Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/81786/energijos-kaupimo-sistemas-dabar-galima-integruoti-su-virtualios-jegaines-platforma-fusebox/spausdinti/

Energijos kaupimo sistemas dabar galima integruoti su virtualios jėgainės platforma „Fusebox“

Publikuota: 2022-02-09 20:20
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Virtualios elektrinės platformos tiekėjas „Fusebox“ kartu su modulinių energijos kaupimo sistemų gamintoju „Pixii“ pristato pirmąją integruotą baterijų sistemą, dalyvaujančią regioninėje elektros balansavimo rinkoje. Baterijų sistema buvo įdiegta Estijos hidroelektrinėje.


Virtualios elektrinės platformos tiekėjas „Fusebox“ kartu su modulinių energijos kaupimo sistemų gamintoju „Pixii“ pristato pirmąją integruotą baterijų sistemą, dalyvaujančią regioninėje elektros balansavimo rinkoje. Baterijų sistema buvo įdiegta Estijos hidroelektrinėje. Šis sprendimas atveria naujas galimybes elektrinėms gauti papildomai pajamų ir suteikia daugiau lankstumo žaliosios elektros energijos gamybai. Tai svarbus žingsnis link elektros energijos sistemos, galinčios integruoti daugiau atsinaujinančių energijos šaltinių, kurie geba gaminti elektrą tiek pastoviu, tiek kintamu režimu.

Energijos kaupimo sistemas dabar galima integruoti su virtualios jėgainės platforma „Fusebox“
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

„Džiaugiamės sėkmingai įgyvendinę pirmąjį baterijų integracijos į virtualios elektrinės platformą projektą. Tai padės mūsų vartotojams sumažinti sąskaitas už elektrą ir uždirbti papildomų pajamų balansavimo rinkoje. Be to, šis sprendimas padeda elektros gamintojams ne tik maksimaliai padidinti pajamas, bet kartu ir sumažinti iškastinio kuro poreikį energijos gamyboje“, – pažymi „Fusebox“ finansų direktorius Ahto Pärl.

Jägala-Joa hidroelektrinėje Šiaurės Estijoje integruota baterija talpina iki 100 kWh energijos. „Per artimiausią pusmetį planuojame įgyvendinti projektus, kurių energijos kaupimo rezervuarų talpa ženkliai didesnė. Mūsų tikslas – pasiekti kuo daugiau vartotojų, atsižvelgiant į jų poreikius“, – priduria A. Pärl.

ESO Inovacijų ir paslaugų vystymo skyriaus ekspertės Inos Vaitiekutės teigimu, ši nauja „Fusebox“ ir „Pixii“ iniciatyva – gera žinia visai Lietuvos energetikos sistemai.

„Nors šiuo metu šis produktas orientuotas į balansavimo rinką, tikimės, kad tokie sprendimai taip pat gali būti pritaikyti siekiant patenkinti dar daugiau tinklo poreikių. Šiuo metu ESO, kaip elektros skirstymo tinklo operatorius, kuria lankstumo paslaugų koncepciją, todėl „Fusebox“ ir „Pixii“ partnerystę matome kaip lankstumo paslaugų plėtros pradžią. Taip pat tikiu, kad šis bendradarbiavimas paskatins aktyvių klientų atsiradimą ir Lietuvos įmonės ne tik turės galimybę tobulinti savo verslo modelius, bet ir galės prisidėti prie švarios, ekonomiškos ir patikimos elektros sistemos kūrimo“, – pažymi I.Vaitiekutė.

Energiją kaupiančios sistemos naudingos tiek energijos gamintojams, tiek vartotojams. Pirma, jos leidžia vartotojams optimizuoti elektros energijos sąnaudas. Jose vartotojai gali kaupti energiją, įsigytą mažesnėmis kainomis ir suvartoti ją kainoms išaugus. Tokiu būdu galima sumažinti sąskaitas už elektrą.

Lygiai taip pat energijos kaupimo sistemos leidžia atsinaujinančios energijos gamintojams sumažinti sistemos nuostolius ir maksimaliai padidinti pajamas. Turėdami galimybę kaupti energijos perteklių baterijoje, gamintojai energijos pardavimą gali planuoti tuomet, kai kainos jiems palankiausios. Energijos kaupimas atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant tinklo stabilumą. Tai taip pat padeda padidinti dažnai su pertrūkiais gaunamos atsinaujinančios energijos prieinamumą tinkle.

Trečia, savininkai, kurių kaupimo sistemos integruotos su virtualia jėgaine gali dalyvauti ir balansavimo rinkoje ir taip uždirbti dar papildomų pajamų. Lankstumo paslaugos – elektros vartojimo ar gamybos koregavimas reaguojant į energetikos sistemos poreikius – padeda tinklo operatoriui išlaikyti pasiūlos ir paklausos pusiausvyrą tinkle.

Virtualios jėgainės paslaugomis besinaudojantys vartotojai prisideda prie tvarumo, nes tai leidžia gerokai sumažinti CO2 emisijas elektros tinkle. Aktyviai valdant klientų poreikį, elektros gamintojams nereikia įjungti papildomų elektros gamybos pajėgumų, kuriems paprastai naudojamas iškastinis kuras.

Galiausiai, energijos saugyklų mikrotinklai gali sumažinti bendrą investicijų į tinklą poreikį. Jie sustiprina visą sistemą, o tai lemia mažesnes energijos kainas galutiniams vartotojams.

„Fusebox“ OÜ ir „Pixii“ AS projektą „Reagavimo į paklausą derinimas su energijos kaupimo sistemomis“ remia Norvegijos „Green ICT“ programa, kurią vykdo „Enterprise Estonia“ ir „Innovation Norway“.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!