Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/30945/lietuvos-suaugusieji-internete-lavinsis-nemokamai/spausdinti/

Lietuvos suaugusieji internete lavinsis nemokamai

Publikuota: 2011-09-19 14:05
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: IVPK

Iki 2013 metų Lietuvoje ruošiamasi sukurti ir įdiegti naują, suaugusiesiems skirtą švietimo nuotoliniu būdu programą. Kiekvienas šalies gyventojas internete galės pasiekti nemokamą, profesionaliai parengtą įvairių sričių mokomąją medžiagą ir virtualioje erdvėje pasitikrinti įgytas žinias.


Iki 2013 metų Lietuvoje ruošiamasi sukurti ir įdiegti naują, suaugusiesiems skirtą švietimo nuotoliniu būdu programą. Kiekvienas šalies gyventojas internete galės pasiekti nemokamą, profesionaliai parengtą įvairių sričių mokomąją medžiagą ir virtualioje erdvėje pasitikrinti įgytas žinias.

Projektas „Suaugusiųjų švietimo programų ir objektų saugykla – elektroninių mokymosi paslaugų priemonė“, įgyvendinti pradėtas 2009 m. pabaigoje. Jį užbaigus, visuomenei bus pasiūlyta daugiau nei 500 skirtingų mokymosi programų, orientuotų į 25–64 metų amžiaus šalies gyventojus.

Žmonės galės lavintis devyniose pagrindinėse asmens kompetencijų srityse: gimtosios ir valstybinės kalbos, kompiuterinio ir skaitmeninio raštingumo, užsienio kalbų, verslumo, teisinio raštingumo, pilietinio ir politinio raštingumo, tarpasmeninės ir tarpkultūrinės komunikacijos, sveikatingumo bei meninės saviraiškos. Neatmetama galimybė, kad šis sąrašas laikui bėgant plėsis, atsižvelgiant į projekto dalyvių išreikštus pageidavimus ir poreikius.

Už beveik 14 mln. litų vertės projekto įgyvendinimą atsakingas Ugdymo plėtotės centras. Anot projekto vadovo Sauliaus Samulevičiaus, mokslas nuotoliniu būdu bus paprastai ir lengvai prieinamas net ir tolimiausiuose šalies kampeliuose, todėl dešimtis kartų išaugs suaugusiųjų lavinimo efektyvumas ir sumažės švietimo kaštai. „Kokybiška švietimo sistema – vienas iš kertinių pamatų brandžiai, nuolat tobulėjančiai ir klestinčiai visuomenei bei valstybei. Šiuo projektu siekiame didinti švietimo, lavinimosi prieinamumą, sudaryti sąlygas tobulėti kiekvienam norinčiam suaugusiajam“, – tvirtina S. Samulevičius.

Pasak Ugdymo plėtotės centro direktoriaus pavaduotojo ir projekto iniciatoriaus Tado Tamošiūno, mokomoji medžiaga suaugusiesiems bus pateikiama įvairiais pavidalais – tekstais, garso, vaizdo įrašais ir kt. Žmonėms bus sudaromos galimybės įsivertinti turimą žinių lygį, atsakant į testų klausimus ir gaunant įvertinimą. Dalyvaujantieji projekte nebus palikti likimo valiai: elektroniniu ir telefoniniu ryšiu suaugusieji bus konsultuojami apie saugykloje esančias mokymosi programas bei kitose duomenų bazėse esančias mokymosi galimybes.

M. Tamošiūno teigimu, įvairiapusės ir plataus spektro mokymosi programos leis savišvieta užsiimantiems suaugusiesiems ne tik įgyti bei tobulinti profesines žinias, bet ir nuolat plėsti akiratį, ugdyti asmeninius sugebėjimus. Projekto įgyvendinimo darbai žengia į priekį – nupirkta visa techninė ir programinė saugyklos veikimui reikalinga įranga.

Finansavimas projektui skirtas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų, pagal Ekonomikos veiksmų augimo programos 3 prioriteto „Informacinė visuomenė visiems“ priemonę „Elektroninio mokymosi paslaugos“. Iš viso pagal prioritetą „Informacinė visuomenė visiems“, kurio įgyvendinimą administruoja Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Susisiekimo ministerijos, 2007–2013 m. Lietuvos informacinės visuomenės plėtros projektams finansuoti bus panaudota 975 mln. Lt.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!