Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/81920/lietuvai-gaminama-naujos-kartos-vokietijos-enercon-vejo-elektrine-milzine-ispudingo-aukscio/spausdinti/

Lietuvai gaminama naujos kartos Vokietijos „Enercon“ vėjo elektrinė milžinė: įspūdingo aukščio

Publikuota: 2022-02-21 20:38
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Lietuvą 2023 metais turėtų pasiekti naujos kartos Vokietijos vėjo turbinų gamintojos „Enercon“ vėjo elektrinė, išsiskirsianti ne tik dydžiu, bet ir aplinkai draugišku pastatymo būdu.


Lietuvą 2023 metais turėtų pasiekti naujos kartos Vokietijos vėjo turbinų gamintojos „Enercon“ vėjo elektrinė, išsiskirsianti ne tik dydžiu, bet ir aplinkai draugišku pastatymo būdu. Šią jėgainę perkanti alternatyvios energetikos plėtros bendrovė „Bionalis Wind“ nenaudos keliolika metrų į gylį kalamų, tačiau vėliau žemėje taip ir pasiliekančių polių, o naudos specialų stulpinį pamatą.

Lietuvai gaminama naujos kartos Vokietijos „Enercon“ vėjo elektrinė milžinė: įspūdingo aukščio
„Bionalis Wind“ nuotr.

„Bionalis Wind“ su „Enercon“ vėjo elektrinės pirkimo sutartį pasirašė sausio pradžioje, jėgainė į Lietuvą 2023 metų pavasarį bus atplukdyta per Klaipėdos jūrų uostą ir keliais pristatyta į Vilkaviškio rajoną. Čia ji bus surinkta, sumontuota ir žaliąją elektrą turėtų pradėti gaminti 2023 metų pabaigoje. Sandorio vertė neskelbiama, įsigijimą finansavo Medicinos bankas.

„Bionalis Wind“ vadovas Julius Lauraitis teigia, kad „Enercon E138“ modelio 4 megavatų (MW) galios elektrinė bus išskirtinė tuo, kad švarią elektrą gamins net ir esant labai mažam vėjui.

„Lietuvoje tokios vėjo elektrinės dar tikrai nėra. Be kitų jos privalumų, gamintojas pritaikė vadinamąją mažo vėjo (angl. low power wind) sistemą, kuomet esant išties mažam vėjui vis tiek generuojama didelė galia. Tokį efektą leidžia pasiekti didesnis sparnų plotis ir didesnis jų ilgis. Vien rotoriaus skersmuo siekia 138 metrus, vadinasi, vieno sparno ilgis sudaro apie 69 metrus”, – sako J. Lauraitis.

Pasak jo, technologijos yra taip pažengusios į priekį, kad viena tokia elektrinė pagaminamų kilovatvalandžių kiekiu atstoja įprastas keturias.

Medicinos banko Komercijos departamento direktorius Julius Ivaška pastebi, kad alternatyvios energetikos projektų finansavimas tampa vis paklausesnis, nes vis daugiau verslų siekia prisidėti prie iškastinio kuro panaudojimo mažinimo.

„Stebime tendenciją, kad žaliosios energijos gamybos projektų laipsniškai daugėja ir džiaugiamės galėdami prisidėti prie to. Tai pozityvi tendencija, atskleidžianti dar toli gražu nepatenkintą švarios energijos poreikį šalyje ir atverianti dideles galimybes verslumo potencialui. Vertiname galimybę būti šių pokyčių dalimi ir prisidėti prie tvaresnės, žalesnės aplinkos“, – tvirtina J. Ivaška.

Aplinkosaugos aspektu svarbi naujos „Enercon“ elektrinės savybė yra tai, kad ji bus statoma ne ant polių, o ant stulpinio pamato. Aplinkos tausojimo kontekste tai yra svarbu, kad pasibaigus elektrinės eksploatavimui stulpinius pamatus galima tiesiog išardyti, kai keliolikos metrų ilgio poliai žemėje lieka visam laikui.

„Bionalis Wind“ vadovo teigimu, stulpinio pamato, o ne polių technologija Lietuvoje dar yra ypač reta.

Ši „Enercon“ elektrinė patraukli ir savo efektyvumu – ji neturi kai kurių vėjo elektrinėms įprastų mechaninių dalių, dėl to išvengiama gedimų, veikia sklandžiau ir pasiekiamas ilgesnis jos tarnavimo laikas.

Naujosios „Bionalis Wind“ vėjo elektrinės bendras konstrukcijos aukštis sieks 200 metrų. Atsižvelgiant į didelius elektrinės konstrukcijų gabaritus, kitų metų pavasarį šalies keliais iki savo paskirties vietos ji bus gabenama nakties metu, kuomet transporto srautai yra patys mažiausi, krovinį lydės policija.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!