimas bei bibliotekos veiklos sąlygos. Šios sistemos modernizavimas užtikrins bibliotekos fondo leidinių saugumą, pagerins leidinių paieškos, priėmimo ir išdavimo spartą, suteiks lankytojams savarankiškumą bei tiesioginį prieinamumą tiek prie spausdintinių, tiek skaitmeninių informacijos šaltinių. Psichologijos, sociologijos ir socialinio darbo krypčių studentams bus įrengtos mokomosios laboratorijos su specializuota įranga žmogaus psichofizikinių ir psichofiziologinių parametrų registravimui, žmogaus ar žmonių grupių elgesio stebėjimui. Tai sudarys sąlygas atlikti patikimus kokybinės analizės tyrimus. Komunikacijos fakulteto studentai galės naudotis moderniausia radijo, TV studijos, paveldo skaitmeninimo ir leidybos technine, programine įranga, kuri naudojama fakulteto studijų programose rengiamų specialistų profesinėje aplinkoje. Paveldo skaitmeninimo laboratorinė įranga bus unikali Lietuvoje. Ji leis įgyti praktinių žinių, kurios, tikimasi, paskatins šios srities proveržį akademinėje visuomenėje ir rinkoje.

Projekto įgyvendinimo metu atnaujintos patalpos, įdiegta moderni įranga pagerins visų pakopų studijų programų kokybę, padidins studentų praktinio mokymosi ir jų mokslinio darbo galimybes. Tai leis VU absolventams per studijas įgytas teorines žinias pritaikyti praktikoje, lengviau integruotis į darbo rinką, dalyvauti Lietuvos bei užsienio institucijose vykdomuose mokslo tyrimuose. Projektą planuojama baigti įgyvendinti iki 2015 m. liepos 30 d.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!