Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/28228/zaliojo-protokolo-dalyviai-varzysis-kas-labiau-sumazins-co2/spausdinti/

„Žaliojo protokolo“ dalyviai varžysis, kas labiau sumažins CO2

Publikuota: 2011-03-15 12:45
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: LESTO, AB

AB LESTO socialinės iniciatyvos „Tiek, kiek reikia“ įstiegtą laisvanorišką susitarimą – „Žaliąjį protokolą“ – pasirašiusios Lietuvos įmonės, norinčios dalyvauti konkurse dėl racionaliausios įmonės vardo, nuo balandžio 1 d. pradės skaičiuoti savo racionaliai sunaudotas kilovatvalandes. Norintys prisijunti prie pirmojo „Žaliojo protokolo“ konkurso gali tai padaryti iki balandžio 1 dienos.


AB LESTO socialinės iniciatyvos „Tiek, kiek reikia“ įstiegtą laisvanorišką susitarimą – „Žaliąjį protokolą“ – pasirašiusios Lietuvos įmonės, norinčios dalyvauti konkurse dėl racionaliausios įmonės vardo, nuo balandžio 1 d. pradės skaičiuoti savo racionaliai sunaudotas kilovatvalandes. „Žaliąjį protokolą“ jau pasirašė 38 Lietuvos įmonės, pritariančios idėjoms ugdyti energinius išteklius racionaliai vartojančios visuomenės tradicijas ir siekiančios prisidėti prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos mažinimo. Norintys prisijunti prie pirmojo „Žaliojo protokolo“ konkurso gali tai padaryti iki š. m. balandžio 1 dienos.

„Kviečiame įmones ir organizacijas ne tik daugiau dėmesio skirti racionaliam elektros energijos resursų naudojimui, bet ir pasivaržyti per pusę metų siekiant geriausių rezultatų. Konkurso laikotarpis – nuo šių metų balandžio iki rugsėjo 31 dienos. Lyginsime įmonių antro ir trečio ketvirčių praėjusių ir šių metų laikotarpio sąskaitas už elektros energiją, įmonių veiklos rezultatus ir patiektus jų aprašymus, apie tai, kokie konkretūs sprendimai buvo įgyvendinti, siekiant energiją vartoti racionaliau. Parodyti, kad veiklos rezultatai nesumenko, įmonės galės joms priimtina forma – pateikiant savo gamybos, pardavimų, suteiktų paslaugų apimtis“, – sakė LESTO socialinių projektų vadovė Renata Gaudinskaitė.

„Žaliojo protokolo“ dalyviai varžysis, kas labiau sumažins CO2 Pasibaigus konkurso laikotarpiui, iki spalio 31 d. bus laukiama duomenų iš bendrovių, o iki lapkričio 20 dienos – visa informacija bus įvertinta ir išrinkti laimėtojai. „Didelį dėmesį kreipsime į visas geras iniciatyvas, darbuotojų įtraukimo ir motyvavimo būdus, originalius įmonių sprendimus, pasidalinsime visais geros praktikos pavyzdžiais“, – sakė LESTO atstovė.

Visi konkurso dalyviai bus apdovanoti specialiais „Racionalaus energijos vartotojo“ pažymėjimais, o geriausių rezultatų per pusę metų pasiekusios įmonės pelnys diplomus ir prizus – ekologiškus ir ekonomiškus „Velokino“ seansus. Geriausių rezultatų pasiekusi įmonė ar organizacija šiemet pirmą kartą bus apdovanota išskirtiniu projekto „Tiek, kiek reikia“ simboliu – „Elektromedžiu“.

Nustatyta, kad didžiausią įtaką klimato kaitai turi naftos, gamtinių dujų ir anglies naudojimas. „Norėdami išvengti ekstremalių pokyčių, kurių apraiškas jaučiame per gamtos stichijų pasireiškimus – audras, liūtis, šalčius, sausras – turime mažinti energijos sąnaudas. Privalome imtis priemonių pradėdami nuo savęs – rinktis klimato kaitos požiūriu aplinką mažiau veikiančias priemones, paslaugas, įrangą“, – sakė R. Gaudinskaitė. Pasak jos, yra paskaičiuota, kad kiekvienas žmogus vykdydamas savo veiklas kasmet „pagamina“ apie 5 tonas CO2, tačiau neįtikėtina, kokių rezultatų galima pasiekti pakeitus savo įpročius. Per metus vieno kompiuterio išjungimas sumažina CO2 septyniais kilogramais.

„Kiekvienos įmonės racionaliai išnaudotos kilovatvalandės – tai nepagamintas CO2. Toks ir yra šios iniciatyvos tikslas – net ir paprastais sprendimais prisidėti prie visuotinio atšilimo priežasčių mažinimo. Vien „Žaliojo protokolo“ pasirašymas – jau yra gera pradžia. Tikimės, kad išskirtinį „Tiek, kiek reikia“ ženklą – „Elektromedį“ galėsime dovanot kasmet“, – sakė LESTO socialinių projektų vadovė. Jos teigimu, prisijungti prie „Žaliojo protokolo“ įmonės galės nuolat, tačiau šių metų konkurse dalyvaus tik įmonės, informavusios apie tai iki balandžio 1 d. Apie savo norą prisijungti prie „Žaliojo protokolo“ ir/arba dalyvauti konkurse įmonių ar organizacijų vadovai turi informuoti projekto iniciatorius elektroniniu paštu.

Protokolą pasirašiusios įmonės skelbiamos LESTO svetainėje. Čia yra pateikta daugiau informacijos apie patį „Žaliąjį protokolą“ bei verslui skirtos konferencijos pranešimų medžiaga ir jų vaizdo įrašai.

„Žaliąjį protokolą“ – simbolinį, tačiau svarbų žingsnį link racionalaus elektros energijos vartojimo versle – įmonės pasirašė šiemet LESTO pirmą kartą Lietuvoje surengtoje konferencijoje „Tiek, kiek reikia įmonei“. Joje dalyvavę 200 įvairių įmonių bei organizacijų atstovų pritarė būtinybei keisti visuomenės įpročius, verslo procesus bei įrangą, siekiant elektros energiją vartoti racionaliau. Įmonių atstovai renginio metu pasirašė „Žaliąjį protokolą“, taip išreikšdami savo pritarimą siekti aplinkosaugos ir efektyvaus verslo vystymo tikslų.

LESTO valdomo elektros skirstomojo tinklo ūkio ir bendrovės veiklos efektyvumo siekimas – vienas pagrindinių elektros energetikos sektoriaus pertvarkos tikslų, numatytų Europos Sąjungos III energetikos paketo reikalavimuose. Siekdama veiklos efektyvumo, LESTO skatina racionalių verslo sprendimų ieškoti ir kitas įmones bei organizacijas, pradedant nuo efektyvesnio elektros energijos vartojimo.


LESTO
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!