Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/22341/it-specialybes-populiarinamos-nuotaikingais-renginiais-ir-sekmes-istorijomis/spausdinti/

IT specialybės populiarinamos nuotaikingais renginiais ir sėkmės istorijomis

Publikuota: 2010-03-25 07:52
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: el. paštas Asociacija „Infobalt“

Nepaisant to, kad gyvename elektronikos amžiuje, jaunoji karta vis rečiau renkasi informacinių technologijų srities studijas. Visą kovo mėnesį Lietuvos mokyklose vyks Europos Komisijos inicijuotas projektas „E. įgūdžių savaitė“, kurio metu IT srities specialistai ir verslininkai savo sėkmės istorijomis stengsis įkvėpti jaunus žmones rinktis šios srities studijas.


Nepaisant to, kad gyvename elektronikos amžiuje, jaunoji karta vis rečiau renkasi informacinių technologijų srities (IT) studijas. Visą kovo mėnesį Lietuvos mokyklose vyks Europos Komisijos inicijuotas projektas „E. įgūdžių savaitė“, kurio metu IT srities specialistai ir verslininkai savo sėkmės istorijomis stengsis įkvėpti jaunus žmones rinktis šios srities studijas.

Trūksta kvalifikuotų specialistų

Nors didžioji dalis moksleivių noriai naudojasi kompiuteriais ir kitomis technikos naujovėmis, studijuoti jie mieliau renkasi teisės ar vadybos mokslus. Todėl Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, fiksuojamas kvalifikuotų informacinių technologijų vartotojų ir specialistų trūkumas. „Tyrimai rodo, kad žmonių, kurių e. įgūdžiai yra labiau išvystyti, įsidarbinimo rodiklis Europos Sąjungoje yra daugiau kaip pusantro karto didesnis nei tų, kurių e. įgūdžiai yra neišvystyti. Šios tendencijos rodo, kad jaunimui būtina aktyviau pristatyti galimybes, kurias suteikia informacinių technologijų specialybės“, – sako Edmundas Žvirblis, asociacijos INFOBALT vykdantysis direktorius. Jis viliasi, jog projektas padės jauniems žmonėms ne tik daugiau sužinoti apie rinkos poreikius, tačiau ir paskatins rinktis technologines profesijas.

Šimtai renginių IT sričiai

Europos Komisijos inicijuotas „E. įgūdžių savaitė“ projektas vykdomas visoje Europoje. Iš viso vyksta daugiau nei 120 įvairių renginių. Lietuvoje projektą koordinuoja asociacija INFOBALT kartu su Švietimo informacinių technologijų centru (ITC), kampanijos globėjas – Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

„E.įgūdžių savaitė“

Vyksta konferencijos ir diskusijos su IT sritimi susijusiais klausimais, tačiau didžiausias dėmesys skiriamas Lietuvos jaunimui. Jie gali dalyvauti „Idėjų konkurse“, kur originaliausios idėjos autorius bus apdovanotas rėmėjų įsteigtais prizais bei turės galimybę praleisti dieną IT kampanijoje, pabendrauti su ten dirbančiais specialistais ir pasisemti patirties. Dar viena jaunimui skirta projekto dalis – „Vadovai – atgal į mokyklas!“. Projekto iniciatoriai vadovaujasi taisykle, kad ne vien tik blogas, bet ir geras pavyzdys gali būti užkrečiamas, tad pakvietė sėkmingus verslininkus grįžti į mokyklas ir papasakoti savo sėkmės istorijas.

Mokyti teigiamu pavyzdžiu

Beveik dvidešimties IT kompanijų vadovai lankosi savo buvusiose mokyklose, kur susitinka su vyresniųjų klasių moksleiviais. Projekte „Vadovai – atgal į mokyklas!“ dalyvaujantis UAB „IBM Lietuva“ direktorius Irmantas Kandratavičius po susitikimo džiaugėsi dideliu mokinių susidomėjimu. Bendraudamas su mokiniais jis pabrėžė, kad IT sritis – tai ne vien programavimas ir kompiuteriniai įrenginiai, aplink mus – daugybė sričių, kurios neapsieina be IT. „Mano nuomone, turi būti kuo daugiau tokių susitikimų ir nebūtinai IT srities. Aš asmeniškai jaučiu pareigą dalintis su moksleiviais savo įgyta patirtimi“, – sakė I. Kandratavičius. Nuostabos dėl didžiulio moksleivių susidomėjimo neslėpė ir UAB „Forticom“ pardavimų direktorius Vilius Juraitis, ir „Tilde IT“ vadovas Vaclovas Pranskūnas ir kiti jau spėję savo patirtimi pasidalinti vadovai.

„Pasaulyje tokie susitikimai vyksta, bet Lietuvoje tai yra naujiena. Atvyksta buvęs mūsų mokyklos mokinys. Vien tai daug reiškia tiek moksleiviams, tiek jį mokiusiems mokytojams. Manau, kad jis ras įtikinamų žodžių padėsiančių moksleiviams apsispręsti ir rasti vietą gyvenime“, – projekto veiksmingumu neabejojo Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos direktoriaus pavaduotoja neformaliajam ugdymui Jolita Marcinkevičienė.

Vienodos galimybės visiems

Šiuo projektu ypač džiaugiasi mažesnių miestų ir miestelių mokyklos. Panevėžio r. Smilgių vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotoja Birutė Ambutienė teigė, jos buvusio mokinio Tomo Vaičiūno padrąsinimas mokiniams yra labai svarbus. „Kartais kaimo mokyklos yra nuvertinamos. O tokie apsilankymai parodo mūsų moksleiviams, kad ir iš kaimo mokyklų gabūs vaikai turi galimybę daug pasiekti“, – sakė pavaduotoja. Mažesniuose miestuose susitikimai su sėkmingais verslo atstovais tampa tikru įvykiu, o galimybe gyvai bendrauti, pasisemti žinių ir patirties veržiasi ir mokiniai, ir mokytojai.

Susitikimai internete

„IT naktis“

Visas projekte dalyvaujančių mokyklų sąrašas pateikiamas interneto tinklalapyje www.itnaktis.lt. Tame pačiame puslapyje galima peržiūrėti video reportažus iš jau įvykusių susitikimų, tokiu būdu suteikiama galimybė visiems norintiems, bent netiesiogiai dalyvauti susitikime su IT verslo atstovais, pamatyti ir išgirsti jų komentarus.

Susitikimai vyksta visą kovo mėnesį, o kovo 28 d. Vilniaus klube „Havana Social Club“ net trijose salėse vyks projekto uždarymo vakaras „IT naktis“. Renginio metu moksleiviai turės progos neformaliai ir tiesiogiai bendrauti tiek su visa galybe bendraminčių, tiek su IT srities specialistais. Apdovanojimų belaukiantys „Idėjų konkurso“ dalyviai bei visi kiti turės progos dalyvauti laisvose diskusijose, patys pasidalinti informacija bei sužinoti apie karjeros galimybes, darbo IT kompanijoje užkulisius ir subtilybes. Organizatoriai žada naudingą ir nuotaikingą vakarėlį su gera muzika ir šokiais.


Infobalt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!