Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/44194/lietuvos-teismo-ekspertizes-centras-mazins-ekspertiniu-it-tyrimu-eiles-teismuose/spausdinti/

Lietuvos teismo ekspertizės centras mažins ekspertinių IT tyrimų eiles teismuose

Publikuota: 2014-04-02 12:28
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvos teismo ekspertizės centras (LTEC), bendradarbiaudamas su UAB BAIP kibernetinės saugos kompetencijos centru (nuo šių metų pradžios – UAB NRD CS) ir Estijos teismo ekspertizės institutu (EKEI), modernizuoja skaitmeninės informacijos ekspertinių tyrimų laboratoriją, leisiančią sumažinti ekspertinių tyrimų eiles, padidinti ištiriamų nusikaltimų skaičių ir tokiu būdu pakelti teisingumo lygį šalyje.


Lietuvos teismo ekspertizės centras (LTEC), bendradarbiaudamas su UAB BAIP kibernetinės saugos kompetencijos centru (nuo šių metų pradžios – UAB NRD CS) ir Estijos teismo ekspertizės institutu (EKEI), modernizuoja skaitmeninės informacijos ekspertinių tyrimų laboratoriją, leisiančią sumažinti ekspertinių tyrimų eiles, padidinti ištiriamų nusikaltimų skaičių ir tokiu būdu pakelti teisingumo lygį šalyje.

„Dėl visuotiniam technologijų naudojimo bumui neproporcingo LTEC technologinių resursų augimo, pastaraisiais metais susiduriame su problema, paplitusia ir kitose ES šalyse – elektroninių įkalčių apdorojimas bei nusikaltimų kibernetinėje erdvėje tyrimas tampa vis sudėtingesnis, imlesnis laikui ir žmogiškiesiems ištekliams. Tai lėmė, jog skaitmeninės informacijos tyrimų eilės per pastaruosius metus išaugo dvigubai ir trunka nuo metų iki kelerių. Dėl to ypatingai nukenčia bylos, kuriose tyrimo greitis gali turėti lemiamos įtakos bylos eigai“, teigia LTEC direktorė dr. Gabrielė Juodkaitė–Granskienė. „Todėl pagrindinis šio projekto tikslas yra skaitmeninės informacijos tyrimų paspartinimas - automatizavimas, kuris sumažintų ekspertinių tyrimų eiles teismuose bei paskatintų efektyvų sudėtingų tarptautinio pobūdžio nusikaltimų išaiškinamumą ir prevenciją“.

Šiuo metu LTEC yra atliekamos 38 rūšių ekspertizės, tarp kurių nuo 1995 m. atliekami informacinių technologijų (IT) tyrimai. Pagrindiniai ekspertizių užsakovai yra teismai, prokuratūros, policija, muitinės tarnybos, saugumo ir specialiųjų tyrimų tarnybos, užsienio teisėsaugos tarnybos. Skaitmeniniai įrodymai itin svarbūs korporatyvinės informacijos nutekinimo, vaikų pornografijos ir pedofilijos, sukčiavimo, terorizmo bei kitose bylose.

„Šiuolaikiniame pasaulyje, sujungtame technologijų, neturėtų stebinti, kad skaitmeniniai įkalčiai gali turėti lemiamą vaidmenį bylose ir nusverti svarstykles į vieną ar kitą pusę. Trumposios žinutės, elektroniniai laiškai, nuotraukos, vaizdo įrašai gali įrodyti teisiamojo kaltumą arba atvirkščiai – sukurti nepajudinamą alibi. Todėl labai svarbus ne tik tyrimo greitis, bet ir tai, kad tyrėjų naudojama technologija bei procesai užtikrintų skaitmeninių įkalčių autentiškumą ir patikimumą tiek iš chronologinės, tiek iš turinio pusės“, – teigia NRD CS direktorius Dr. Vilius Benetis.

Moderni skaitmeninės informacijos kriminalistinių tyrimų laboratorija prisidės prie efektyvesnio teismo audiovizualinių kūrinių, fonogramų, kompiuterių vaizdo ir žaidimo programų laikmenose, vaizdo bei informacinių technologijų ekspertizių atlikimo baudžiamųjų, civilinių ir administracinių bylų procese. Pakils ir LTEC ekspertų gebėjimai bylose, susijusiose su kibernetiniais nusikaltimais: pramoninio šnipinėjimo atvejais, duomenų bazių ir informacinių sistemų vientisumo pakeitimais, asmens duomenų vagystėmis ir jų panaudojimu nusikalstamuose veiksmuose, asmens tapatybės pasisavinimo bylose.

Centralizuota laboratorija leis efektyviau išnaudoti IT darbo vietas Lietuvoje – per tinklo sąsają ne tik ekspertas, bet ir tyrėjai galės naudotis centralizuotais resursais. Tokiu būdu bus geriau išnaudojamos tyrėjų kompetencijos ir padidės jų darbo efektyvumas.

„Tikimės, kad projektas taip pat prisidės prie skaitmeninės aplinkos saugumo didinimo bei teisėtos skaitmeninės ekonomikos propagavimo ir leis geriau apsaugoti internetu besinaudojančius Lietuvos piliečius ir įmones“, komentuoja LTEC direktorė dr. Gabrielė Juodkaitė–Granskienė.

Vykdant tarptautinį projektą, bus modernizuotos LTEC bei EKEI laboratorijos, rengiami teismo ekspertai ir gerinama jų kvalifikacija, vykdomi eksperimentai pritaikant modernias technologijas vietinei teisinei aplinkai, į ekspertinę praktiką įdiegti nauji tyrimo metodai ir patobulinti esami, vykdoma specialiųjų žinių ir techninių priemonių panaudojimo galimybių sklaida, užtikrinta atitiktis ISO 9001 ir ISO 17025 standartų reikalavimams. Taip pat bus atlikta mokslinė tiriamoji veikla ir sukurta metodinė medžiaga, skirta naudojimui visos Europos erdvės teismų ekspertizės organizacijose, pristatoma tarptautinėse konferencijose.

Projektą remia Europos Komisijos programa „Prevencija ir kova su nusikalstamumu 2007–2013“ (angl. „Prevention of and fight against crime 2007–2013“). Europos Komisija projekto įgyvendinimui skyrė 507625,20 € paramą, kuri padengs 90 proc. visų projekto kaštų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!