Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/85590/kuriamas-egojudejimo-simuliatorius-naujas-irankis-patirti-aplinka-ir-mena/spausdinti/

Kuriamas egojudėjimo simuliatorius – naujas įrankis patirti aplinką ir meną

Publikuota: 2023-01-03 16:29
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Įsivaizduokite judesio menų estetiką, atrakcionų potyrius ir kinetinį robotikos lankstumą viename projekte. Tai – unikalus menininko Julijono Urbono ir UAB „Meniniai tyrimai“ kuriamas robotinis egojudėjimo simuliatorius (REGOS), skirtas atkartoti platų judesių spektrą ir kurti judėjimo patirtis tiek menininkams, tiek publikai.


Įsivaizduokite judesio menų estetiką, atrakcionų potyrius ir kinetinį robotikos lankstumą viename projekte. Tai – unikalus menininko Julijono Urbono ir UAB „Meniniai tyrimai“ kuriamas robotinis egojudėjimo simuliatorius (REGOS), skirtas atkartoti platų judesių spektrą ir kurti judėjimo patirtis tiek menininkams, tiek publikai. „Tai ne tik visiškai naujus potyrius sužadinantis įrenginys, bet ir nauja meno sritis – egojudėjimo dizainas“, – apie pastaruosius metus plėtojamą projektą pranešime žiniasklaidai pasakoja J. Urbonas.

Nuotraukoje – J. Urbono ir E. Vizbaraitės-Vaičiulienės testuojamas robotinis egojudėjimo simuliatorius REGOS (šaltinis: UAB „Meniniai tyrimai“, nuotraukos autorius – Karolis Milaševičius)
Nuotraukoje – J. Urbono ir E. Vizbaraitės-Vaičiulienės testuojamas robotinis egojudėjimo simuliatorius REGOS (šaltinis: UAB „Meniniai tyrimai“, nuotraukos autorius – Karolis Milaševičius)

Menininko, dizainerio, Vilniaus dailės akademijos tyrėjo Julijono Urbono vadovaujama VDA atžalinė įmonė UAB „Meniniai tyrimai“ baigė įgyvendinti daugiau nei pusantrų metų vystomą ir komerciniam pritaikymui skirtą mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) projektą „REGOS“. Taip šifruojamą robotinį egojudėjimo simuliatorių finansavo Europos regioninės plėtros fondas. Projekto autoriaus tikslas buvo sukurti lengvai valdomą inžinerinį įrenginį, kuris meno ir kultūros įvykius padėtų patirti ne tik akimis ar ausimis, bet ir vestibuliariniu aparatu bei visu kūnu, veikiamu išcentrinės jėgos apkrovos. Pasak J. Urbono, robotas gali būti užprogramuotas atlikti įvairių transporto priemonių, atrakcionų, akrobatikos ar kitus judesius.

„Jei automobilį būtų galima pavadinti savotišku kinematografiniu aparatu, ypač plačiame stereoskopiniame ekrane su specialiais efektais rodančiu prabėgančių kraštovaizdžių filmus, tai egojudėjimo simuliatorius lengvai gali sukurti tokį patį efektą. Naujus potyrius kuriančiai meno sričiai reikalingi nauji įrankiai, „REGOS“ tampa kone pirmuoju tokiu egojudėjimo (angl. ego-motion) dizaino instrumentu“, – pasakoja menininkas J. Urbonas.

Projektuojant simuliatorių buvo vystomi skirtingų judesių atkartojimo technologijos komponentai, o neseniai atlikti pirmieji bandymai ir su šiuolaikinio šokio judesiais. Bendradarbiaujant su šokėja, choreografe, pedagoge Erika Vizbaraite-Vaičiuliene, buvo sukurta specialiai įrenginiui pritaikyta judesių kompozicija, kuri bus taikoma ir tolimesniuose projekto etapuose. Šokėja tyrinėjo, kaip techninis aparatas geba skaityti žmogiškąją choreografiją ir kokios jo galimybės kurti gyvą ryšį su auditorija. „Naudojant judesio daviklius ar vaizdo atpažinimo sistemą, simuliatorius realiu laiku galėtų interpretuoti individualaus šokėjo ar grupės judesius ir paversti juos specialia algoritmine sistema. Tokia estetinė sąsaja sukurtų unikalų ryšį su žiūrovu, nes jis patirtų sinchronizuotą šokėjo judesį judančioje platformoje“, – patirtimis dalijasi E. Vizbaraitė-Vaičiulienė.

Atlikus papildomus „REGOS“ patobulinimus, technologiją tarptautinei šokio bendruomenei, potencialiems užsakovams ir investuotojams bei visuomenei planuojama pristatyti 2023 metais. Susipažinti su robotinio egojudėjimo simuliatoriaus testavimu darbinėje aplinkoje galima „Vimeo“ platformoje.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!