Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/34583/apie-galimas-draugystes-internete-pasekmes-diskutavo-4-tukst-moksleiviu/spausdinti/

Apie galimas „draugystės“ internete pasekmes diskutavo 4 tūkst. moksleivių

Publikuota: 2012-05-25 15:35
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: TEO LT, AB

Penktadienį Klaipėdoje buvo surengtos paskutinės šių metų Saugesnio interneto akademijos paskaitos. Akademijai keliaujant po Lietuvą, su virtualiame pasaulyje slypinčiais galimais pavojais ir asmeninės informacijos saugojimo svarba susipažino 4 tūkst. šalies moksleivių trylikoje šalies miestų.


Penktadienį Klaipėdoje buvo surengtos paskutinės šių metų Saugesnio interneto akademijos paskaitos. Akademijai keliaujant po Lietuvą, su virtualiame pasaulyje slypinčiais galimais pavojais ir asmeninės informacijos saugojimo svarba susipažino 4 tūkst. šalies moksleivių trylikoje šalies miestų.

Paskaitose dalyvavusių moksleivių teigimu, Saugesnio interneto akademija paskatino susimąstyti apie internete kylančius pavojus dėl asmeninių duomenų viešinimo, nepageidaujamos informacijos siuntimo, pažinčių ir susitikimų su internete kalbinančiais asmenimis. Į paskaitas vaikus atlydėję mokytojai sakė, kad dauguma moksleivių žadėjo, vos grįžę namo, prisėsti prie interneto ir peržiūrėti bei atskirti socialiniuose tinkluose esančius tikrus draugus nuo netikrų.

,p> „Kad ir kiek tėvai ar mokytojai kalbėtų apie virtualaus pasaulio pavojus, mokiniai elgiasi taip, kaip jiems atrodo geriau. Daug paveikiau, kai apie tai moksleiviai diskutuoja su specialistais. Pastebėjome, kad į pamokos turinį ypač reagavo mergaitės. Dažnai net nesusimąstydami ir vaikai, ir suaugusieji pateikia internete informaciją apie save. Tokios paskaitos priverčia susimąstyti ir būti atidesniems“, – po Saugesnio interneto akademijos paskaitų mintimis dalinosi moksleivius atlydėję pedagogai. Paskaitas išklausę mokytojai dalyvavo apklausoje. Jos rezultatai parodė, kad didžiausią pavojų vaikams internete kelia: viešinami asmeniniai duomenys (9,29 balo iš 10), perteklinė informacija (9,21), nepageidaujamas turinys (9,1), patyčios kibernetinėje erdvėje (9,06), priklausomybė nuo interneto ir kompiuterio (9,02), pažintys internetu ir susitikimai su interneto „draugais“ (8,77), virusai ir užkratai (7,72).

,p> Ketvirtus metus iš eilės rengiamuose Saugesnio interneto akademijos seminaruose iš viso yra dalyvavę 10 tūkst. Lietuvos moksleivių. Vien šiemet buvo organizuotos 175 paskaitos. Jų klausėsi Vilniaus, Rokiškio, Kauno, Jonavos, Utenos, Panevėžio, Kėdainių, Marijampolės, Šiaulių, Plungės, Tauragės, Mažeikių ir Klaipėdos 2-11 klasių moksleiviai. Projekto organizatoriai sako iš pokalbių su vaikais galintys daryti išvadą, kad kasmet internetu naudojasi vis jaunesni asmenys. Pavyzdžiui, apie 70 proc. kalbintų antrokų bendrauja socialiniuose tinkluose. Paskaitose apie virtualiame pasaulyje slypinčius pavojus dalyvavę moksleiviai gavo specialius Saugesnio interneto akademijos absolventų diplomus.

,p> Saugesnio interneto akademijos projektą įgyvendina Švietimo ir mokslo ministerijos Švietimo Informacinių technologijų centras, Ryšių reguliavimo tarnyba ir telekomunikacijų bendrovė TEO.

,p> Organizatoriai vaikų saugumu internete besirūpinantiems tėveliams siūlo apsilankyti interneto svetainėje www.teo.lt/saugesnio-interneto-akademija, kurioje pateikiama naudingų nuorodų, taip pat patarimų, mokomųjų vaizdo reportažų ir kitos aktualios metodinės medžiagos šia tema.

Kaip ir ankstesniais metais, akademija buvo rengiama tarptautinės Saugesnio interneto dienos, kuri minima daugiau nei 65 šalyse, proga. Daugiau informacijos apie saugų internetą ir Saugesnio interneto dienos renginius galima rasti svetainėje www.draugiskasinternetas.lt.


TEO LT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!