Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/84987/litgrid-kruonyje-statys-laikinaja-oro-liniju-jungti-uztikrins-sinchronizacijos-darbu-testinuma/spausdinti/

„Litgrid“ Kruonyje statys laikinąją oro linijų jungtį: užtikrins sinchronizacijos darbų tęstinumą

Publikuota: 2022-11-13 16:24
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Aut. teisės: ©15min, UAB
Inf. šaltinis: 15min.lt / Pranešimas spaudai

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ prie Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) statys laikinąją dviejų 330 kV elektros perdavimo linijų jungtį.


Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ prie Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) statys laikinąją dviejų 330 kV elektros perdavimo linijų jungtį. Kiek daugiau nei 4 mln. Eur kainuosiantis projektas yra būtinas, siekiant užtikrinti sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais darbų tęstinumą ir sukurti sąlygas Kruonio HAE transformatorių pastotės 330 kV skirstyklos rekonstrukcijai, rašoma „Litgrid“ pranešime spaudai.

„Litgrid“ Kruonyje statys laikinąją oro linijų jungtį: užtikrins sinchronizacijos darbų tęstinumą
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Pasak „Litgrid“ generalinio direktoriaus Roko Masiulio, Kruonio HAE yra viena didžiausių elektrinių ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse, o Kruonio HAE 330 kV skirstykla yra viena svarbiausių Lietuvos elektros perdavimo tinklo skirstyklų. Jos reikšmė ateityje dar padidės.

„Netolimoje ateityje Kruonio HAE 330 kV skirstykla bus prijungta prie šiuo metu statomo Vakarų Lietuvos elektros perdavimo greitkelio, kurį sudaro naujai statomos oro linijos Darbėnai–Bitėnai ir Kruonio HAE–Bitėnai. Šiuo greitkeliu elektros energija, į Lietuvą atitekėjusi jūriniu kabeliu su Lenkija „Harmony Link“ ir pagaminta planuojamuose jūriniuose vėjo parkuose, iš Darbėnų skirstyklos bus paskirstyta į centrinę šalies dalį“, – sako R.Masiulis.

Anot R.Masiulio, Kruonio HAE 330 kV skirstyklos svarba auga ir šiuo metu vykdant Kruonio HAE plėtros projektą, todėl būtina jos rekonstrukcija.

„Siekiant įgyvendinti minėtus projektus laiku, statome laikinąją jungtį – ji leis užtikrinti elektros energijos tiekimą, kol vyks pastotės rekonstrukcija ir elektros perdavimo linijų statyba“, – teigia „Litgrid“ generalinis direktorius.

Kruonio HAE 330 kV skirstyklos rekonstravimo metu ketvirtasis Kruonio HAE generatorius bus atskiriamas nuo pirmųjų trijų į atskirą prijunginį skirstykloje, taip bus didinamas elektrinės darbo patikimumas ir lankstumas. Skirstykla taip pat bus paruošta prijungti suplanuotą penktąjį generatorių. Numatoma šio agregato maksimali galia bus 110 MW.

Kruonio HAE–Bitėnai elektros perdavimo linijos statybos darbai vyks keliais etapais. Pirmuoju, esama 330 kV oro linija Jurbarkas–Bitėnai iš viengrandės taps dviejų grandžių ir bus prijungta Bitėnų transformatorių pastotėje. Antruoju etapu vyks naujos viengrandės 330 kV oro linijos nuo Jurbarkas–Bitėnai iki esamos 330 kV oro linijos Kruonio HAE–Sovietskas statyba.

Laikinąją elektros perdavimo linijų Kruonio HAE–Lietuvos elektrinė ir Kruonio HAE–Sovietskas jungtį prie Kruonio HAE už 4 mln. Eur statys AB „Kauno tiltai“. Ją įrengti numatyta iki 2023 m. birželio pabaigos. Tuomet prasidės tolimesni Kruonio HAE 330 kV skirstyklos rekonstravimo darbai. Jungtis veiks tol, kol bus įjungta naujoji Kruonio HAE–Bitėnai elektros perdavimo linija.

Iš viso jau įgyvendinti 6 sinchronizacijos projektai. Tai 330 kV Bitėnų transformatorių pastotės išplėtimas, 110 kV linijos Pagėgiai-Bitėnai statyba, 330 kV linijos Lietuvos elektrinė-Vilnius rekonstrukcija, „LitPol Link“ jungties išplėtimas, avarinio prisijungimo prie kontinentinės Europos tinklų per sinchroninę jungtį „LitPol Link“ bandymas ir Šiaurės Rytų Lietuvos perdavimo tinklo optimizavimas.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.


15min.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!