Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/13367/lietuvos-bibliotekoms-naujausios-microsoft-programines-irangos-uz-31-milijona-litu/spausdinti/

Lietuvos bibliotekoms – naujausios „Microsoft“ programinės įrangos už 31 milijoną litų

Publikuota: 2008-10-02 15:25
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Projektas „Bibliotekos pažangai“

2008 m. spalio 2 d. įvyko spaudos konferencija, kurios metu Pasaulinė informacinių technologijų kompanija „Microsoft“ Lietuvos viešosioms bibliotekoms padovanojo naujausios programinės įrangos, kurios vertė siekia 31 milijoną litų. Ši įranga perduota Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, kuri ją įdiegs visuose projekto „Bibliotekos pažangai“ bibliotekoms teikiamuose kompiuteriuose.


2008 m. spalio 2 d. įvyko spaudos konferencija, kurios metu Pasaulinė informacinių technologijų kompanija „Microsoft“ Lietuvos viešosioms bibliotekoms padovanojo naujausios programinės įrangos, kurios vertė siekia 31 milijoną litų. Ši įranga perduota Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai, kuri ją įdiegs visuose projekto „Bibliotekos pažangai“ bibliotekoms teikiamuose kompiuteriuose.

Padovanota programinė įranga – kompanijos „Microsoft“ indėlis į Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vykdomą projektą „Bibliotekos pažangai“. Siekiama, kad iki projekto pabaigos 2011 metais Lietuvos gyventojai galėtų naudotis nemokamu internetu visose šalies viešosiose bibliotekose, jiems būtų suteikta galimybė įgyti kompiuterinio ir informacinio raštingumo pradmenis. Projekto įgyvendinimo metu taip pat bus vykdomos gyventojų skatinimo naudotis internetu akcijos, siekiant įtraukti ir tas visuomenės grupes, kurias informacinių technologijų plėtra iki šiol palietė mažiausiai.

Projektas „Bibliotekos pažangai“

„Kviesdama savivaldybes dalyvauti projekte „Bibliotekos pažangai“ Kultūros ministerija tikisi per trejus metus iš esmės pakeisti viešųjų bibliotekų situaciją – atnaujinta infrastruktūra ir žinios suteiks bibliotekininkams galių savo bendruomenes įtraukti į informacinės visuomenės gyvenimą. Dovanota naujausia programinė įranga yra vienas pirmųjų žingsnių šio tikslo link. Valstybės, savivaldybių ir rėmėjų bendrafinansavimo principu įgyvendinamas projektas atneš ir daugiau gerų naujienų – , dar šiais metais bibliotekas turėtų pasiekti įvairūs kvalifikacijos kėlimo kursai, tūkstančiai pritaikytos mokymo medžiagos komplektų ir įranga“, – teigia Kultūros ministras Jonas Jučas.

„Džiaugiamės galėdami paremti Lietuvos bibliotekų plėtrą kokybine prasme. Tikime, kad projekto „Bibliotekos pažangai“ užsibrėžti uždaviniai – kompiuterizuoti ir prie plačiajuosčio interneto prijungti visas šalies viešąsias bibliotekas, suteikti reikalingus mokymus bibliotekininkams ir bibliotekų lankytojams, taip pat paskatinti gyventojus naudotis interneto ir informacinių technologijų teikiamomis galimybėmis – išties pagerins daugelio Lietuvos žmonių gyvenimą“, – sako „Microsoft Lietuva“ generalinis direktorius Mindaugas Glodas.

Spaudos konferencijos dalyviai
Spaudos konferencijos dalyviai:
„Microsoft“ komunikacijos vadovas Linas Pečiūra, LR kultūros ministras Jonas Jučas,
Nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius Vytautas Gudaitis,
projekto „Bibliotekos pažangai“ vadovas Kęstutis Juškevičius.

Kompanijos „Microsoft“ padovanotos programinės įrangos dėka bibliotekų darbuotojai ir jų lankytojai galės naudotis ne tik įprastomis kasdienio naudojimo programomis, leidžiančiomis kurti, redaguoti tekstus, naršyti internete, bet ir kurti duomenų bazes, dirbti su nuotraukomis ar kita vaizdo medžiaga ir t.t.

„Naujoji programinė įranga ne tik atvers žmonėms darbo kompiuteriu galimybes, bet ir skatins jų kūrybiškumą, visapusį tobulėjimą, juolab, kad bus naudojamasi ne tik naujais, prie spartaus plačiajuosčio interneto prijungtais kompiuteriais, bet ir naujausia programine įranga. Bibliotekų gyvenime tai bus naujas impulsas, padėsiantis pritraukti naujų lankytojų, kurie tuo pačiu susipažins ir su kitomis bibliotekų teikiamomis paslaugomis“, – įsitikinęs nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos direktorius Vytautas Gudaitis.

Siekiant efektyvaus kompiuterių ir programinės įrangos panaudojimo, jau dabar bibliotekų informacinių technologijų specialistai dalyvauja specialiuose mokymuose. Tuo siekiama užtikrinti, kad projektui pasibaigus, bibliotekų žmogiškieji ištekliai informacinių technologijų srityje sustiprėtų tiek, kad bibliotekos galėtų savarankiškai prižiūrėti turimą techniką. Nors pirmuosius 3 metus garantinę kompiuterinės technikos priežiūrą užtikrins projekto „Bibliotekos pažangai“ įrangos tiekėjai, bibliotekų specialistai nuo pat pradžių prisidės prie minėtos technikos priežiūros.

Projektas „Bibliotekos pažangai“ 2008 m. kompiuteriais ir internetu aprūpins Lietuvos miestų bibliotekas, 2009 ir 2010 metais – kaimuose esančias bibliotekas.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!