Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/80854/kuria-technologine-maisto-pramones-inovacija/spausdinti/

Kuria technologinę maisto pramonės inovaciją

Publikuota: 2021-12-02 18:31
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Maisto pramonės įrenginių gamybos grupė UAB „Lavango Engineering LT“ drauge su Kauno technologijos universitetu pradėjo naują technologinės plėtros projektą – kuria iki šiol Lietuvos maisto pramonės įrenginių rinkoje atitikmenų neturintį išmanųjį spiralinį šaldiklį, kurį ateityje sieks patentuoti.


Maisto pramonės įrenginių gamybos grupė UAB „Lavango Engineering LT“ drauge su Kauno technologijos universitetu (KTU) pradėjo naują technologinės plėtros projektą – kuria iki šiol Lietuvos maisto pramonės įrenginių rinkoje atitikmenų neturintį išmanųjį spiralinį šaldiklį, kurį ateityje sieks patentuoti. Tai pirmoji Klaipėdoje įsikūrusios visam pasauliui maisto pramonės įrenginius gaminančios bendrovės bendradarbiavimo iniciatyva su KTU. Projekto metu bus išbandomi įmonės šaldymo įrangos prototipai su universiteto procesų vystymo komandos kuriamais išmaniaisiais sprendimais.

Kuria technologinę maisto pramonės inovaciją

Žuvies, mėsos, pieno produktų bei kepinių pramonėje naudojamas spiralinis šaldiklis yra itin svarbus įrenginys technologiniame gamybos procese, tačiau neretai būtent jis yra ir gamybos potencialą apribojantis veiksnys, nes siekiant šių įrenginių efektyvumo, šaldiklius privalu reguliariai atitirpinti bei atlikti higieninį valymą. Tai reikalauja nemažų energijos sąnaudų, o ir įrenginių efektyvumas dėl nuolatinių prastovų mažėja. „Lavango Engineering LT“ drauge su KTU kuriama įnovacija turėtų iš esmės pakeisti nusistovėjusį šių technologijų rinkos standartą ir maisto produktų užšaldymo procesą padaryti daug efektyvesniu, sumažinti tokių šaldiklių energijos suvartojimą bei prailginant įrenginio veikimo laiką.

Inovatyvaus produkto jau laukia užsakovai

Naujojo gaminio projektavimo darbai pradėti š. m. pradžioje, o pirmąjį projektą, kuriame bus panaudotas išmanusis spiralinis šaldiklis, planuojama paleisti 2022 m. vasaros pabaigoje. Įmonė jau rado ir pirmuosius užsakovus.

„Savo klientams galime pasiūlyti įvairius standartinius ir nestandarinius šaldymo įrenginių sprendimus, pritaikytus pagal jų technologines linijas bei gamybos procesus, tačiau norime dar labiau patobulinti šaldymo procesus, sukuriant išmanų, iš savęs besimokantį įrenginį. Įmonės inovacijų padalinys tokio įrenginio kūrimo darbus pradėjo dar 2020 m., tačiau matėme poreikį sukurtą viziją bei pradinius sprendimus tobulinti. Taip gimė bendras projektas su KTU mokslininkų komanda. Standartiškai maisto pramonėje, priklausomai nuo produkto (atviras ar supakuotas), šaldymo įrenginių darbo laikas gali būti vykdomas iki 48 arba 72 val., o mūsų pirmieji darbų rezultatai leidžia tikėtis, jog šaldymo įrenginių darbo laiką bus galima prailginti 50 proc. bei mažinti reikiamos elektros energijos suvartojimą bent 30 proc. Maisto gamybos įmonėms tai būtų ne tik rimtas proveržis efektyvinant veikiančias gamybos linijas dėl galimybės didinti gamybos tempą, bet ir padėtų tai pasiekti mažesniais energijos kaštais. Ši inovacija turėtų pakeisti tai, kaip maisto pramonė dirbs ateityje. Veiklos tvarumo rodikliai ypatingai aktualūs atsižvelgiant ir į elektros energijos kainų pokyčius Lietuvos rinkoje“, – apie siekiamus pokyčius pasakoja Gediminas Burnys, UAB „Lavango Engineering LT“ Inovacijų padalinio vadovas.

KTU atliks laboratorinius eksperimentus

Kuria technologinę maisto pramonės inovaciją

Šiame projekte KTU automatizavimo inžinierių komanda atlieka laboratorinius eksperimentus kuriant išmanius sprendimus, kurie ir bus pritaikyti turimiems įmonės spiraliniams šaldikliams.

„Mūsų inžinierių komanda vysto matematinius modulius, kurie leistų lanksčiai kurti produktų receptus remiantis neinvazinės stebėsenos priemonėmis. Mums svarbu, jog įrenginiai gebėtų kuo autonomiškiau užtikrinti išeinančio produkto temperatūrą. Gamybos procese įrenginiui tai leistų atpažinti konkrečias būsenas bei pritaikyti reikiamą receptą, kad šaldymo laikas būtų efektyvinamas ir procesas truktų trumpiau. Iki šiol rinkos standartas buvo toks, jog įrenginiai veikia iš anksto nustatytu (atviru) režimu, kuris reikalauja žmogaus priežiūros arba papildomo gamybos proceso derinimo keičiantis produkto ir įrenginių darbo sąlygoms.“, – projektavimo niuansus atskleidžia KTU Elektros ir elektronikos fakulteto Automatikos katedros prof. Renaldas Urniežius.

Tikslas – protingas įrenginys, veikiantis ypač efektyviai

Būtent autonominių sprendimų įdiegimas įprastus maisto pramonėje naudojamus spiralinius šaldiklius pavers protingais įrenginiais, galinčiais parinkti tinkamiausią šaldymo programą konkrečiam produktui, taip trumpinant šaldymo proceso trukmę bei taupant reikalingą elektros suvartojimą procesui. Tuo pačiu, programinių arba neinvazyvios stebėsenos jutiklių pagrindu parenkami šaldymo režimai leis užtikrinti reguliarų tinkamos šaldymo temperatūros palaikymą bei nulems, kodėl šaldikliai galės veikti ilgiau su retesniais higieninio valymo intervalais.

„Lavango Engineering LT“ kasmet investuoja į naujų inovacijų kūrimą, o įmonės grupei priklauso ir viena pažangiausių pramonės robotikos bendrovių Islandijoje. „Nors tai pirmoji mūsų partnerystė su KTU, džiaugiamės, jog randame tinkamą sinergiją bei reikiamas kompetencijas vietinėje rinkoje. Vertiname tai kaip svarbų mokslo ir verslo partnerystės potencialą. Pastarasis mūsų projektas tik įrodo, jog laboratorijose gimstantys inovatyvūs algoritmai tampa realiais verslo sprendimais“, – pažymi „Lavango Engineering LT“ atstovas G. Burnys.

Vystomą projektą finansuoja Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis. Gauta finansinė parama siekė 100 tūkst. eurų. Papildomai kuriamiems sprendimams sukurti UAB „Lavango Group“ skyrė dar 15 tūkst. eurų.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!