Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/ivairus/12328/nuotoliniu-studiju-infrastrukturos-pletra-uztikrina-kokybiskesnes-studijas/spausdinti/

Nuotolinių studijų infrastruktūros plėtra užtikrina kokybiškesnes studijas

Publikuota: 2008-07-08 06:53
Tematika: Organizaciniai, planavimo
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Kauno technologijos universitetas

Kokybiškesnes studijas Lietuvos gyventojams užtikrina Kauno technologijos universiteto vykdytas projektas „Informacinėmis ir komunikacinėmis technologijomis grįsto nuotolinio mokymosi tinklo plėtra Lietuvoje“ ir pradėta įgyvendinti valstybinės svarbos programa „Lietuvos virtualus universitetas“ (LVU).


Kokybiškesnes studijas Lietuvos gyventojams užtikrina Kauno technologijos universiteto vykdytas projektas „Informacinėmis ir komunikacinėmis technologijomis grįsto nuotolinio mokymosi tinklo plėtra Lietuvoje“ ir pradėta įgyvendinti valstybinės svarbos programa „Lietuvos virtualus universitetas“ (LVU). Ją vykdo Lietuvos mokslo ir studijų institucijos, švietimo įstaigos bei LVU programos tarybos.

Lietuvos virtualus universitetas

Projekto „Informacinėmis ir komunikacinėmis technologijomis grįsto nuotolinio mokymosi tinklo plėtra Lietuvoje“ dėka Lietuvos nuotolinio mokymosi tinklas (LieDM), jungiantis daugiau nei 60 edukacinių institucijų (aukštosios mokyklos, kolegijos, gimnazijos ir kita), turi net 78 vaizdo konferencijų prieigos taškus. Išplėstas nuotolinių klasių tinklas tolygiai padengia visą Lietuvos teritoriją ir suteikia daugiau nuotolinių studijų galimybių visiems mūsų šalies gyventojams, net ir atokiai gyvenantiems. Taigi, vykdant projektą atnaujintos 3 vaizdo konferencijų studijos universitetuose, 6 vaizdo konferencijų mini studijos (2 – kolegijose, 4 – universitetuose) ir 12 vaizdo konferencijų klasių (3 – universitetuose, 6 – kolegijose, 3 – profesinėse mokyklose). Taip pat buvo įrengta 10 naujų mini studijų ir 28 naujos nuotolinio mokymosi klasės (15 – kolegijose ir mokyklose, 13 – švietimo centruose). Beje, projekto metu sukurtos 117 darbo vietų (68 dirba moterys ir 49 – vyrai) institucijose, kuriose įsteigti nauji nuotolinio mokymosi taškai.

Nauja infrastruktūra didina nuotolinio mokymosi studijų efektyvumą ir sumažina pedagoginį krūvį, nes mokymosi medžiaga dedama į virtualią mokymosi aplinką, mažėja (vidutiniškai 10–20 procentų) kontaktinių valandų skaičius. Įdiegtos technologijos palengvina ir tradicines studijas, nes besimokantieji norimu laiku gali išklausyti ir peržiūrėti įrašytą paskaitą ar vaizdo konferenciją.

Projektas „Informacinėmis ir komunikacinėmis technologijomis grįsto nuotolinio mokymosi tinklo plėtra Lietuvoje“ įgyvendintas pagal bendrojo programavimo dokumento (BPD) 1 prioriteto „Socialinės ir ekonominės infrastruktūros plėtra“ 1.5 priemonę „Darbo rinkos, švietimo, profesinio mokymo, mokslo ir studijų institucijų bei socialinių paslaugų infrastruktūros plėtra (papildanti Europos Sąjungos struktūrinių fondų (ES SF) remiamas priemones)“ ir jam skirtas 3,5 mln. litų finansavimas.

Projektas „Informacinėmis ir komunikacinėmis technologijomis grįsto nuotolinio mokymosi tinklo plėtra Lietuvoje“ buvo viena iš iniciatyvų, kuri sudarė prielaidas Lietuvos virtualaus universiteto programos (tęsiančios ir išplečiančios 2001–2006 m. programoje „Informacinės technologijos mokslui ir studijoms“ vykdytas veiklas) kūrimui.

2007 m. balandžio 27 d. Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė patvirtino valstybinės svarbos programą „Lietuvos virtualus universitetas“, kuri užtikrina žinių visuomenės plėtrą Lietuvoje ir yra skirta mokslui ir studijoms bei švietimui. Ją sudaro keturi pagrindiniai tarpusavyje glaudžiai susiję uždaviniai: e. mokymosi procesų virtualioje erdvėje skatinimas (EMSaS), Lietuvos e. mokymosi infrastruktūros plėtra (LieDM), Lietuvos mokslo ir studijų integruotos informacinės erdvės plėtra (LABT), Lietuvos mokslo ir studijų planavimo, valdymo ir savitarnos infrastruktūros plėtra (LiemSIS).

Programos „Lietuvos virtualus universitetas“ LieDM uždavinys tęsia ES SF projekto darbus.

Daugiau informacijos teirautis LieDM uždavinio koordinatorės Vidos Motekaitytės, tel. (8 37) 327 621, el. p. vida.motekaityte@liedm.lt.


KTU
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!