Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/25958/e-byla-spartesnis-ir-skaidresnis-baudziamasis-procesas-efektyvesnis-bendradarbiavimas/spausdinti/

E. byla – spartesnis ir skaidresnis baudžiamasis procesas, efektyvesnis bendradarbiavimas

Publikuota: 2010-11-05 09:40
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: LR vidaus reikalų ministerija

Per dvejus metus baudžiamajame procese dalyvaujančios įstaigos pereis prie integruotos baudžiamojo proceso informacinės sistemos (IBPIS), vadinamosios e. bylos, sudarysiančios galimybę su baudžiamuoju procesu susijusius veiksmus perkelti į elektroninę erdvę.


E. byla – spartesnis ir skaidresnis baudžiamasis procesas, efektyvesnis bendradarbiavimasPer dvejus metus baudžiamajame procese dalyvaujančios įstaigos pereis prie integruotos baudžiamojo proceso informacinės sistemos (IBPIS), vadinamosios e. bylos, sudarysiančios galimybę su baudžiamuoju procesu susijusius veiksmus perkelti į elektroninę erdvę. Vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio teigimu, tai leis ne tik operatyviau rengti dokumentus, sumažinti finansines ir specialistų darbo sąnaudas, bet ir suteiks projektui pridėtinės vertės – kadangi visi veiksmai bus fiksuojami bei matomi procese dalyvaujančioms institucijoms, padidės procesų skaidrumas. Tai – pirmasis projektas Lietuvoje, kai bus susietos jau esamos skirtingų institucijų informacinės sistemos.

„Ne kartą esu sakęs, kad vienas svarbiausių tikslų tobulinant ikiteisminio tyrimo sistemą – pagreitinti ir atpiginti jo procesus. Ši sistema, susiesianti, t. y. leisianti „susikalbėti“ baudžiamajame procese dalyvaujančių įstaigų duomenų bazes, būtent ir leis tai pasiekti. Dirbantiems su bylomis specialistams bus lengviau keistis informacija, procesinių dokumentų rengimas bus automatizuotas, o reikalinga informacija sutelkta vienoje rinkmenoje. Todėl tą laiką, kuris dabar yra gaištamas rankiniu būdu pildant daugybę besidubliuojančių formų ar atliekant kitą administracinį darbą, bus galima skirti tiesioginiam darbui – bylų tyrimui. Taip, beje, būtų iš dalies išspręstas ir darbuotojų trūkumo klausimas. Matau visokeriopą šio projekto naudą. Taip pat – ir naujas galimybes instituciniam bendradarbiavimui, kuris prasidės jau kuriant e. bylą“, – pristatydamas projektą sakė ministras R. Palaitis. Ministro teigimu, įgyvendinus šį projektą, greičiausiai bus svarstomas ir administracinių bylų perkėlimo į elektroninę erdvę bei kitų ikiteisminio tyrimo institucijų informacinių sistemų susiejimo klausimas.

Teisingumo ministro Remigijaus Šimašiaus teigimu, kol kas teisėsaugos institucijų tarpusavio bendradarbiavimas vyksta nepakankamai išnaudojant moderniąsias priemones, kurios leistų užtikrinti daug geresnę šių institucijų veiksmų koordinaciją. „Tikiuosi, kad šis projektas ir jo integralus požiūris leis spręsti įsisenėjusias problemas, užtikrinti efektyvesnę institucijų veiklą, nebešvaistyti mokesčių mokėtojų lėšų bei laiko vis dar pasitaikantiems „tuštiems apsisukimams“. O svarbiausia – tai leis pasiekti geresnius šių institucijų veiklos rezultatus panaudojant mažiau biudžeto lėšų“, – sako R. Šimašius.

Integruota baudžiamojo proceso informacinė sistema susies pagrindinių baudžiamajame procese dalyvaujančių institucijų – policijos, prokuratūros, teismų ir Kalėjimų departamento – duomenų bazes bei informacines sistemas. E. byla generuos baudžiamųjų bylų struktūrą, procesinių dokumentų blankus, statistines korteles fiksuojant visų tyrime dalyvaujančių įstaigų pareigūnų veiksmus ir informaciją, susijusią su nusikalstamos veikos tyrimu nuo jo užregistravimo iki nuosprendžio paskelbimo.

Generalinės prokuratūros Ikiteisminio tyrimo skyriaus vyriausiojo prokuroro Zenono Buroko teigimu, šis projektas yra itin aktualus prokurorams, kurie baudžiamajame procese dalyvauja nuo ikiteisminio tyrimo pradžios iki bausmės atlikimo. Nepaisant veikiančios informacinės prokuratūros sistemos, prokurorams tenka pakartotinai suvedinėti ikiteisminio tyrimo duomenis, todėl e. bylos projektas nuo jų nuims didžiulį administracinio darbo krūvį. Pasak Z. Buroko, tai bus žymūs pokyčiai baudžiamojo proceso sistemoje.

Ministras R. Palaitis sakė, jog kreipsis į Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos vadovybę siūlydamas, jog šiam projektui vadovautų Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas, kurio indėlis inicijuojant e. bylos projektą yra labai svarus.

E. bylos projektas – vienas iš Europos Komisijos (EK) skelbto konkurso pagal Nusikalstamumo prevencijos ir kovos su nusikalstamumu specialiąją programą laimėtojų. Šiam konkursui buvo pateikta 70 projektų, 29 iš jų laimėjo finansavimą. E. bylos projektui EK skyrė apie 6 mln. litų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!