Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/34477/sestadieni-scenoje-varzysis-mokslininkai/spausdinti/

Šeštadienį scenoje varžysis mokslininkai

Publikuota: 2012-05-22 12:24
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Britų taryba

Ką bendro turi archeologija ir Agata Kristi? Ar gali aritmetinė formulė padėti išsirinkti gerą žmoną? Į šiuos klausimus stovėdami scenoje šį šeštadienį atsakys jaunieji mokslininkai, dalyvaujantys Britų tarybos projekte „Šlovės laboratorija“.


Ką bendro turi archeologija ir Agata Kristi? Ar gali aritmetinė formulė padėti išsirinkti gerą žmoną? Į šiuos klausimus stovėdami scenoje šį šeštadienį atsakys jaunieji mokslininkai, dalyvaujantys Britų tarybos projekte „Šlovės laboratorija“. Kas taps geriausiu ir laimės galimybę atstovauti Lietuvą tarptautinio konkurso finale Jungtinėje Karalystėje vyksiančiame Čeltenhemo mokslo festivalyje, sužinoti galės visi norintys, nes renginys atviras ir nemokamas.

„Šlovės laboratorija“

Projekto finaliniame renginyje, kuris vyks Nacionalinėje dailės galerijoje, susirungs biologijos, medicinos, matematikos, chemijos, farmacijos ir kitų sričių mokslininkai ir studentai. Jų užduotis – sukurti intrigą ir sudominti klausytojus sudėtinga moksline tema vos per tris minutes. Dalyvių pasirodymus vertins komisija, kurioje – LTV programų direktorius Rolandas Maskoliūnas, VU Biochemijos instituto Bioelektrochemijos ir biospektroskopijos skyriaus vedėjas doc. dr. Gintaras Valinčius, KTU Fundamentalųjų mokslų fakulteto Fizikos katedros habilituotas fizinių mokslų daktaras prof. Arvaidas Galdikas ir Lietuvos energetikos instituto Hidrologijos laboratorijos mokslo darbuotoja, technologijos mokslų daktarė Diana Meilutytė-Barauskienė.

Lietuvoje antrus metus rengiamas konkursas siekia paraginti tiksliųjų ir gamtos mokslų mokslininkus, mokytojus ir studentus pasidalinti mokslo idėjomis su visuomene. Projekto organizatoriai meta iššūkį: ar pavyks sudėtingą mokslinį klausimą atskleisti taip, kad suprastų kiekvienas?

„Mokslas ir naujos idėjos – šiuolaikinio pasaulio variklis, todėl negalima leisti mokslo įdomybėms dulkėti archyvuose, paskęsti tarp formulių ir niekam nesuprantamų terminų. Nebe pirmus metus traukiame mokslininkus ir jų idėjas į dienos šviesą ir tikime, kad šeštadienį į renginį susirinkę žiūrovai maloniai nustebs, o mokslo entuziastų gretos padidės“, – įsitikinusi renginį organizuojančios Britų tarybos projektų vadovė Lietuvoje Danguolė Kiznienė.

Anot jos, tokie projektai kaip „Šlovės laboratorija“ ne tik skatina mokslininkus išeiti į viešumą ir dalintis savo atradimais, bet ir augina jaunąją mokslininkų kartą. „Norėdami įkvėpti jaunimą rinktis mokslo kelią, visų pirma turime parodyti, kad mokslininko darbas yra įdomus ir įtraukiantis“, – sakė D. Kiznienė.

Projekto dalyviai sėmėsi patirties iš garsaus britų mokslo žurnalisto, milijonines auditorijas sutraukusio filmo apie pirmąjį kosmonautą Jurijų Gagariną „Pirmoji orbita“ režisieriaus dr. Christopherio Riley. Mokslo naujovių entuziastas, pirmosios tiesioginės BBC transliacijos internetu iniciatorius, daugelio kultinių BBC mokslinių laidų bendraautoris Lietuvos mokslo talentus mokė, kaip savo aistra mokslui užkrėsti kitus. Viešojo kalbėjimo įgūdžius ištobulinti mokslo talentams padėjo Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė Adrija Čepaitė.

Projekto „Šlovės laboratorija“ finalą ves žurnalistas Ignas Krupavičius. Renginys vyks šeštadienį, gegužės 26 d. 14 valandą Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje. Įėjimas nemokamas.

Projekto iniciatorius – Britų taryba Lietuvoje. Projekto draugas – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija. Daugiau informacijos apie projektą – interneto svetainėje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!