Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/79750/du-ktu-pastatai-tapo-saules-energijos-elektriniu-vieta-sprendimas-nesa-isradinga-nauda/spausdinti/

Du KTU pastatai tapo saulės energijos elektrinių vieta, sprendimas neša išradingą naudą

Publikuota: 2021-09-13 14:27
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Autorius: Kristina Karlonė
Inf. šaltinis: LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Du pastatus į vieną sistemą sujungę ir saulės elektrines ant Kauno technologijos universiteto stogų įrengę mokslininkai skaičiuoja efektyvumą. Saulės energija naudojama serveriams aušinti, o šiluma – auditorijoms šildyti. Vasarą išskirta šiluma šildymo sezonui kaupiama įrengtame požeminiame rezervuare.


Du pastatus į vieną sistemą sujungę ir saulės elektrines ant Kauno technologijos universiteto stogų įrengę mokslininkai skaičiuoja efektyvumą. Saulės energija naudojama serveriams aušinti, o šiluma – auditorijoms šildyti. Vasarą išskirta šiluma šildymo sezonui kaupiama įrengtame požeminiame rezervuare. Unikalų projektą suderinant elektros gamybą su šildymu įgyvendinę specialistais sako, kad sprendimai pasiteisino. Sumažėjo ne tik elektros, bet ir šildymo išlaidos.

Mokslininkų laimėjimas: du KTU pastatai tapo saulės energijos elektrinių vieta, sprendimas neša išradingą naudą
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Kauno technologijos universiteto Statybos ir architektūros fakulteto pastatų komplekso stogus saulės elektrinės sistema nukloję specialistai jau skaičiuoja efektyvumą.

„Mes sumontavome saulės elektrinę, šilumos siurblį, kuris gamina geoteriminę energiją ir taip pat sprendimą kuriuo panaudojame šaltį iš geoterminės energijos šaldyti ktu serverines sistemas“, – teigia Rimvydas Karoblis, „Via Solis“ vadovas.

„Kai šie pastatai aušinasi jie yra sujungti per vamzdynų sistemą perduoda tą šilumą anų pastatų šildymui per šilumos siurblius. Jei yra perteklius perduoda į požeminę akumuliacinę vandens talpyklą“, – aiškina KTU docentė Jurgita Černiauskienė.

„Energy Globe“ apdovanojimą, dėl kurio varžėsi su pustrečio tūkstančio kitų idėjų, už šį projektą gavę specialistai sako kėlę tikslą kuo veiksmingiau panaudoti saulės jėgainės pagamintą elektros energiją bei sumažinti anglies dvideginio emisiją.

„Kai energija gaminama, ji ir yra sunaudojama. Universitetas neatiduota elektros į tinklą ir pasiekiamas tiek energetinis efektyvumas, tiek ekonominis naudingumas“, – sako R. Karoblis.

Ant stogų įrengtos fotovoltinės elektrinės galia 380 kilovatų. Mokslininkai sako, kad praėjusią žiemą, dėl karantino kiek sumažinus temperatūrą pastatuose, beveik neteko mokėti už šildymą. Įgyvendinus projektą sumažėjo ir elektros sąskaitos.

Per metus anglies dvideginio išmetimus planuota sumažinti 300 tonų, tačiau jau pirmaisiais sistemos veikimo metais jie sumažėjo 500 tonų. Panašūs projektai sujungiant skirtingas elektros energijos rūšis, jau įgyvendinti ir Sakartvele. Ateityje saulės modulius ketinama montuoti ne tik ant stogų, bet ir ant pastatų sienų, kaip fasado elementus.


LRT
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!