Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/78774/enefit-green-lietuvoje-statys-nauja-vejo-jegainiu-parka/spausdinti/

„Enefit Green“ Lietuvoje statys naują vėjo jėgainių parką

Publikuota: 2021-07-02 11:29
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Inf. šaltinis: Pranešimas spaudai

Vėjo energijos gamintojas „Enefit Green“ Lietuvos Vakaruose, Šilalės rajone, statys 43 megavatų (MW) galios vėjo jėgainių parką. 60 mln. eurų kainuosiančiame „Šilalė II“ projekte elektra turėtų būti pradėta gaminti 2023 metų pradžioje.


Didžiausias Baltijos šalyse vėjo energijos gamintojas „Enefit Green“ Lietuvos Vakaruose, Šilalės rajone, statys 43 megavatų (MW) galios vėjo jėgainių parką. 60 mln. eurų kainuosiančiame „Šilalė II“ projekte elektra turėtų būti pradėta gaminti 2023 metų pradžioje.

„Enefit Green“ Lietuvoje statys naują vėjo jėgainių parką
Asociatyvi „Pixabay“ nuotr.

Planuojamame „Šilalė II“ vėjo jėgainių parke iš viso bus pastatyta 12 vėjo turbinų, kurių kiekvienos galia sieks 3,6 MW. Kiekvienais metais čia turėtų būti pagaminta apie 160 gigavatvalandžių elektros – tai sudaro beveik 14 proc. bendrovės šiuo metu vėjo pagalba pagaminamos elektros energijos.

„Šis, jau antrasis Šilalės regione kuriamas mūsų vėjo jėgainių parkas, yra ypač reikšmingas, kadangi jis vystomas bendradarbiaujant su „Eesti Energia“ verslo klientais iš visų Baltijos šalių. Norėdamas sumažinti neigiamą savo veiklos pėdsaką, verslas naudoja vis daugiau vietinės atsinaujinančios elektros energijos. Todėl „Enefit Green“ siekia ir jau turi galimybes pagaminti tiek elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių, kad patenkintų šiuos lūkesčius. Tokia partnerystė yra mūsų varomoji jėga“, – teigia „Enefit Green“ vadovas Linas Sabaliauskas.

Atsižvelgdama į situaciją rinkoje, lengvesniam verslo perėjimui prie žaliosios elektros energijos vartojimo „Eesti Energia“ pradėjo siūlyti ilgalaikes, 3–10 metų trukmės sutartis. Jos suteikia galimybę ne tik įsigyti žaliosios elektros energijos palankesnėmis sąlygomis, bet ir gauti kilmės garantiją.

„Džiugu matyti, kad įmonės aktyviai žengia švaresnės ateities link. O mums toks veiklos modelis, kai atsinaujinanti elektros energija parduodama iš anksto, padeda greičiau įgyvendinti plėtros projektus ne tik Baltijos šalyse, bet ir Lenkijoje“, – komentuoja L. Sabaliauskas.

Jis išreiškė viltį, kad tokios partnerystės pagalba iškilsiantis vėjo jėgainių parkas Šilalėje sukurs pagrindą naujoms investicijoms ir gamybos portfelio plėtrai. Minėto parko statybos prasidės jau netrukus – statybos darbams atlikti „Enefit Green“ pasirašė sutartį su tarptautiniu vėjo turbinų gamintoju „GE Renewable Energy“.

„Parką statysiančios įmonės ieškojome viešųjų pirkimų būdu. „GE Renewable Energy“ pasirinkome, nes tai gerai žinoma ir savo vertę jau įrodžiusi įmonė. Mes jau naudojame šios įmonės pagamintas turbinas trijuose „Enefit Green“ vėjo jėgainių parkuose. Taigi, esame puikiai susipažinę su jų taikomomis technologijomis ir komandų profesionalumu“, – sako „Enefit Green“ vadovas.

Bendras „Enefit Green“ priklausančių vėjo parkų galingumas siekia 398 MW, per metus juose pagaminama apie 1,1 teravatvalandės elektros energijos. Šių metų kovą bendrovė paskelbė, kad planuoja pastatyti 20 MW vėjo jėgainių parką netoli Purtse kaimelio Ida-Viru apskrityje Šiaurės Rytų Estijoje. Jos veiklos pradžia, kaip ir „Šilalė II“ vėjo jėgainių parko, planuojama 2023 metais.

Šios investicijos susijusios su „Eesti Energia“ grupės, kuriai priklauso „Enefit Green“, strategija palaipsniui pereiti prie atsinaujinančios elektros energijos gamybos. Jau dabar įmonių grupei priklauso 22 vėjo jėgainių parkai, 4 kogeneracinės jėgainės, 38 saulės elektrinės, granulių gamykla ir hidroelektrinė.

‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!