Elektronika.lt

Elektronika.lt - elektronikos, informacinių ir
ryšių technologijų portalas

Adresas: http://www.elektronika.lt
El. paštas: info@elektronika.lt
 Atspausdinta iš: http://www.elektronika.lt/projektai/elektronika/77061/pigiai-pagaminamas-prietaisas-detonuoja-minas/spausdinti/

Pigiai pagaminamas prietaisas detonuoja minas

Publikuota: 2021-03-03 09:55
Tematika: Elektronika, automatika
Vykdytojai: Profesionalai
Aut. teisės: ©Technologijos.lt
Inf. šaltinis: Technologijos.lt

Afganistano dizainerio Massoudo Hassani sukurtas „Mine Kafon Ball“ yra puikus prietaiso, kuriame naudojamos pigios medžiagos, pasiekiant neįtikėtinus rezultatus, pavyzdys.


Afganistano dizainerio Massoudo Hassani sukurtas „Mine Kafon Ball“ yra puikus prietaiso, kuriame naudojamos pigios medžiagos, pasiekiant neįtikėtinus rezultatus, pavyzdys.

© Mine Kafon
© Mine Kafon

Vėjo varomas prietaisas, kuris šiek tiek panašus į Hobermano sferą, yra „maždaug vidutinio žmogaus ūgio ir svorio, leidžiantis jam išsukti minas, kai per jas rieda“, paaiškinama „Mine Kafon“ tinklalapio aprašyme.

Pirmasis Massoudo Hassani tikslas, kai jis pirmą kartą pristatė prietaisą 2013 m., buvo išnaikinti minas Afganistane, naudojant medžiagas, kurios kainuoja vos 40 JAV dolerių.

Bendradarbiaudamas su Europos Komisija, jis sukūrė aukštųjų technologijų minų sprogdinimo UAV projektą ir padidino supratimą apie tai visame pasaulyje.

© Mine Kafon
© Mine Kafon

„Mine Kafon Ball“ šerdyje yra 17 kg geležies apvalkalas. Dešimtys nebrangių bambuko kojų, uždengtų specialiai suprojektuotomis plastikinėmis „kojomis“, suteikia „Mine Kafon“ didesnį paviršiaus plotą riedėjimui.

Nors pakeldamas miną prietaisas patiria žalą, jam reikia pakankamai kojų, kad galėtų apversti maždaug keturias minas, iki kol reikia pakeisti dalis.

Apskritai, prietaisas sveria 70 kg, o tai reiškia, kad jis yra pakankamai lengvas, kad jį galėtų varyti įprastas vėjelis, ir kartu pakankamai sunkus, kad sugriebtų sausumos minas.

Kamuolyje taip pat yra GPS įrenginys, pritvirtintas pakankamai aukštai, kad būtų išvengta daugumos minų žalos. Jis rodo „Mine Kafon“ nueitą maršrutą ir leidžia atvaizduoti įrenginio nuvalytas sritis.

Žaislų įkvėptas dizainas leidžia už prieinamą kainą pašalinti sausumos minas

Apmokytų sausumos minų šalinimo ekspertų atliekami minų pašalinimo darbai gali būti nepaprastai brangūs, o vienos minos pašalinimas kainuoja nuo 300 iki 1000 JAV dolerių. Be abejo, tai yra nepaprastai rizikinga dalyvaujantiems specialistams.

Tačiau, kaip rodo „Sausumos minų stebėjimo“ ataskaita, 2019 m. užfiksuotos mažiausiai 5554 minų aukos ir manoma, kad visame pasaulyje yra 110 milijonų aktyvių minų, pabrėžiant efektyvių minų pašalinimo programų poreikį.

„Mine Kafon Ball“ nėra vienintelė Hassani iniciatyva: 2020 m. Europos Komisijos finansuotame projekte buvo sukurta dronų (UAV) technologija minoms iš oro pašalinti.

„Mine Kafon Ball“ pirmą kartą pasauliui buvo atskleistas 2013 m. „Nuo to laiko ir remdamasi tokiais principais, įmonė dabar išsiplėtė į laipsnišką tyrimų ir plėtros laboratoriją, siekdama suvienyti trikdančias naujoves su nepatenkinamais rinkos poreikiais“, – rašoma „Mine Kafon“ svetainėje.

„Mine Kafon Ball“ nebuvo panaudotas pasauliniu mastu, ir panašu, kad Hassani dabar sutelkia dėmesį į perspektyvesnį UAV maršrutą – ankstyvus planus pridėti nuotolinio valdymo pultą.

Galbūt dabar pagrindinė „Mine Kafon Ball“ funkcija yra informuoti apie meninę instaliaciją, demonstruojamą pasaulio muziejuose ir dizaino festivaliuose, įskaitant Madrido dizaino festivalį ir „SingularityU“ Nyderlanduose.

„Mine Kafon“ progresavo, pradedant paprastu supratimą didinančio meno kūrinio dizainu ir baigiant aukštųjų technologijų sprendimu, sukurtu siekiant išvaduoti pasaulį nuo minų“, – rašoma „Mine Kafon“ svetainėje.

Interviu CNN Hassani teigė, kad „Mine Kafon Ball“ idėją įkvėpė žaislai, su kuriais jis žaisdavo vaikystėje. „Vienas iš jų buvo nedidelis riedantis objektas, kurį nešė vėjas. Mes su jais lenktyniaudavome vietiniuose laukuose“, – paaiškino jis. „Kartais dėl minų buvimo jos nuriedėdavo į vietas, į kurias mums neleido eiti.“

Naudojant Hassani technologiją, panašių bendruomenių nariai ateityje galės nerizikuodami savo gyvybe judėti kur nori.


Technologijos.lt
‡ 1999–2024 © Elektronika.lt LTV.LT - lietuviškų tinklalapių vitrina Valid XHTML 1.0!